Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Eye Tracking Onderzoek

 • Ontcijfer waar klanten, shoppers of bezoekers kijken

 • Ontdek concrete verbeterpunten in de customer journey

 • Doorlooptijd van 10 dagen

Toepassingen van Eye Tracking

Hebben je klanten oog voor de belangrijkste elementen van je marketing – zoals brand identifiers in je reclame, verpakking of andere marketinguitingen op? Wat zijn de belangrijkste factoren die de shopper meeneemt in zijn of haar keuze? Zijn er elementen die juist afleiden? Verschilt aandacht per device? En welke weg leggen shoppers af vóór ze overgaan op kopen? 

Eye Tracking geeft je helder en realistisch inzicht in waar mensen naar kijken, hoe lang ze ernaar kijken en in welke volgorde ze dat doen. Door middel van Eye Tracking kunnen we de aantrekkingskracht van advertenties, (web)winkels, productverpakkingen en andere marketinguitingen meten en optimaliseren. Eye Tracking legt daarmee bloot waarop mensen hun aandacht richten wanneer ze met jouw marketinguitingen interacteren. 

Eye Tracking onderzoek kan, afhankelijk van jouw vraagstuk, gecombineerd worden met neuroimaging technieken zoals EEG. Zo krijg je niet alleen inzicht in aandacht, maar ook in emotie. Dit helpt je te ontrafelen welke individuele elementen binnen een boodschap verantwoordelijk zijn voor de emotionele reacties die EEG aan het licht brengt.

Heldere resultaten

Hoewel de techniek complex oogt, is het resultaat van een Eye Tracking Onderzoek verrassend simpel: video’s waarop precies te zien is waar elke afzonderlijke participant naar keek en in welke volgorde. Aangevuld door specifieke heatmaps die een gemiddelde laten zien van hoeveel aandacht verschillende elementen trokken.

Deze kwalitatieve visualisaties kunnen afhankelijk van jouw marketingdoelen worden aangevuld met kwantitatieve kijkstatistieken:

 • Time to first fixation (TTFF): Geeft aan in hoeverre iets automatisch aandacht grijpt; zonder moeite.
 • First fixation duration (FFD): Geeft een indicatie van stopping power, de interesse voor het boodschapselement.
 • Total fixation duration (TFD): Geeft een indicatie van aandacht gebaseerd op motivatie en moeite.
 • Eyeball Count (EC): Het aantal participanten dat een gebied heeft waargenomen. Geeft een indicatie van universele versus persoonlijke aantrekkingskracht.
 • Fixation Count (FC): Het aantal keer dat een participant terugkeek naar een gebied van interesse. Aantrekkelijke content wordt vaker meermaals bekeken.

Concrete verbeterpunten

Of je nu Eye Tracking inzet voor usabilty onderzoek, product- en verpakkingsonderzoek, shop- en schaponderzoek of VR onderzoek, Eye Tracking onthult concrete verbeterpunten om jouw uiting te optimaliseren.

Het belangrijkste aan elke marketinguiting is namelijk dat de juiste informatie op het juiste moment gezien wordt. Eye Tracking geeft je exact inzicht in welke informatie wordt gezien, wanneer de informatie wordt gezien, en voor hoe lang. Deze inzichten kunnen als directe input voor optimalisatiemogelijkheden worden gezien, door bepaalde elementen meer op te laten vallen, of juist te elimineren.

Tevens is het mogelijk om twee uitingen naast elkaar te testen. Op die manier krijg je een compleet beeld wat verschillende designs met de aandacht van de klant doen.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Hoe het werkt

Op basis van de beweging van het oog in het hoofd kan met Eye Tracking zeer specifiek in kaart worden gebracht waar iemand naar heeft gekeken tot (milli)seconden precisie.

Een zeer nauwkeurige technologie

Eye Tracking technologie gebruikt sensoren die in staat zijn nauwkeurig de positie van de ogen te registreren. Ze berekent met een accuraatheid van millimeters waar mensen naar kijken. Unravel Research gebruikt innovatieve infraroodbalken die elke oogbeweging volgen. Dit stelt ons in staat de meest pure reactie van de consument vast te leggen. Oncomfortabele zware Eye Tracking headsets behoren bij ons tot het verleden.

State-of-the-art apparatuur

Unravel werkt uitsluitend met state-of-the-art leveranciers van eye tracking apparatuur. Zo beschikken we over:

 • Tobii Glasses 3
 • Tobii Glasses 2
 • Tobii X3-120
 • Tobii Pro Nano

Geavanceerde rekenkundige modellen corrigeren continu voor eventuele veranderingen in houding en pupilgrootte om het visuele centrum van aandacht te bepalen. Het resultaat hiervan is een erg accurate meting van de oogbewegingen tijdens interactie met een marketinguiting of winkel.

Realistische setting

Unravel Research werkt met twee verschillende typen Eye Trackers; Mobiele Eye Tracking in de vorm van een comfortabele bril en Remote Eye Tracking in de vorm van een balk die op een monitor wordt gemonteerd. Op die manier zijn we altijd in staat in een realistische setting te onderzoeken; of dat nu in store is op locatie of in ons eigen huiskamerlab.

Combineer Eye Tracking met EEG voor een totaalbeeld van de ervaring

In neuromarketing-onderzoek kan Eye Tracking zowel los worden ingezet als in samenhang met andere neuromarketingtechnieken, zoals EEG (hersenactiviteit). Door deze technieken te combineren zijn we niet alleen in staat te meten waar mensen kijken, maar ook welke specifieke menselijke drijfveren en gevoelens worden opgeroepen door elk element in een boodschap.

"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."

Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Output voorbeeld

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Tijdlijn van een Eye Tracking project

Elk Eye Tracking Onderzoek is uniek. Unravel Research volgt daarom een beproefde aanpak om jouw onderzoeksvraag door te vertalen in een bijpassende opzet. De gemiddelde doorlooptijd van een eye tracking onderzoek is tien dagen.

 • Dag 1-2: Kick-off & voorbereiding

  In de eerste week worden in overleg met de klant de scope van het project bepaalt. Wat willen we in kaart brengen? Unravel neemt hierin een actief adviserende rol in, want een goed uitgedachte onderzoeksvraag is cruciaal.

 • Dag 3-5: Veldwerk

  Gedurende de veldwerkdagen bezoeken 15-30 respondenten de onderzoekslocatie (ons huiskamerlab of een andere locatie naar wens). Het respondentaantal hangt af van de aard van de onderzoeksvraag. De respondent krijgt hier de Eye Tracker en eventueel EEG aangemeten, waarna ze de briefing doornemen. Vervolgens gaan ze - afhankelijk van de onderzoeksvraag - interacteren met de verpakking, het product, de reclame, de website, de winkel of een andere marketing-uiting.

 • Dag 6-10: Data-analyse en rapportage

  Afhankelijk van de onderzoeksvraag wordt de Eye Tracking data op individueelniveau of groepsniveau geanalyseerd. We verwerken de data tot praktische inzichten over gedrag en beleving, evenals kwantatieve performance metrics per element van de uiting.

Impressie

Output Voorbeeld

Eye Tracking Bril + EEG

Communicatieonderzoek met Eye Tracking + EEG

Close-up onderzoek huiskamerlab

Verpakkingsonderzoek met Eye Tracking + EEG

Onderzoek in realistische setting

Our clients

We mean business with