Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Aldipress

Neuromarketing-onderzoek naar het ultieme tijdschriftenschap

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe kan de schapbeleving van tijdschriften worden verbeterd?

Hoe maakt de consument een beslissing voor het tijdschriftenschap? Welke kansen liggen er om de schapbeleving gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker te maken?

Om deze vragen te beantwoorden, voerde Unravel twee onderzoeken uit. Eerst brachten we de kijkpatronen van de klant in kaart door middel van een Eye Tracking-onderzoek in een fysieke boekwinkel en supermarkt. Dit bracht tal van ideeën aan het licht om het tijdschriftenschap pakkender, rustiger en meer attractiever te maken.

Om de effectiviteit van deze optimalisatie-ideeën te testen, keerden we in het tweede onderzoek terug naar ons huiskamerlab. Een groot aantal schapvariaties toetsten we met hersenactiviteit middels EEG. Hierdoor konden we bepalen welke schapinrichting, signing en promotieboodschappen het meest effectief zijn.

Wat doet de klant grijpen naar dat ene tijdschrift? 

Aldipress is als marktleider in distributie en trademarketing van tijdschriften, stripalbums, romans en puzzels continu op zoek naar nieuwe inzichten omtrent het keuzeproces van de klant.

Hierbij waren zij ten eerste specifiek geïnteresseerd in de schapindeling.

 • Wat zijn de kijkpatronen van de consument in het schap en welke schapindelingen krijgen veel of minder aandacht?
 • Welke tijdschriften worden bijvoorbeeld als eerste gezien en in welke richting kunnen tijdschriftcategorieën het beste worden geplaatst?
 • Worden de schappen makkelijk verwerkt in het brein of kan hier nog optimalisatie plaatsvinden?
 • Ook is Aldipress geïnteresseerd in de verschillen in schapbeleving tussen mannen en vrouwen.

Lees verder over de invloed van de verschillende inzichten!

“Met deze kennis kunnen wij onze schapvisie, plannen en promoties optimaliseren”
Linda - Category Development Manager - Aldipress

Invloed signing en promotiemateriaal

Signing en promo’s. Ze zijn de kers op de taart van menig schap. Maar welke signing-designs geven de gewenste draai aan de aandacht en schapbeleving van de klant? De interesse ging hier vooral uit naar de zichtbaarheid van de signing boven en onder de schappen en of deze nog verder geoptimaliseerd zou kunnen worden.

Last but not least: zet het promotiemateriaal aan tot kopen? Aldipress gebruikt op dit moment vier soorten promotiemateriaal: vloerstickers, wobblers, bannieren en schapstroken. Grijpen ze onze aandacht? En welke promoteksten activeren het brein het meest?

Inzichten over Schapinrichting

Het onderzoek bracht heldere inzichten aan het licht over de kijkrichting, het zoekproces en het beslissingsproces van de consument. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen en mannen subtiel verschillen in hun kijkpatronen en het zoekproces naar een tijdschrift.

De data biedt Aldipress houvast omtrent in welke richting zij de tijdschriftcategorieën moeten plaatsen om – te midden van de almaar drukker wordende winkelomgeving – de aandacht te grijpen. Daarnaast hebben we richtlijnen in kaart gebracht over:

 • Plaatsing onderste rij tijdschriften: rechtop of juist liggend?
 • Themablokken
 • Mechanismen om meer rust in het schap te creëren


Inzichten over Signing

In hoeverre helpt signing het zoekproces van de klant? Prikkelt het hun brein om sneller tot een aankoop over te gaan? Aan de hand van hersendata hebben we de unieke toegevoegde waarde in kaart gebracht van de volgende afzonderlijke signing-elementen:

 • Wel of geen signing
 • Kleur
 • Iconografie
 • Tekst


Inzichten over Promotiemateriaal

Er zijn voor een copywriter 1000 manieren om een aanbieding te framen. Waar wordt het brein blij van?

We hebben diverse teksten en promotiedragers getest. De data laat duidelijk zien welk promotiemateriaal het meest wordt bekeken, welke boodschap het beste aanslaat bij de consument en hoe het promotiemateriaal zo aantrekkelijk mogelijk gepresenteerd kan worden.Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.

Onze klanten

We mean business with