Neuromarketing
Reclame onderzoek

 • Voorspel campagne succes
 • Emotionele scene-by-scene analyse
 • Praktische inzichten om je TVC te optimaliseren
Actionable Insights

Voorspel en verhoog reclame-impact

Stel: de nieuwste reclamecampagne van jouw merk staat op het punt van lanceren. De eerste ruwe versie is gemonteerd. De mediaplanning is geregeld.

Slechts één vraag resteert: gaat de commercial sales verhogen?

Neuromarketing reclameonderzoek voorspelt salesimpact én brengt kleine tweaks aan het licht om die impact te verhogen. Geen giswerk meer – van onderbuik naar onderbouwd. 

Waarom Ad-Testing met Neuromarketing?

1) Voorspel campagne succes
2) Emotionele scene-by-scene analyse
3) Praktische inzichten om je TVC te optimaliseren
Ontvang binnen 24 uur een vrijblijvend voorstel
"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."
Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Veel gestelde neuromarketing vragen

Hoe ziet een neuromarketing-reclame rapport eruit?

In het rapport van een neuro reclametest vind je zowel de algehele performance als kwalitatieve inzichten van je commercial(s).

Performance

 • Impact op sales (op basis van breindata)
 • Zichtbaarheid branding (op basis van eye tracking data)
 • Impact op merkwaardering (op basis van surveydata)

Inzichten

 • Overzicht van sterke en zwakke punten van de commercial
 • Praktische optimalisatie-adviezen om impact te vergroten
 • Meest geschikte shots voor verkorte versie of tag-on

Voorbeeldrapport bekijken?

Download hier een van onze voorbeeldrapporten om een goed beeld te krijgen van wat je te weten komt na een neuro reclametest

Wat zijn de doorlooptijden van een neuro reclametest?

Vanaf de start van het veldwerk doen onze onderzoekers er 5 werkdagen over tot de eindrapportage. Door de relatief snelle doorlooptijden (veel vormen van reclameonderzoek nemen meerdere weken in beslag!) laat een neuromarketing-reclameonderzoek zich vaak goed inpassen binnen je productieplanning.

Welke apparatuur gebruikt Unravel?

Unravel beschikt over de modernste biometrische apparatuur om hersenactiviteit en oogbewegingen te meten.

EEG: B-Alert X10 van Advanced Brain Monitoring

Advanced Brain Monitoring is een Amerikaans ontwikkelaar van neurodiagnostische apparatuur. Het bedrijf is gespecialiseerd in de acquisitie en analyse van neurale activiteit met EEG.

De EEG-oplossingen van Advanced Brain Monitoring kennen door de combinatie van medische zuiverheid, hoog gebruikscomfort en draadloze techniek een breed toepassingsgebied. De B-Alert headsets worden om die reden zowel ingezet voor medische als toegepaste doeleinden. De B-Alert X10 vormt wereldwijd de gouden standaard voor hoogwaardig neuromarketingonderzoek.

https://www.advancedbrainmonitoring.com/xseries/

Eye Tracking: Tobii Pro X3-120

Tobii is wereldwijd marktleider in Eye Tracking apparatuur. De X3-120 is een screen-based eye tracker. Deze wordt bevestigd aan monitor of TV, van waaruit de infraroodsensoren de kijkpatronen van de respondent zeer nauwkeurig in kaart brengen.

Het voordeel van deze vorm van Eye Tracking is dat respondenten niks hoeven te dragen en ze hun hoofd niet hoeven te laten rusten op een standaard, maar geheel vrij zijn om comfortabel voor het scherm te zitten. Zo garanderen we dezelfde condities als thuis, wat de representativiteit van de data vergroot.

https://www.tobiipro.com/product-listing/tobii-pro-x3-120/

Bevat de neuromarketing reclametest ook survey-vragen?

Voorafgaand en aansluitend aan het reclameblok vragen we de attituden per merk uit. We brengen hierbij zowel de expliciete attitude in kaart (met surveyrespons) als de impliciete attitude (met EEG reactie tijdens deze merk-exposure).

De richting van de verschilscore tussen beide meetmomenten geeft een goed beeld van de impact van de commercial op branding.

Optioneel toetsen we ook op intermediate campagnemetrics als:

 • Begrip
 • Herinnering
 • Waardering

Hierbij willen we benadrukken dat metrics zoals deze niet sterk samenhangen met het werkelijke succes van deze campagne. Expliciet begrip, herinnering en waardering correleren slechts in geringe mate met sales en dienen dan ook vooral als kwalitatieve verdieping beschouwd te worden.

Meer hierover in ons blog: https://www.unravelresearch.com/en/blog/effective-ad-pre-testing-alternatives

Kan mijn reclame meedoen aan een multiclient onderzoek?

Elke eerste week van de maand vindt er een multiclient neuromarketing reclame-onderzoek plaats in het Unravel huiskamerlab. De multiclient studie voeren we uit met een groep van 20 respondenten die een doorsnee van de maatschappij vormen op geslacht, leeftijd en opleiding.

Wanneer je als merk deelneemt aan de multiclient studie, dan kun je één commercial laten meedraaien in het reclameblok.

Wil je meerdere commercials testen of heb je specifieke doelgroepswensen? Dan kun je bij ons een neuromarketing reclame-onderzoek op maat laten uitvoeren.

Voor deelname aan de multiclient studie kun je mailen naar .

Wat is de validatie achter EEG in reclame-onderzoek?

Unravel werkt niet met geheimzinnige ‘black box’ metrics waarbij de onderliggende hersenactiviteit verborgen blijft. Alle metrics waarmee wij werken zijn uitvoerig gevalideerd en gedocumenteerd – binnen en buiten de context van marketing.

Er is een groot aantal publicaties openbaar beschikbaar over de achterliggende hersenactiviteit van onze EEG metrics en de toepassing ervan. Je vindt een overzicht in ons whitepaper over neuro reclametesting. Deze kan je hier downloaden.

Voorspel campagne succes

Het brein verwerkt een commercial op millisecondesnelheid. Veel van die reacties treden nooit door tot het bewustzijn, maar ze beïnvloeden wél het effect in de winkel!

Hersenactiviteit geeft inzicht in deze pure reactie van de consument. Het biedt een dieper en objectiever alternatief voor de meer subjectieve dimensies uit surveys en interviews. Middels EEG meten we:

 • Aandacht
 • Verlangen
 • Moeite
 • Verwarring

Emotionele scene-by-scene analyse

Naast het voorspellen van algehele salesimpact, biedt neuro inzicht in hoe men losse scènes ervaart. Wat werkt goed en wat niet? Zo leggen we zowel de ruggengraat als de achilleshiel van de reclame bloot.

Je krijgt helder inzicht in hoe de kijker reageert op specifieke elementen als:

 • compositie
 • camerabeweging
 • muziek en voice-overs
 • personages
 • boodschapselementen
 • het merk
Ontvang binnen 24 uur een vrijblijvend voorstel

Krijg praktische inzichten voor optimalisatie

In de rapportage vind je praktische optimalisatie-adviezen op basis van de breindata. In veel gevallen is er met kleine tweaks al veel haalbaar, zoals een specifiek shot iets te verlengen of juist in te korten.

Zo kun je de impact vergroten zonder te tornen aan de alghele boodschap en het creatieve concept. 

Test je volgende campagne met Neuro

Met neuromarketing reclame-onderzoek voorspel en verhoog je de impact van je reclame. 

 • Zowel custom als (maandelijkse) multiclient studies 
 • Doorloopsnelheid van een week mogelijk
 • Ontvang onderzoeksvoorstel binnen 24 uur
Tim ZuidgeestNeem contact op met Tim:
030 22 70 410 |
Onze Klanten

We mean business with