Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Neuromarketing Onderzoek voor het OV & de Luchtvaart

  • Meet wat jouw klant echt bij jouw product of merk voelt

  • Krijg praktische inzichten in jouw doelgroep

  • Gebaseerd op state-of-the-art neuromarketing technieken

Uitdagingen

Het openbaar vervoer en de luchtvaart is flink in beweging. Nu de coronapandemie naar de achtergrond verdwijnt zullen zij weer meer reizigers tegemoet zien. Wel is er veel onzekerheid binnen de sector; hoewel sommige partijen flinke groei voorspellen in het gebruik van ov, zien we steeds meer reiziger-onderzoeken die wijzen op een blijvend dempend effect. Hoe trek je als vervoerder of autoriteit reizigers aan? Hoe zorg je voor een positieve klantervaring? En net zo belangrijk: hoe trek je als OV-vervoerder of luchthaven adverteerders aan?

Elk mens krijgt dagelijks zo’n 10.000 duizend keuzes voor zijn kiezen. Die keuzes maken we niet allemaal weloverwogen en bewust; daar hebben we simpelweg geen tijd en energie voor. We maken het merendeel van onze keuzes onbewust en op de automatische piloot. De keuze voor overheidsproducten- of diensten verloopt op dezelfde manier. Het begrijpen van het onbewuste is daarom essentieel om potentiële klanten te overtuigen.

De keuzereiziger overtuigen

Omdat autoritten duurder en onbetrouwbaarder (files e.d.) worden, ligt er veel potentie in de bredere markt. Zo liggen er kansen in het overtuigen van de zogenaamde keuzereizigers - mensen die kunnen kiezen tussen de auto en het openbaar vervoer.

Sommige vervoerders proberen de reiziger rationeel te overtuigen, bijvoorbeeld door alle voordelen van reizen met het OV te benoemen. Echter is dat niet de altijd mindset van waaruit gedrag tot stand komt. OV-vervoerders zijn net als andere merken (onbewuste) associatienetwerken in het brein. Om dus aantrekkelijk te zijn als vervoerder is het van belang de juiste associaties in het brein van de reiziger teweeg te brengen.

Informatievoorziening

Sommige besluitvormers bij overheden pleiten dat het openbaar vervoer en de luchtvaart alleen kan groeien door ‘hard’ beleid, zoals een verbeterde infrastructuur. Onderzoek toont echter aan dat ‘zacht’ beleid door middel van communicatie, informatie en marketing effectiever is.

Goede informatievoorziening is zeker in het openbaar vervoer en de luchtvaart cruciaal, omdat het in grote mate de onzekerheid van reizigers en potentiële reizigers wegneemt. Door middel van neuromarketing onderzoek kan de informatievoorziening verbeterd worden, door niet alleen te kijken of de informatie makkelijk vindbaar is, maar ook op welke manier de betreffende informatie het beste gecommuniceerd kan worden.

Advertentiewaarde op stations en luchthavens

Naast de dienstverlening aan reizigers is het bieden van advertentiemogelijkheden een belangrijke inkomstenbron voor OV-vervoerders en luchthavens. Het is dus zaak om adverteerders aan te trekken. Neuromarketing onderzoek kan de aandachtswaarde van advertentie-objecten meten, aan de hand waarvan passende prijzen kunnen worden gehanteerd en adverteerders kunnen worden aangetrokken.

 

Meest Voorkomende Neuromarketing Onderzoeken

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende neuromarketing onderzoeken voor het openbaar vervoer en de luchtvaart. Unravel Research volgt voor elk type onderzoek een wetenschappelijk onderbouwde, beproefde aanpak zodat je kunt rekenen op betrouwbare resultaten en een snelle tijdslijn. Dit stelt ons in staat om ongeëvenaarde projectlooptijden aan te bieden.

Eye Tracking Onderzoek

Meet hoe bezoekers of reizigers met informatie en/of advertenties interacteren. Is de informatie makkelijk vindbaar? Kan men de informatie verwerken? Wat is de aandachtswaarde van advertentie objecten?

Eye tracking onderzoek biedt de antwoorden.

Reclameonderzoek

Raakt jouw campagne emotioneel gezien de juiste snaar? Zet de campagne aan tot actie?

Door de performance op essentiële Neuro KPI’s aandacht, geheugen, emotie en koop activatie te meten kunnen we de impact van jouw campagne voorspellen en vergroten.

Stem & Voice-over Onderzoek

Eén van de belangrijkste facetten van informatievoorziening is het omroepen van reisinformatie. Deze stem moet dan ook niet alleen duidelijk en verstaanbaar zijn, maar bepaalde associaties oproepen zoals vriendelijkheid.

Neuro spokesperson onderzoek geeft inzichten in de associaties die reizigers met een stem hebben, waardoor je de perfecte kandidaat kunt selecteren.

Retail Onderzoek

Het merendeel van de reizigers bezoekt een retail outlet.

Neuro retail onderzoek onthult wat de aandacht van shoppers trekt, wat de ideale winkel inrichting is en op microniveau zelfs wat de ideale schapinrichting is om de omzet te maximaliseren.

Usability Testing

Als het om reiswebsites of apps gaat is er één sleutelwoord: gemak. Om überhaupt in de overweging set van de potentiële klant te komen en om frustraties bij huidige klanten te voorkomen is een aangename en gemakkelijke customer journey essentieel.

Neuro usability onderzoek onthult de (onbewuste) hobbels in jouw customer journey zien.

Merkonderzoek

Een OV- of luchtvaart merk is net als alle andere merken een associatienetwerk in het brein van je klant. Neuromarketing onderzoek maakt het mogelijk om dit associatienetwerk te meten.

Track de gezondheid van je merk en leer welke assets je herkenbaarheid en groei drijven. Meet verschillen in associaties tussen reizigers en niet-reizigers en ontdek welke eigenschappen leidend zijn in conversie van niet-klant naar klant.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Wij werken onder andere met:

"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."

Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Impressie

Benieuwd naar wat je kunt verwachten van onze neuro onderzoeken? Download dan één van onze voorbeeldrapporten.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Feiten

5-10

Dagen doorlooptijd

Wetenschappelijk

gevalideerd
Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Onze klanten

We mean business with