Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Pearle

Happy Eyes Commercial

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe effectief is de nieuwe Pearle campagne?

Met de lancering van de nieuwe Happy Eyes campagne gooit Neerlands bekendste opticien het over een geheel andere boeg.

De Pearle campagne breekt zowel in haar creatieve concept als in de visuele stijl met de bekende tradities in de bril- en lenzencategorie. Weg zijn de humoristische vignettes van mensen die door slecht zicht in ongemakkelijk situaties belanden. Weg zijn de bekende Nederlanders. Happy Eyes is een campagne die zich verwondert over het meest complexe zintuig van de mens: het oog.

Zo’n nieuwe campagne is spannend. Slaat het aan? Trekt het mensen naar de opticien? Pearle schakelde neuromarketingbureau Unravel Research in om een kijkje in het brein te nemen bij brildragend Nederland.

Met resultaat! Niet alleen gaf het neuro-onderzoek zekerheid over de nieuwe richting, een hertest van de verbeterde commercial scoorde maar liefst 64,7% beter!

"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Omdat onze nieuwe brandmovie veel meer over gevoel gaat, hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."
Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Screenshot Pearle Happy Eyes commercial

Consult vooraf

Unravel Research werd vroegtijdig bij het creatietraject betrokken. Al terwijl de eerste schetsen op het storyboard werden gezet, liet Pearle twee Unravel consultants invliegen.

De consultants wezen op basis van inzichten uit gedragswetenschappen en eigen neuro-onderzoek naar kansen om tot een zo effectief mogelijke commercial te komen. Deze adviezen haakten onder andere in op het openingsshot, camerabewegingen, montagestijl, zichtbare emoties en voice-over.

De adviezen weerklonken een centraal uitgangspunt van de Unravel werkwijze: adviseren met respect voor het creatieve concept. De adviezen hielpen de commercial aantrekkelijker, overtuigender en memorabeler te maken – zonder de angel uit het kernidee te halen.

Fase 1- Effectiviteit voorspellen

Nadat de eerste versie van de commercial was opgeleverd, keek Unravel Research bij 20 bril- of lenzendragers in het brein om hun intuïtieve reactie te meten.

Hersenactiviteit stelt ons in staat om de effectiviteit van de commercial te vergelijken met een benchmark en om salesimpact te voorspellen. De reclame scoorde aanvankelijk neutraal tot licht positief, met een relatief sterkere aantrekkingskracht tot jongeren. Prima score – sales zal toenemen – maar kan het beter?Fase 2- Effectiviteit - flink - verhogen

Een groot pluspunt van EEG reclameonderzoek is dat het per seconde zichtbaar maakt hoe goed een scène of shot werkt. Dit stelde ons in staat de exacte knelpunten vast te stellen die de commercial weghouden van maximale effectiviteit. Zo bleek een sequence waarin veel shots elkaar in hoog tempo opvolgden tot negatieve emotie te leiden. Ook de instart van de achtergrondmuziek resulteerde niet in het gehoopte positieve gevoel.

Op basis van bovenstaande concrete inzichten werd de definitieve commercial op deze details aangepast en werd de achtergrondmuziek vervangen door een rustigere variant.Fase 3- Hertest… de uitslag

De gesuggereerde aanpassingen aan de commercial waren subtiel. Ons doel is namelijk altijd de reclame aan te scherpen binnen wat het bestaande creatieve concept toestaat. Data driven creativity, noemen we dat.  Toch zien we vaak dat juist die kleine subtiele veranderingen een groot verschil kunnen maken in de effectiviteit. Zo ook nu…

In een hertest van de commercial (met opnieuw 20 kijkers) zagen we dat de aanpassingen hun vruchten hadden afgeworpen. De emotionele hoogtepunten uit de eerste meting waren opnieuw zichtbaar. De eerder gemeten pijnpunten lieten een uitstekende uplift zien.

De definitieve commercial scoorde ditmaal 64,7% beter op de benchmark op aantrekkingskracht, waarmee de Happy Eyes campagne vanaf dag één sterk bijdraagt aan sales en branding.

Missie geslaagd.

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.

Onze klanten

We mean business with