Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Dit gebeurt er in je brein bij... Honger 🍽️

Neuromarketing

Dit gebeurt er in je brein bij... Honger 🍽️

Je kent het wel...

Zo'n moment dat iemand je wat lekkers aanbiedt, terwijl je jezelf eigenlijk had voorgenomen die dag niets zoets meer in je mond te stoppen.

Stel nou eens dat je al twee dagen niks gegeten hebt en iemand drukt je een heerlijke knapperige stroopwafel in je handen.

Dat overkwam Tim, tijdens zijn vijfdaagse fast.

Voor ons een uitgelezen moment om te onderzoeken want zo'n hongergevoel in ons brein teweegbrengt. Tim kreeg een EEG headset op om te kijken wat er in zijn brein gebeurt 🧠.

In deze aflevering zie je hoe zijn brein reageert.

Wat blijkt? 

We hebben gekeken hoe Tim's brein reageert op eten en met name lekker eten én hoe Tim cognitief voor de dag komt.

Allereerst waren we benieuwd naar wat er gebeurt wanneer Tim eten ziet. We hebben daarbij gekeken naar de hoeveelheid verlangen in Tim's hersenen. Verlangen is een emotie die positief kan zijn en negatief kan zijn.

Positief is een teken van toenaderingsmotivatie (ik wil dit), en negatief is een teken van afkeer (ik wil dit niet, ik wil hier weg).

Niet geheel verrassend, was van de negatieve reactie in dit geval geen sprake. Dus bij het zien van eten kon Tim's brein niks anders dan verlangen ervaren.

Tim's baseline emotie was een 6.3, dus voor iemand die al drie dagen niks gegeten heeft, een behoorlijk positieve emotie als baseline. Maar, tijdens het zien en met name het ruiken van de stroopwafel zien we een verlangen van 35.2. Erg hoog dus!

En dan de rijstwafel. Eigenlijk heel simpel. Maar ook die wordt positief ontvangen: namelijk met een verlangen van 27.4. Dus niet zo lekker als een stroopwafel, maar nog steeds erg positief. 

Het brein op spaarstand

Tijdens het experiment hebben we Tim's ook een hele moeilijke cognitieve taak laten doen, namelijk een breinspelletje.

Daarbij wilden we weten hoeveel moeite Tim doet tijdens het spelen van dat spel, door de workload in het brein te meten. Workload is de hoeveelheid moeite die jouw hersenen doen tijdens zo'n taak, en het voorspelt enerzijds of iets te moeilijk of nog goed te doen is, en anderzijds geeft het ook aan in hoeverre jij daadwerkelijk in staat bent om de cognitieve vermogens te bieden die dat spel vereist.

We hebben dat tijdens de fast gedaan en we hebben dat ook nog na de fast.Tijdens de fast was Tim's workload om en nabij de 68. En na de fast een stuk lager. Wat simpelweg betekent dat Tim's brein meer kan geven. 

Dat is op zich niet gek: we weten vanuit de wetenschap dat fasten ervoor zorgt dat je lichaam in spaarstand komt. Maar ook het brein gaat er alles aan doen om minder calorieën te hoeven verwerken.

Dus die mentale batterij, die neemt een klein beetje af. Daardoor zien we bij exact dezelfde cognitieve taak dat Tim veel minder mental resources spendeert om die taak goed te kunnen doen. De scores die reflecteren dat; de topscores op die taken waren lager tijdens het fasten dan na het fasten.

Gratis Webinar: "De Neuromarketing van E-mailmarketing"

Onze inbox puilt er van uit: e-mail marketing. E-mail marketing zit vol potentie, maar de aandacht is moeilijk gewonnen en gemakkelijk verloren. Hoe win je die strijd om aandacht in de mailbox? 

In dit webinar leer je: 

👉 Copywriting
👉 Design
👉 Strategie

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 3 april van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: