Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Wanneer Zet je Neuromarketing Usability Onderzoek in?

EEG, Neuromarketing, Usability, eye tracking

Wanneer Zet je Neuromarketing Usability Onderzoek in?

En wanneer toch gewoon die vragenlijst?

Toen Neuromarketing usability onderzoek geboren werd dachten veel mensen hetzelfde: het einde van traditioneel onderzoek is in zicht. Die vragenlijsten de deur uit. Cancel de focusgroepen en stuur de interviewers maar naar huis. Want vanaf nu onderzoeken we door in de hersenen te kijken. Daar ligt immers het echte antwoord. Toch?

Ja en nee.

95% van de keuzes die wij mensen maken, maken we onbewust. Dit betekent dat we om het echte antwoord te ontdekken 9 van de 10 keer ook het onderbewuste moeten onderzoeken. Echter ligt het allemaal wel een tikkeltje genuanceerder dan hierboven wordt geschetst.

Daarom leggen we in dit blog uit wanneer breindata een completer beeld geeft van de gebruikservaring, maar ook wanneer traditioneel onderzoek juist de slimmere keuze is. Dus bewaar die vragenlijst nog even en lees mee.    

Waarom Neuromarketing Usability onderzoek?

Mensen doen niet wat ze zeggen, en zeggen niet wat ze doen.

Ons brein wordt de hele dag door geprikkeld. Prikkels hier, prikkels daar, prikkels overal. Als we al deze prikkels zouden moeten verwerken, zouden we gillend gek worden. Daarom maakt ons brein het ons iets gemakkelijker door een hoop shortcuts te gebruiken.

Benieuwd welke? Download hier de Bias Cheat-Sheet van je brein!

Download de Bias Cheat Sheet!

Benieuwd naar de 10 meest gebruikte mental shortcuts die jouw brein gebruikt?
We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Download jouw Cheat Sheet (1,3 MB)
Of lees: Hoe werkt neuromarketing EEG onderzoek?
Waar mogen we jouw Cheat Sheet heensturen?

Onze hersenen helpen ons een handje door een groot deel van de prikkelverwerking naar het onderbewuste te verplaatsen. Dit zorgt er enerzijds voor dat we niet tijdens de lunch al compleet uitgeput zijn, maar anderzijds verhindert het ons om in ons eigen hoofd te kijken om echt te begrijpen – en uit te leggen – waarom wij sommige dingen doen zoals we ze doen. We hebben simpelweg geen toegang tot ons onderbewuste.

Dit is waar Neuromarketing Usability onderzoek belangrijk wordt. Want met een EEG kunnen we wél bij deze breindata. EEG is een beproefde techniek om de elektrische activiteit in het brein te meten. Aan de hand van deze hersenactiviteit kun je de werkelijke gebruikservaring van de klant meten wanneer deze met een website, app of andere interface interacteert.

Voor welke vragen heb je geen Neuromarketing Usability onderzoek nodig?

Klinkt prachtig dat EEG. Maar is dit altijd de beste oplossing?

Nee.

Wij zeggen altijd: Neuromarketing Usability onderzoek is een aanvulling op – en geen vervanging van – traditioneel onderzoek. Daar waar het bewuste en rationele keuzes betreft, is de aloude vragenlijst namelijk een prima instrument om de ervaring van de klant te meten.  

Kun je het vragen? Doe dit dan ook vooral. Het is sneller en vaak iets goedkoper dan een neuro usability onderzoek.

Ben je bijvoorbeeld benieuwd of proefpersonen bepaalde informatie op je website kunnen vinden? Of dat zij onderdelen misten die hun ervan weerhield een keuze te maken? Dan kunnen zij jou dat gerust vertellen. Het zijn de bewuste stappen in het keuzeproces – en die kun je vragen.

Veel dingen kun je echter niet vragen. Veel aspecten van de gebruikservaring zijn te subtiel om tot het bewustzijn door te dringen, maar hebben wel degelijk grote invloed op conversie. Wil je weten of bepaalde content aandacht vasthoudt, goed te verwerken is of een stapje verder nog: je klanten aanzet tot koopgedrag? Dan zal je toch echt het brein in moeten duiken.

neuro usability onderzoek neuromarketing wanneer

Hoe weet je wat de juiste keuze is: Neuromarketing Usability onderzoek of traditioneel usability onderzoek?

Bij Unravel Research vinden we het ontzettend belangrijk dat dat de juiste gereedschappen voor het juiste vraagstuk worden ingezet. Ondanks dat onze kist vooral gevuld is met neuromarketingmethoden, zijn wij kritisch. Is EEG echt nodig? Hebben we breindata nodig om deze vraag te kunnen beantwoorden? Of komen we er ook met traditionele methoden?

Is dit tweede het geval? Dan raden wij het je toch echt (nog even) af om met ons in zee te gaan. Want ondanks dat wij van harte een tof nieuw neuromarketing usability onderzoek opzetten, willen wij het beste voor de klant. Want jij als klant bent niet gebaat bij onbevredigde antwoorden op je vragen, maar wij als bureau net zo min. Redenen om nog even te wachten met neuromarketing:

  • nog nooit usability onderzoek gedaan > start met laagdrempelig normaal onderzoek
  • nog nooit door een gedragsprofessional geconsulteerd > eerst de quick-wins verbeteren
  • het keuzeproces is rationeel en voltrekt zich over een lange tijd > wend je tot expliciet onderzoek

Twijfel je of Neuromarketing Usability onderzoek de beste methode is om gebruiksgemak aan te scherpen en conversie te verhogen? Vraag het ons! Dan nemen we samen de voor- en nadelen van de verschillende onderzoeksvormen door. Zo komen we tot een gepaste methode voor jouw vraag.

Of wil je gewoon meer weten over Neuro Usability Onderzoek? Lees hier alles over typische cases, kosten en ervaringen (hieronder vind je zelfs een compleet rapport zoals we die voor Coolblue hebben gemaakt ?)!

Download het rapport!

We hebben de stoute schoenen aangetrokken en de webshop van Coolblue tegen de neuro-meetlat gelegd.
Ook benieuwd hoe zo'n rapport eruit ziet?

Download het rapport (10,8 MB)
Of lees: Hoe werkt neuromarketing EEG onderzoek?

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: