Bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Unravel Research kijkt in het brein om marketing effectiever te maken.
Met onze ruime ervaring binnen verschillende branches helpen we je graag met jouw specifieke vraagstuk.
Staat je branche er niet tussen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Hoe we andere klanten hebben geholpen hun marketing nóg effectiever te maken.
Benieuwd naar hoe neuromarketing-onderzoek eruit ziet? Download één van onze voorbeeldrapporten.
Elke woensdag een nieuw webinar, vol met praktische, evidence-based tips.
Zie live hoe hersenonderzoek met EEG en Eye Tracking eruit ziet en ga naar huis met drie concrete verbeterpunten voor je merk.
De laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, vertaalt in praktische inzichten en tips.
woensdag 7 juni, 12:00 uur
"Nudging en Gedragsverandering voor Pensioen"
Bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
+31 (0)30 22 71 937
Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij Unravel Research zijn we er dol op: snoeppaprika’s. We konden daarom ons geluk niet op toen Vitapep ons benaderde voor een verpakkingsonderzoek. De bekende zoete mini-paprikateler was benieuwd wat de effecten van verpakkingsmateriaal zijn op de duurzaamheidsperceptie van de consument.
In hun streven de snoeppaprika’s milieuvriendelijker te verpakken, overweegt Vitapep kartonnen verpakkingen te introduceren ter vervanging van hun huidige plastic emmers. Om de overstap naar karton zo succesvol mogelijk te nemen, wil het merk twee dingen in kaart brengen:
Vitapep wilde meer dan enkel en alleen traditioneel uitvragen in hoeverre de consument plastic en karton met duurzaamheid associeert. Uitvragen leidt veelal tot vertekende inzichten, voortkomend uit sociale wenselijkheid enerzijds en de grote rol van het onbewuste in onze associaties anderzijds.
Unravel wende zich daarom tot de op Harvard ontwikkelde impliciete associatietest (IAT). Deze methodiek is in staat onbewuste associaties te kwantificeren aan de hand van verwerkingssnelheid in het brein. Zo geldt namelijk dat hoe sterker twee gedachten zijn geassocieerd (een verpakkingsfoto + ‘Duurzaam’), des te sneller het brein deze concepten gelijktijdig kan verwerken.
In dit onderzoek testten we een kartonnen verpakking tegen een drietal plastic varianten:
Uit de IAT bleek dat men de kartonnen emmers inderdaad als aanzienlijk duurzamer ervaart dan de plastic varianten. Een plastic zakje is iets minder duurzaam, maar wordt nog altijd als duurzamer beschouwd dan een plastic emmer.
Interessant genoeg wordt gerecycled plastic als minder duurzaam beschouwd dan een emmer zonder dit label.
Hoewel rationeel gezien contra-intuïtief, is dit een bekend fenomeen in consumentpsychologische literatuur: wanneer je in de communicatie benadrukt dat een negatief punt niet of in mindere mate aanwezig is, dan is de consument zich juist meer bewust van het bestaan van deze negatieve eigenschap. Zo treedt er een boomerang-effect op waardoor de consument een verpakking juist als nóg minder milieuvriendelijk beschouwt.
Elke verpakkingssoort verschilde in grote mate van vorm. Van de smalle en hoge plastic emmers tot de lage en brede kartonnen bakjes. Dit brengt de uitdaging met zich mee van inhoudsperceptie; bij welke vorm krijgt de klant gevoelsmatig de meeste waar voor zijn geld?
Om hierachter te komen, heeft Unravel een schattingsexperiment uitgevoerd. Drie groepen van elk 75 respondenten kregen elk één verpakkingstype te zien binnen een supermarktcontext, met de vraag “Hoeveel gram Vitapep denk je dat hierin zit?”. Doordat elke groep een enkele verpakking schatte was er geen ongewenste invloed van meerdere verpakkingstypes op elkaar.
Interessant genoeg onderschat men de inhoud bij de lage brede kartonnen verpakking, terwijl ze deze overschatten bij de smalle hoge plastic emmers. Dit is een bekend fenomeen in de perceptiepsychologie: hoogte legt 'meer gewicht in de schaal' dan breedte. Een hoge verpakking lijkt meer. Dit onderzoek bevestigt dat weer subliem: mensen overschatten beide plastic emmers en onderschatten de kartonnen verpakking.
In expliciet uitvragen geven consumenten aan dat een label met ‘gerecycled plastic’ voor hen aangeeft dat deze verpakking duurzaam is. Onze onbewuste associaties laten echter iets totaal anders zien. We weten daarom dat de consument die duurzaamheid belangrijk vindt, dit label niet meeneemt in haar overweging.
Een super waardevol inzicht voor Vitapep die hiermee duidelijke handvaten heeft voor een nóg betere (en duurzame) verpakking.
Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking EEG, én IAT precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en producten effectiever.
Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.