Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Scoor op Tinder met Neurowetenschap: Deze Profielfoto Krijgt de Meeste Matches

EEG

Scoor op Tinder met Neurowetenschap: Deze Profielfoto Krijgt de Meeste Matches

 

 

Ons brein kent vele geheimen. Het goede nieuws: neurowetenschappers ontrafelen stukje bij beetje steeds meer van die breingeheimen.

En vandaag komt daar nog eentje bij. In een onalledaags onderzoek ontdekten we namelijk dat je op basis van hersenactiviteit succes kunt voorspellen op – jawel – Tinder!

Eerder ontdekten onderzoekers al dat hersenactiviteit verrassend veel prijsgeeft over ons toekomstige gedrag. Wist jij bijvoorbeeld al dat tijdens het kijken van filmtrailers specifieke neurale markers voorspellen welke van deze films kaskrakers worden, en welke niet (Boksem & Smidts, 2015)? Of dat hersenactiviteit tijdens het luisteren naar onbekende nummers kan voorspellen welke artiesten binnenkort bovenaan de top 40 staan (Berns & Moore, 2012)? En dat specifieke hersengebieden in staat zijn te voorspellen of een bepaalde televisieadvertentie ons de portemonnee laat openen, of juist dichtlaat (Venkatraman et al., 2015)?

Dit bracht de onderzoekers van Unravel Research bij een volgende prangende vraag: hoe zit dit dan met mensen en relaties? Kan hersenactiviteit bijvoorbeeld onze volgende date voorspellen? Het antwoord hierop: ja, dat kan het zeker. En op verrassende wijze! Wij zijn gedoken in de factoren achter de perfecte digitale eerste indruk. Interessant voor wetenschap, marketing en niet op de laatste plaats voor elke Tinder-gebruiker in het land. Voor iedereen die op zoek is naar een paar slimme trucjes om zijn/haar profielfoto onweerstaanbaar te maken, blijf lezen!

Unravel Research voerde het eerste neurowetenschappelijke onderzoek naar online daten op Tinder uit. In dit blog onthullen we onze ontdekkingen!

Brains on Tinder: onze methodologie

Om het Tinderende brein in kaart te kunnen brengen, ontwikkelden we een realistische Tinder simulatie bestaande uit 30 foto’s. Het enige wat we onze participanten (14 mannen, 13 vrouwen) vroegen, was naar links te swipen (“liever geen date”) of naar rechts (“een date graag”). Participanten van het zelfde geslacht zagen dezelfde foto’s. Hierdoor konden wij de gemiddelde hersenactiviteit en swipe-score per foto berekenen.

Terwijl onze participanten zich een weg baanden door de rij potentiële dates, waren zij uitgerust met een B-Alert X10 EEG headset. Deze state-of-the-art EEG technologie verschaft een helder en betrouwbaar EEG signaal met de hoogste mate van comfort (Hairson et al., 2014; Ries et al., 2014). Tegelijkertijd legde de Tobii X3-120, een externe Eye Tracker, elke oogbeweging vast met een snelheid van 120 metingen per seconde.

We verzamelden en combineerden beide datastromen in de biometrische software van iMotions. Hiermee konden we de hersenactiviteit isoleren wanneer mensen naar een specifiek deel van de foto keek, in dit geval het gezicht van de potentiële scharrel. We gebruikten deze data om de gemiddelde score per foto te berekenen voor:

-    Motivatie tot toenadering (zichtbaar in prefrontale asymmetrie)
-    Complexiteit (zichtbaar in de ABM Workload metric)
-    Aantrekkelijkheid (gebaseerd op het aantal swipes naar rechts)

Ontdekking #1. Hersenen voorspellen dating voorkeur

Allereerst analyseerden we in hoeverre datingvoorkeur voorspeld kon worden door hersenactiviteit. Prefrontale asymmetrie is een van de meest gevonden neurale patronen die toenaderingsgedrag en positieve emotie signaleert. Het is een signaal voor liking. En inderdaad – zoals verwacht – bleek prefrontale asymmetrie een bijzonder goede voorspeller voor Tindervoorkeuren. Foto’s die het linker prefrontale cortex in vuur en vlam zetten werden beloond met meer positieve swipes.

