Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Neuromarketing Entertainment Onderzoek

 • Voorspel en optimaliseer het succes van film, TV en muziek

 • Ontdek concrete optimalisatiemogelijkheden

 • Uitgevoerd met Eye Tracking en EEG

Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Naomi Barnas
Lead Reclame & Communicatie Researcher
+31 (0)30 22 71 937
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toepassingen

Hoe zorg je als entertainment aanbieder dat jouw content relevant blijft? Hoe maximaliseer je de aandacht van de kijker of luisteraar? Hoe neem je de onzekerheid rondom een release weg?

Stuk voor stuk vragen die bij elke nieuwe productie weer door je hoofd razen – én waar neuromarketing onderzoek middels EEG en Eye Tracking heldere antwoorden op geeft.

Verminder de onzekerheid rondom een release

De release van een trailer, film, TV-pilot of muziekalbum is een spannend moment. De productie ervan neemt veel tijd in beslag en de kosten die het met zich meebrengt wil je natuurlijk dubbel en dwars terugverdienen.

Toch kleeft er vaak veel onzekerheid aan dit moment en blijft het bij bij hopen en speculeren; je hoopt dat het publiek net zo enthousiast is als jij als de maker. Het goede nieuws: het brein onthult hierover van tevoren al veel informatie.

Voorspel en vergroot succes

Om op voorhand inzicht te krijgen in het succes van je productie kun je een aantal dingen doen. Traditioneel gezien zou je misschien uitvragen wat iemand van je productie vindt, middels vragenlijsten of focusgroepen. Echter, entertainment is bij uitstek iets wat we onbewust op de automatische piloot verwerken. Traditionele methodes laten de consument met een overmatig rationele blik naar de content kijken.

De beleving van film, muziek en TV verloopt dus grotendeels onbewust en subtiel. Neuromarketing-onderzoek maakt het nu voor het eerst mogelijk om de werkelijke succespotentie van je productie te meten en op die manier impact te voorspellen en vergroten. Deze correlatie is aanzienlijk sterker dan traditioneel uitgevraagd onderzoek.

 • Neuro voorspelt bioscoophits op basis van hersenactiviteit bij filmtrailers
 • Neuro voorspelt muziekhits op basis van hersenactiviteit van audiofragmenten
 • Neuro voorspelt kijkcijfers op basis van hersenactiviteit gedurende het programma
Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

"Door middel van de Eye-tracking en EEG scanner krijgen wij een uniek kijkje in het gedrag van onze bezoeker. Het onderzoek van Unravel heeft verschillende optimalisaties opgeleverd waarmee we het voor onze bezoeker nog gemakkelijker maken om online tickets te kopen.."
Stef de Reeder - Online Performance Marketeer Pathé

Hoe het werkt

Het brein verwerkt een trailer, TV-programma of muziek razendsnel en grotendeels onbewust. Veel van onze reactie treden nooit door tot ons bewustzijn, terwijl ze wél ons gedrag beïnvloeden. Neuromarketing onderzoek meet deze (onbewuste) reacties door een kijkje te nemen op de plek waar al die content binnenkomt: het brein.

In een Neuro focusgroep hoeven respondenten enkel plaats te nemen in Unravel’s Huiskamerlab en de film, serie of muziek te consumeren. Net als thuis. Ze hoeven geen bewuste vragen te beantwoorden; hun hersenactiviteit vertelt ons alles wat we nodig hebben.

Neuromarketing breeduit gevalideerd in de entertainmentindustrie

Het toepassen van neuromarketing onderzoek binnen de entertainment industrie wordt steeds populairder. Dat is niet gek, als je de voorspellende waarde van breindata voor het succes van een productie ziet. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat het klassiek uitvragen wel een idee geeft van individuele voorkeur en gedrag, maar dat het niet voorspellend is voor de gehele populatie. EEG data blijkt daarentegen wel voorspellend te zijn voor het gehele publiek (Boksem, 2014). Dit effect zagen we ook terug in onze eigen muziekstudie, waar we met breindata in staat waren om 62% van het aantal streams op Spotify te voorspellen.

Meet welke versie of welk nummer de meeste hitpotentie heeft

Met neuromarketing onderzoek kun je individuele nummers, pilots of trailers testen, maar je kunt ook meerdere producties vergelijken. Op die manier kun je bijvoorbeeld achterhalen welk nummer in een album het meeste hitpotentie heeft; hierdoor geeft het een goede indicatie welk nummer het beste als een single gereleased kan worden. De voorspelling van kijkcijfers van films en series helpt je je marketingbudget zo goed mogelijk te alloceren. Ook helpt het je de meest impactvolle versie van een trailer te achterhalen, waardoor je het succes van een film kunt vergroten.

Leer wat werkt

Wat maakt je productie exact succesvol? De neurodata toont op de milliseconde nauwkeurig welke elementen ten goede komen aan de aandacht van de kijker. Op die manier verkrijgen we met neuromarketing concrete verbeterpunten die het mogelijk maken je productie te optimaliseren.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Tijdlijn van Entertainment Onderzoek

 • Dag 1-3: Kick-off & Veldwerk

  In de eerste week worden in overleg met de klant de scope van het project bepaalt. Vervolgens vindt het veldwerk plaats gedurende drie dagen, waarbij we 30 respondenten testen. Je kunt de neuromarketing entertainmenttest zowel stand-alone laten uitvoeren (met specifieke doelgroep en meerdere uitingen) of verschillende uitingen of producties naast elkaar onderzoeken.

 • Dag 4-5: Data-analyse & Rapportage

  De uitdaging is om van individuele breindata naar de geaggregeerde data op groepsniveau te komen. Hiertoe wordt de ruwe breindata eerst gedecontamineerd en vervolgens omgezet in individueel genormaliseerde metrics op aandacht, moeite en verlangen. Het resultaat van deze complexe analyse is verrassend eenvoudig: een heldere grafiek waarin je per moment in de productie de performance op de belangrijkste Neuro KPI's ziet.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Output voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van neuromarketing entertainment onderzoek.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Feiten

10

Dagen doorlooptijd

10

Jaar ervaring

In-store Shopper Onderzoek

EEG & Eye Tracking bril

Realistische setting

Our clients

We mean business with