Neuromarketing: een onderwerp dat met de dag populairder wordt. En niet voor niets. Deze relatief nieuwe onderzoeksmethode maakt het mogelijk om in de hersenen van de consument te kijken. En zo te ontdekken over welke onbewuste hobbels op het pad naar conversie zij struikelen.
Het levert ons inzichten die consumenten, zelfs al zouden ze het willen, nooit aan ons zouden vertellen.
Dat is natuurlijk ongelooflijk waardevol. Maar betekent dit nu dat ieder bedrijf zo snel mogelijk aan de slag moet met neuromarketing usability onderzoek? Het antwoord daarop is: Nee, zeker niet.
Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen wil je echt het onderste uit de kan halen met neuromarketing usability onderzoek. In dit blog zetten we drie redenen om juist niet over te stappen op neuromarketing usability onderzoek op een rij.
1. Je hebt nog nooit marktonderzoek gedaan
We zeggen altijd: Neuromarketing usability onderzoek is een aanvulling op, geen vervanging van.
Ja.
Het is inderdaad zo dat het overgrote deel van de keuzes die we maken onbewust gemaakt worden. Het zou daarom niet gek zijn om te denken dat neuromarketing altijd beter is dan traditioneel onderzoek. Maar dit is niet het geval.
Sommige zaken kun je namelijk wel gewoon ontdekken door het simpelweg te vragen. In deze gevallen raden we zeker aan dit ook gewoon te doen, en kostbare breindata nog even achterwege te laten.
Dit geldt ook voor overig laaghangend fruit. Wanneer je nog helemaal geen marktonderzoek doet, ga dan eerst met ‘traditioneel’ onderzoek aan de slag. Als de basis is afgevinkt, dan wordt neuromarketing interessant.
En niet zo’n beetje ook…
Gratis Webinar: "Afleiding tijdens Reclame: Probleem of Opportunity?"
Reclamemakers zullen hun doelgroep vaker afgeleid treffen dan met volledige aandacht. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: Men neemt namelijk nog aanzienlijk wat informatie op wanneer ze zijn afgeleid. Sterker nog: recent neuro-onderzoek van Ster en Unravel laat zien dat die afleiding juist kansen met zich meebrengt. In dit webinar delen we resultaten en praktische tips over hoe je aandacht kan grijpen in een zee van afleiding.
Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 25 september van 12.00 tot 12.45
2. Je hebt je onderzoeksvraag nog niet helder of concreet
Neuromarketing is nieuw en innovatief. Een gevaarlijke combinatie. Het kan verleidelijk zijn zomaar wat klanten aan de hersenscanner te koppelen in de hoop dat er iets boeiends bovendrijft. Dergelijk ‘open’ onderzoek mondt echter veelal uit in een deceptie. Een vage onderzoeksvraag levert ook vage inzichten.
Bedenk daarom goed welke vraag je met neuromarketing wilt beantwoorden. Hierin zijn er globaal twee mogelijkheden.
Enerzijds wordt neuromarketing veel ingezet om uit meerdere varianten van een reclame, product, winkelschap of website de meest effectieve te selecteren. Anderzijds kan neuromarketing meer explorerend worden ingezet om vast te stellen welke communicatie-elementen uitzonderlijk verleidelijk of juist verwarrend werken.
Uiteraard kunnen wij helpen bij het verhelderen of concretiseren van je vraag.
3. Je hebt ethische bezwaren tegen hersenonderzoek in marketing
De meeste methoden binnen neuromarketing vinden hun oorsprong in de medische wereld. Ze werden toen ontwikkeld om mensen beter te maken. Nu worden deze technieken buiten de medische wereld ook ingezet om marketinguitingen verleidelijker te maken.
Een enkeling tekent principieel bezwaar aan tegen deze toepassing van Eye Tracking, EEG en Biometrics. De onbewuste consument zou door hersenonderzoek te kwetsbaar worden voor de avances van marketeers.
Wij hanteren een andere mening: neuromarketing is in de kern niet anders dan traditioneel marktonderzoek, maar is simpelweg effectiever. Elk bezwaar tegen neuromarketing is even geldig tegen traditionele marketing. Dat maakt ethiek uiteraard niet minder belangrijk. Het is als marketeer je plicht stil te staan bij de ethische grondslagen achter je keuze. Mocht je nog wat meer willen lezen over ethiek binnen neuromarketing, dan raden wij het boek Ethics and Neuromarketing door Andrew R. Thomas aan.
Zoals je leest is neuromarketing usability onderzoek niet voor iedereen de beste keuze. Zorg eerst dat je met traditioneel onderzoek het laaghangende fruit plukt. Lees in dit blog wat meer over deze twee verschillende vormen van onderzoek.
Benieuwd hoe zo'n onderzoeksrapport eruit ziet? Speciaal daarvoor hebben we er eentje voor je:
Download het rapport!
Ook benieuwd hoe zo'n rapport eruit ziet?
Download het rapport (10,8 MB)
Of lees: Hoe werkt neuromarketing EEG onderzoek?
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.