Bij mannelijke participanten vonden we een correlatie van 0.44 tussen aantrekkingskracht en prefrontale asymmetrie op de Thèta golflengte. Bij vrouwen vonden we een correlatie van 0.26 voor hetzelfde patroon. Interessant genoeg, bestond deze correlatie alleen bij de hersenactiviteit tijdens het kijken naar gezichten. Als we de hersenactiviteit gedurende de gehele foto namen – dus gebouwen, bomen en kitten – verdween de correlatie.

Ontdekking #2: complexiteit verziekt jouw hotness-score

Ten tweede waren we benieuwd naar het effect van visuele complexiteit op de beoordeling van aantrekkingskracht. In visueel design vinden we eenvoud aantrekkelijk. Geldt dat ook voor mensen?

Om een te meten hoe ingewikkeld elke foto te verwerken was voor de hersenen, gebruikten we ABM’s EEG algoritme als maatstaf voor cognitieve Workload. Hierna vergeleken we foto’s die makkelijk te verwerken waren, met foto’s die het brein meer moeite kosten.

Hier stuitten we op een prachtige ontdekking: er bestaat een sterk negatieve correlatie tussen cognitieve Workload en aantrekkingskracht. Anders gezegd: mensen gaan liever een drankje met je doen wanneer je Tinderfoto gemakkelijk te verwerken is.

Simpliciteit. Dat is de sleutel tot een florissant date leven!

Opnieuw werd deze bevinding bevestigd onder zowel vrouwen als mannen. Voor vrouwen en mannen vonden we respectievelijk een correlatie van -0.44 en -0.29. Dat is – in zuiver wetenschappelijke termen – niet mals!

Ontdekking #3: Wat maakt foto’s nu precies complex?

(of: 5 onmisbare fototips voor meer matches op Tinder)

Oke, het is zeker interessant dat foto’s die een hoge mentale Workload aanjagen minder aandacht van het andere geslacht krijgen. Maar wat zorgt er dan precies voor dat foto’s moeilijker of makkelijker te verwerken zijn voor het brein?

Om deze laatste vraag te kunnen beantwoorden, voerden we een kwalitatieve analyse uit om de grote gemene delers bloot te leggen tussen hoge vs. lage werkdruk foto’s. Hier zijn de 5 factoren die er onmiskenbaar uitsprongen:

1. Kleurcontrast

Breinvriendelijke foto’s hebben vaak een groot contrast tussen de persoon en de achtergrond. Het brein is geen fan van licht haar voor een witte achtergrond – moeilijk! Gouden tip voor Tinder-gebruikers: maak je achtergrond wat lichter of donkerder met een vleugje Photoshop. Een goed contrast brengt zichzelf in meer onder de aandacht te brengen.

Tinder Research Picture Rule 1
2. Achtergrondvervuiling

Drukke achtergronden verhogen de Workload. Tinder-gebruikers die op zoek zijn naar meer matches zijn het beste af bij een foto waarop niet al te veel gebeurt achter de persoon. Achtergronden met vele vormen en kleuren leiden de aandacht af van de hoofdpersoon. Schiet jouw kiekje dus niet op een overvolle straat.

Tinder Research Picture Rule 2

3. Andere mensen

Ga solo op de foto! De hersenen moeten binnen een milliseconde kunnen bepalen om wie het gaat.

Tinder Research Picture Rule 3

Gratis Webinar: "De Neuromarketing van E-mailmarketing"

Onze inbox puilt er van uit: e-mail marketing. E-mail marketing zit vol potentie, maar de aandacht is moeilijk gewonnen en gemakkelijk verloren. Hoe win je die strijd om aandacht in de mailbox? 

In dit webinar leer je: 

👉 Copywriting
👉 Design
👉 Strategie

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 3 april van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

4. Compositie

Onze hersenen tonen een duidelijke voorkeur voor een compositie waarin de bovenste derde van het lichaam zichtbaar is. Dus vraag jouw fotograaf de juiste afstand aan te nemen. Niet te ver weg (hele lichaam), maar ook niet te dichtbij (alleen gezicht).

Tinder Research Picture Rule 4

5. Gezichtsbelemmering

Wil je een date? Zorg er dan voor dat je koste wat het kost geen zonnebril draagt op je Tinder foto. En eet geen hamburger, hoe schattig dit ook mag lijken. Als je de hersenen wilt verleiden, moet je gezicht goed zichtbaar zijn.

Tinder Research Picture Rule 5

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: