fbpx

Verpakkingsonderzoek
met Neuromarketing

 • Voorspel succes op basis van Unravel’s Three Steps to Purchase™ model
 • Meet onbewuste aandacht, merkherkenning en koopactivatie
 • Complete en beproefde verpakkingstest met Eye Tracking, EEG en IAT

Toepassingen

Een koopbeslissing vindt plaats in een halve seconde. Wij meten die halve seconde.

In die korte tijdsspanne bepaalt het intuĂŻtieve brein of een product de moeite waard is. Het maakt hierbij drie razendsnelle beslissingen:

 1. Aandacht. Het oog wordt naar het product getrokken
 2. Merkherkenning. Het merk wordt herkend
 3. Koopactivatie. Klant voelt verlangen om te kopen

Elke stap verloopt automatisch. Je kunt er niet naar vragen. Wil je de succespotentie van een nieuw product of verfrist verpakkingsdesign meten? Neuromarketing onderzoek met Eye Tracking en EEG vormt de enige combinatie van methoden die per stap het succes in kaart brengt met duidelijke kwantitatieve data.

Nieuw product op de markt? Testen!

4 op de 5 producten die elk jaar worden geĂŻntroduceerd verdwijnen al voor de jaarwisseling weer uit het schap. Succes is maar voor weinig nieuwe producten weggelegd. De kernuitdaging bij productontwikkeling is om vroegtijdig de succespotentie meetbaar te maken.

Neuromarketing-onderzoek geeft vroegtijdig helderheid. Je krijgt inzicht in de succeskans van de productintroductie. En je kunt meerdere varianten testen om met de meest kansrijke insteek de markt te betreden.

Advies over Ontwikkeling van Brand Assets

Een verpakkingswijziging is spannend. Zal de frisse insteek hernieuwde aandacht met zich meebrengen? Of zaagt het juist een cruciale steunpilaar weg onder het succes van je product?

Door met Eye Tracking en EEG onderzoek verschillende varianten te testen ten opzichte van de huidige verpakking, verkrijg je een haarscherp beeld van de performance-verschillen in aandacht, merkherkenning en koopactivatie. Zo ben je er zeker van dat je in de juiste richting vernieuwd.

Hoe het werkt

three steps purchaseHet Three Steps to Purchase™ model

Opvallen. Merkherkenning. Koopactivatie.

Drie simpele woorden. Drie cruciale uitdagingen. Elk product en verpakkingsontwerp dat de kassa haalt dankt dit aan het vermogen om op te vallen, het merk te activeren en verlangen op te wekken. Unravel’s Neuro Packaging onderzoek gaat uit van dit Three Steps to Purchase™ model.

Wanneer je een nieuw product of design ontwikkelt, dan wil je weten hoe deze op de drie succesdimensies scoort. Liever vandaag dan morgen. Want hoe meer inzicht je vandaag hebt in de succesfactoren van je verpakking, des te meer impact je morgen maakt in het schap.

Traditionele onderzoeksmethoden zijn echter te traag en rationeel om hier iets zinvols over te zeggen. Neuromarketing-onderzoek vormt de meest accurate voorspeller van verpakkingssucces vóórdat het product in de winkel ligt.

Stap 1- Shelf standout

Meetmethode: Eye Tracking

Verkoop begint met de strijd om aandacht. Succesvolle producten trekken het oog automatisch naar zich toe. Middels Eye Tracking meten we de twee cruciale vormen van aandacht.

 • Vrije aandacht: de mate waarin je product opvalt als men vrij rondkijkt
 • Doelgerichte aandacht: de mate waarin je product opvalt als men er actief naar op zoek is

Onze Eye Tracking apparatuur meet 128 keer per seconde waar de ogen van de klant zich op vestigen. Zo brengen we uiterst nauwkeurig niveau de aandachtswaarde van je product in kaart.

Stap 2- Brand Recognition

Meetmethode: IAT

Voor aankopen in de winkel die merkgedreven zijn, is het essentieel dat het merk in een oogopslag herkenbaar is. Alleen dan wordt het rijke associatienetwerk van dit merk in het brein geactiveerd, waardoor het product van de onderliggende merkwaarde kan profiteren.

De Implicit Association Test (IAT) is een op Harvard ontwikkelde impliciete meetmethode. De test maakt gebruik van reactietijden om de kracht van onbewuste associaties in het brein te onthullen. Bij verpakkingsonderzoek zetten we de IAT in om te kwantificeren in hoeverre de verpakking het merk automatisch in het brein actief maakt.

Stap 3- Koopactivatie in het brein

Meetmethode: EEG

Sommige producten en verpakkingen zetten linea recta aan tot kopen. Het brein ervaart op dat moment een kortdurend maar sterk verlangen het product te verkrijgen.

Alleen met EEG kun je dit verlangenproces kwantitatief meten. De methode meet op comfortabele wijze 256 keer per seconde wat er in het brein van de respondent omgaat. Is het brein gedurende de eerste aanblik van het product aangetrokken of afgestoten? Ten opzichte van andere neuro onderzoeksmethoden beschikt enkel en alleen EEG over de snelheid om antwoord te bieden op die vraag.

Tijdlijn van een project

Unravel voert het neuromarketing packaging onderzoek uit volgens een beproefde aanpak zodat je profiteert van een snelle tijdslijn. Dit stelt ons in staat om ongeëvenaarde projectlooptijden van 10 werkdagen aan te bieden.
 • Dag 1-4: Kick-off & voorbereiding

  In de eerste week worden in overleg met de klant de stimuli en doelgroepscriteria bepaalt. Op basis hiervan wordt een testpanel geworven en de onderzoeksbatterij voorbereid.
 • Dag 5-7: Veldwerk

  Gedurende de veldwerkdagen bezoeken de respondenten het Unravel Huiskamerlab. Hier interacteren ze met de verschillende verpakkingen in stand-alone presentatie en schapcontext. Hierbij worden de kijkpatronen en hersenactiviteit op comfortabele wijze gemeten.
 • Dag 8-10: Data-analyse en rapportage

  Per stap in het Three Steps to Purchase™ model analyseren we de ruwe data om per verpakkingsdesign te komen tot direct interpreteerbare KPI’s:

  • Aandacht (vrij en gestuurd)
  • Merkfit
  • Koopactivatie in het brein
  Door de holistische benadering van dit onderzoek krijg je een kijkje in de toekomstige performance van elk verpakkingsdesign. Zo kun je vol zekerheid vooruit.
"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."
Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Output voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van Neuro Packaging Onderzoek vanuit Eye Tracking, IAT en EEG.

Feiten

> 120

Verpakkingen getest

10

Dagen doorlooptijd

Wetenschappelijk

gevalideerd

Veelgestelde vragen

Kan een product ook in de conceptfase worden getest?
Ook productconcepten kunnen met neuro worden getest. Wel is het hierbij cruciaal de productconepten op een heldere en consistente wijze te presenteren. We testen hierbij verschillende productconcepten, elk met dezelfde inputs (denk aan tekst, concepttekening, animatie met uitleg, etc). De neuro-data zal aangeven welke variant de consument het meest aanspreekt.
Our clients

We mean business with