Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Kiosk

Hoe navigeert de klant door de vernieuwde NS Kiosk?

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe navigeert de klant door de vernieuwde NS Kiosk winkels en vallen de verantwoorde producten beter op?

Snel voor vertrek een kopje koffie scoren, of jezelf trakteren op een tussendoortje nadat je de trein hebt gemist: de Kiosk is een begrip op de Nederlandse stations. Elke fanatieke treinreiziger kan hier - met het slaapzand nog in de ogen - zijn of haar favoriete product razendsnel vinden. 

Wat gebeurt er echter wanneer je veranderingen aanbrengt aan dit vertrouwde concept? Gaat dit ten koste van de klantbeleving van de Kiosk? Welke veranderingen aan de winkel worden (onbewust) door de klant geaccepteerd en welke veranderingen kunnen de winkelbeleving schaden? Deze vragen spelen bij elk retailbedrijf wanneer er een winkelconceptvernieuwing plaatsvindt. Zo ook bij Kiosk. 

Eén van de belangrijkste doelstellingen van het vernieuwde winkelconcept van Kiosk is het promoten van verantwoorde producten: meer focus op de appel en de mueslireep, zonder de vindbaarheid van het assortiment teniet te doen. 

NS schakelde Unravel Research in om hun gloednieuwe Kiosk-filialen onder de loep te nemen.

Ons onbewuste is de baas

Maar liefst 90% van onze dagelijkse beslissingen maken wij onbewust. Vooral wanneer het low-involvement keuzes en keuzes onder tijdsdruk betreft, neemt ons onbewuste graag de leiding. Het heeft daarom weinig zin om klanten op een bewust niveau te vragen wat ze van het nieuwe winkelconcept van Kiosk vinden. Surveys en focusgroepen zullen op dit vraagstuk dus niet het juiste antwoord geven.

Om deze reden kijken we voor dit winkelbelevingsonderzoek naar de plek waar de keuzes wél worden gemaakt: het brein. Met een EEG hersenscan meten we vele malen per seconde de (onbewuste) emotionele beleving van de klant. Door aan het geheel een Eye Tracking bril toe te voegen, kunnen we exact zien welk element in de winkel de aandacht pakt en welke emotie dat oproept. Het draagbare karakter van onze EEG en Eye Tracking apparatuur stelde ons in staat het onderzoek uit het lab te halen en in een daadwerkelijke Kiosk te laten plaatsvinden.

Het onderzoek

Uitgerust met onze EEG en Eye Tracking apparatuur bezochten 22 respondenten twee nieuwe Kiosk filialen: een filiaal in de stationshal en een filiaal op het perron. 

De respondenten kregen een vrije koopopdracht mee: koop een verantwoord tussendoortje en gekoeld drankje naar keuze. De uitgekozen producten mochten ze houden en het bestede bedrag werd van de totale beloning afgetrokken, waardoor het gevoel van het uitgeven van eigen geld gestimuleerd werd. Door de koopopdracht zo vrij mogelijk te maken, leg je de meest realistische winkelbeleving vast.



Het resultaat

Het resultaat van dit neuro retailonderzoek? De werkelijke emotionele winkelbeleving van 22 klanten op een zeer realistische wijze vastgelegd. Niet door te vragen naar het bewuste gedrag, maar door het onbewuste brein te meten. 

De analyse van deze emotionele winkelbelevingen bracht antwoorden op de uiteenlopende vragen van Kiosk aan het licht.



Door dit neuro retailonderzoek weet Kiosk:

  • Hoe de klant van Kiosk oriënteert en navigeert in de nieuwe winkel
  • Welke delen van het schap goed worden gezien en welke worden genegeerd
  • Hoe de klant de verschillende winkelfases ervaart, van entree tot kassa
  • Hoe de klant zijn keuze maakt voor het schap
  • Hoe goed de verantwoorde producten worden gevonden 
  • Hoe de winkelbeleving van de stationshal- en perronwinkels van elkaar verschillen

Waardevolle bijvangst 

Naast de antwoorden op de vragen die Kiosk voorafgaande aan het onderzoek had, zijn er ook andere zeer interessante inzichten boven tafel gekomen: waardevolle ‘bijvangst’. Zo konden we bijvoorbeeld aan Kiosk mededelen:

  • Waar in het schap de populairste of margerijke producten het beste kunnen staan
  • Welke kleine aanpassingen ervoor zorgen dat verantwoorde producten beter verkopen
  • Hoe men de wachtrij voor de kassa beleeft (tipje van de sluier: het is niet wat je denkt)


Ben je benieuwd hoe jouw (nieuwe) winkelconcept echt wordt ervaren? Met ons neuro retailonderzoek kijken we in het brein van jouw klant om deze vraag te beantwoorden. Dit geeft jou meer zekerheid bij het doorvoeren van een nieuw winkelconcept en helpt jouw winkel nog breinvriendelijker te maken!

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.


Onze klanten

We mean business with