Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Neuro Point-of-Sale (POS) Test

 • Verhoog de aandacht voor - en impact van - jouw POS-uitingen

 • Uitgevoerd met Eye Tracking en (optioneel) EEG

 • Ontdek contcrete verbeterpunten

Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Nikki Leeuwis
Researcher (PhD)
+31 (0)30 22 71 937
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toepassingen

Point-of-Sale materiaal wordt doorgaans gebruikt om verkoop in de winkel te bevorderen, door producten onder de aandacht van shoppers te brengen. POS-materiaal zoals topkaarten, posters, wobblers, banners, vloerstickers of displays kunnen erg effectief zijn, aangezien het overgrote deel van aankoopbeslissingen van shoppers pas in-store wordt gemaakt. Tegelijkertijd is het vaak lastig om de aandacht van shoppers te grijpen, omdat ze vaak taakgericht met producten bezig zijn.

Het is essentieel dat jouw POS-materiaal aandacht grijpt én aanzet tot kopen. Dit kun je niet bewust uitvragen - shoppers maken het merendeel van hun keuzes nu eenmaal onbewust - maar is nu voor het eerst meetbaar met neuromarketing-onderzoek met Eye Tracking en EEG.

Unravel’s Neuro Point-of-Sale Test helpt je jouw POS-materiaal te toetsen op succesmetrics die ertoe doen zoals aandacht en koopactivatie in het brein. Zo weet je exact van tevoren welke layout de meeste aandacht grijpt én verkoopverhogend is.

Krijg inzicht in het (onbewuste) kijkgedrag

Neuro POS-onderzoek geeft je inzicht in de hoeveelheid aandacht die je POS-uiting naar zich toetrekt. Door middel van Eye Tracking meten we exact waar de shopper kijkt, voor hoe lang en in welke volgorde. In combinatie met EEG kunnen daarbij ook breinmetrics worden gemeten als koopactivatie en workload. Op die manier kunnen we het succes van jouw POS-uitingen voorspellen.

Test meerdere varianten en leer wat werkt

In een typisch POS-onderzoek testen we 10-15 verschillende uitingen. Op die manier kunnen we exact vaststellen welke variabelen op het gebied van boodschap, design en executie tot succes leiden. POS-materiaal kan digitaal worden onderzocht middels schermpresentatie, of in Unravel’s Virtual Reality supermarktomgeving.

In tegenstelling tot traditioneel onderzoek, stellen neuromarketing-technieken je in staat de onbewuste respons te meten. En juist dat maakt deze vorm van onderzoek grensverleggend, aangezien het merendeel van de keuzes in-store volledig onbewust worden gemaakt.

Ontdek concrete verbeterpunten

Of je nu één POS-uiting individueel test of meerdere uitingen naast elkaar; POS-onderzoek levert concrete verbeterpunten op. Het geeft je inzicht in of POS-uitingen worden gezien, wanneer in de shopping trip ze worden gezien en welke elementen opvallen binnen de uitingen. Deze inzichten helpen je toekomstige POS-campagnes aan te scherpen voor een succesvoller resultaat.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

"Nu al meerdere onderzoeken met Unravel gedaan. Alle onderzoeken zijn vlot en soepel verlopen. Na elk onderzoek een kort en bondig verslag gekregen met aanbevelingen die we direct in de praktijk hebben kunnen brengen."
Chantal Smit - Kalverda - GAMMA

Hoe het werkt

Neuromarketing-onderzoek naar POS-materiaal meet rechtstreeks hoe de shopper een uiting verwerkt. Middels Eye Tracking meten we de aandachtswaarde van de algehele uiting, evenals de verschillende onderdelen binnen de uiting (kop, copy, visual, etc). EEG meet daarnaast de cognitieve workload en koopactivatie in het brein.

Vergelijk POS-uitingen op scherm of in Virtual Reality Supermarkt

Het is mogelijk om in een Neuro POS-test meerdere uitingen naast elkaar te toetsen, door middel van 2D POS-presentatie op scherm, óf in een geheel in 3D ontwikkelde winkelomgeving in Unravel’s Virtual Reality Supermarkt. Door POS-uitingen te vergelijken krijg je een compleet beeld van welke technieken werken binnen POS-uitingen en welke juist niet.

Impactmeting van je campagne: Meet de aandachtswaarde in de winkel

Naast het testen van verschillende POS-uitingen in ons lab, is het ook mogelijk de impact ervan te meten op de fysieke locatie. Hierbij meten we middels eye tracking de stopping power van jouw materialen in de winkel. Dit onderzoek vindt plaats met reguliere klanten, voor een zo accuraat mogelijke impactmeting. Indien je POS-uiting op meerdere locaties in de winkel te vinden is, onthult de data precies onder welke omstandigheden deze het beste opvalt.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Tijdlijn van de Neuro POS-Test

Bij de Neuro POS-Test volgt Unravel Research een beproefde aanpak zodat je kunt rekenen op betrouwbare resultaten en een snelle tijdslijn. Dit stelt ons in staat om ongeëvenaarde projectlooptijden van 10 werkdagen aan te bieden.

 • Dag 1-2: Kick-off & voorbereiding

  In de eerste week worden in overleg met de klant de scope van het project bepaalt. Welke onderdelen van de winkeltrip willen we in kaart brengen, en welke koopopdracht sluit hier optimaal op aan? Unravel neemt hierin een actief adviserende rol in, want een goed uitgedachte koopopdracht is cruciaal om de realistische winkelervaring te kunnen meten.

 • Dag 3-5: Veldwerk

  Gedurende de veldwerkdagen bezoeken 20-30 respondenten het huiskamerlab in Utrecht. Hier krijgen ze de Eye Tracker en EEG aangemeten, waarna per schapvariant vrije en doelgerichte keuzes mogen maken.

 • Dag 6-10: Data-analyse en rapportage

  Per POS-uiting berekenen we de neuro performance metrics (kijktijd, kijkratio, workload en koopactivatie), onderverdeeld in vrij en doelgericht zoeken. Het resultaat? Een helder rapport met concrete verbeterpunten.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Output voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van een Neuro POS-Test. De output levert enerzijds kwalitatieve inzichten op over de POS-uiting en mogelijke verbeteringen hierin (links) en anderzijds kwantitatieve data uitgesplitst per element binnen de POS-uiting.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Feiten

> 860

Shopping trips getest

10

Dagen doorlooptijd

10

Jaar ervaring

Plaatsing EEG

EEG & Eye Tracking bril

POS onderzoek in VR

Our clients

We mean business with