Neuromarketing wordt meer dan ooit ingezet in marketing en reclame. Enerzijds als onderzoeksmethode, anderzijds als bron van bewezen marketingtechnieken. Daarmee groeit onder marketingprofessionals de honger naar meer kennis over neuromarketing en consumentenpsychologie. Regelmatig krijgen we dan ook de welke neuromarketing cursussen wij aanraden.
Vraag jij je wel eens af waarom mensen oogwit hebben?
Waarschijnlijk niet zo vaak.
Maar als je erover nadenkt is het eigenlijk best gek. De mens is namelijk de enige primaat waarvan de ogen niet geheel donker zijn gekleurd. Zelfs mensapen, die in de evolutie toch enorm dicht bij ons staan, hebben geen oogwit. Waarom wijken onze ogen zo veel af van die van onze medeprimaten?
1 van de 5 reclames zorgt voor een daling in sales (Jones, 1995). Denk er eens over na; je hebt zojuist miljoenen dollars besteed aan mediabudget om de perfecte reclame uit te zenden. Maar na een aantal maanden zendtijd voor je meesterwerk op nationale tv, zie je de getallen niet stijgen.
Iemand die roept dat neuromarketing de enige gouden standaard in marktonderzoek is zou liegen. Marktonderzoek is zo talrijk in haar vraagstukken, domeinen en consumenten dat onmogelijk één methode het antwoord op alles biedt.
In dit blog werpen we daarom een genuanceerde blik op neuromarketing-onderzoek. Wat doet het goed? En wat niet?