Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Test Voice-Over of Spokesperson

 • Meet welke voice-over of spokesperson het meest effectief is voor jouw merk

 • Je krijgt per kandidaat inzicht in de performance op aandacht en emotie in het brein (gemeten met EEG)

 • 10 dagen doorlooptijd

Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Naomi Barnas
Lead Reclame & Communicatie Researcher
+31 (0)30 22 71 937
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toepassingen

Bij de keuze voor een voice-over of spokesperson ga je als merk een langetermijnrelatie aan. Elke (potentiële) klant zal de stem of persoon aan je merk koppelen. Dan wil je natuurlijk wel de perfecte kandidaat.

Je hoeft daarbij niet te vertrouwen op onderbuikgevoel of twijfelachtige scores uit een vragenlijst. Neuromarketing-onderzoek naar voice-overs en spokespersons is de eerste onderzoeksvorm die rechtstreeks in het brein meet hoe een stem en persoon werkelijk beleefd worden.

Selecteer de perfecte voice-over

Elke stem maakt in ons brein direct een instinctieve en emotionele reactie los. Bij sommige stemmen spitsen we gelijk onze oren, bij andere dommelen we weg. Sommige stemmen liggen lekker in het gehoor, andere stemmen... een tikkeltje minder.

Die eerste instinctieve reactie is cruciaal voor het succes van een voice-over of spokesperson. Nadeel: deze reactie is vluchtig, emotioneel en daarmee grotendeels onbewust. De nuance waarom de ene stemacteur een betere kandidaat is dan de andere laat zich daarom niet vangen met traditionele vragenlijsten en interviews.

Neuromarketing-onderzoek met EEG stelt je in staat exact vast te stellen wat er in dat korte tijdsbestek in het brein gebeurt. EEG meet de mate van aandacht en positieve (of negatieve) emotie in het brein. De breindata vertelt je exact welke stemkandidaat de hoogste mate van aandacht grijpt én fijn in het gehoor ligt.

Selecteer de perfecte spokesperson

Anders dan een voice-over, zal een spokesperson zichtbaar in je campagnes verschijnen. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat deze persoon goed de aandacht grijpt en positieve emotie opwekt, maar ook dat deze een goede fit heeft met je merk. Vooral wanneer het een beroemdheid betreft is goede brand-fit belangrijk.

Unravel's spokesperson test meet in hoeverre elke kandidaat de aandacht naar zich toetrekt en de emotie die daarmee gepaard gaat. Daarnaast breiden we dit uit met een IAT associatietest. Deze test meet in hoeverre de kandidaat onbewust aansluit op je merk of categorie.

Zo scheid je het kaf van het koren van de meest geschikte kandidaten.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights.”

Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Hoe het werkt

Onze neuromarketing-onderzoeken naar voice-overs en spokespersons vinden plaats in Unravels huiskamerlab in Utrecht. 20 respondenten luisteren hier naar de verschillende kandidaten die je voor je merk overweegt. De kandidaten worden in random volgorde gepresenteerd middels audioclips, en in het geval van spokespersons is de kandidaat daarbij ook zichtbaar. 

De succesmetrics voor voice-overs en spokespersons

De twee succesdrivers van elke voice-over en spokesperson zijn:

 • De mate waarin ze de aandacht grijpen (en vasthouden!)
 • De emotie die de stem en/of persoon opwekt

Deze twee factoren komen samen in Unravels Person Perception Grid. Hierin wordt elke kandidaat ingedeeld in één van de vier kwadranten: topkandidaat, hofnar, chiller, no-go.

Uitdaging: Hoe we de impact van de stem isoleren

Een grote uitdaging bij onderzoek naar stemacteurs en spokespersons is dat we enkel het effect van de stem willen meten, en niet van de inhoud van hun verhaal. Echter: het onmogelijk om een stem te meten zonder deze iets te laten zeggen.

Om deze uitdaging goed te beteugelen, volgt Unravel een solide onderzoeksprotocol waarbij de voice-over gescrambeled wordt over verschillende korte clips. Zodoende verdwijnt de inhoudelijke strekking en meten we enkel de aandacht en verwerking van het stemgeluid (en de persoon) zelf.

Leuke voorbeeldvideo: Vervelende stemmen in het brein

We hebben recentelijk onze eigen Tim een EEG headset opgezet en naar verschillende stemmen laten luisteren: van Maarten van Rossem tot Sinterklaas. Wat denk je dat Tims favoriete stem is?

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Tijdlijn van neuro onderzoek

Bij neuromarketing-onderzoek naar voice-overs of spokespersons volgt Unravel Research een beproefde aanpak zodat je kunt rekenen op betrouwbare resultaten en een snelle tijdslijn. Dit stelt ons in staat om ongeëvenaarde projectlooptijden van 10 werkdagen aan te bieden.

 • Dag 1-2: Kick-off & voorbereiding

  In de eerste week worden in overleg met de opdrachtgever bepaald welke voice-overs of spokespersons getest dienen te worden. Opdrachtgever levert geluidsfragmenten van voice-overs aan.

 • Dag 3-5: Veldwerk

  Gedurende de veldwerkdagen bezoeken 20respondenten het huiskamerlab in Utrecht. Hier krijgen ze de EEG aangemeten, waarna ze in random volgorde naar de kandidaten luisteren. In het geval van onderzoek naar bekende spokespersons, zal de kandidaat ook visueel zichtbaar terwijl de respondent naar de stem luistert.

 • Dag 6-10: Data-analyse en rapportage

  Per kandidaat berekenen we de gemiddelde score op Verlangen en Engagement. Deze verwerken we tot het Person Perception Grid, waarin je in één oogopslag de performance van elke kandidaat ziet.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Output voorbeeld

Hieronder vind je voorbeeldoutput van een spokesperson test. 

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Feiten

5-15

Gemiddeld aantal voice-over kandidaten per studie

10

Dagen doorlooptijd

10

Jaar ervaring

EEG plaatsen bij participant

EEG & Eye Tracking bril

Reclameonderzoek in Unravel's Huiskamerlab

Veelgestelde vragen

Kan deze test voor zowel beroemde als niet-beroemde kandidaten gebruikt worden?

Ja, neuro-onderzoek naar voice-overs en spokespersons is geschikt voor alle stemkandidaten, ongeacht hun bekendheid. In het geval van beroemdheden zullen bestaande associaties over die persoon uiteraard van invloed zijn op de scores op aandacht en emotie in het brein (gemeten met EEG). Dit is de holistische verwerking zoals die ook zal plaatsvinden in de realiteit. 

Our clients

We mean business with