Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

In-store Shopper Onderzoek

 • Meet navigatie, aandacht en emotie gedurende de hele shopping trip

 • Uitgevoerd met Eye Tracking en (optioneel) EEG

 • Ontdek concrete verbeterpunten voor de customer journey

Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Tom van Bommel
Research Director
+31 (0)30 22 71 937
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toepassingen

Het gedrag en de emotie van een shopper vindt razendsnel en grotendeels onbewust plaats. Het heeft daarom weinig zin om mensen bewust uit te vragen naar winkelbeleving of de wijze waarop ze navigeren en informatie verwerken vinden.

Unravel's in-store shopper onderzoek is de eerste methode die erin slaagt de nuances van de winkeltrip meetbaar te maken. Op een solide basis van Eye Tracking, die optioneel is uit te breiden met EEG (hersenactiviteit) en interviews verkrijgen we een ongekend compleet beeld van hoe de klant de winkel echt ervaart.

Ervaar wat je klant ziet – en mist

De basismethode voor elk in-store shopper onderzoek is Eye Tracking. Dit stelt ons in staat gedurende elke milliseconde van het winkelbezoek vast te stellen naar welke objecten en informatie gekeken wordt.

In deze Eye Tracking data ligt cruciale informatie verscholen:

 • Wetmatigheden in routing. Hoe navigeert de klant, en welke winkelelementen worden daarbij primair gebruikt?
 • Wat zijn de hotspots van aandacht?
 • Welke elementen worden gemist?

Kortom: je krijgt direct concrete aanknopingspunten om winkelnavigatie, afdelingen, schappen en communicatie slimmer te plaatsen voor een meer vloeiende verdeling van aandacht.

Verdiep met hersenactiviteit (EEG) en/of interview

Wanneer je naast aandacht en routing ook benieuwd bent naar de beleving van de shopper, dan is het zinvol dit onderzoek uit te breiden met EEG en/of een uitgebreid diepte-interview achteraf.

 • EEG meet rechtstreeks in het brein hoe moeite en positieve emotie tijdens de shopping trip fluctueren. Zo kom je te weten welke afdelingen of specifieke momenten tot de hoogtepunten behoren, maar ook waar er nog ruimte is voor verbetering.
 • Met diepte-interviews achteraf maken we het beeld compleet door inzicht te krijgen in de verwachtingen, ervaringen en evaluatie van de shopper.
Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

"Nu al meerdere onderzoeken met Unravel gedaan. Alle onderzoeken zijn vlot en soepel verlopen. Na elk onderzoek een kort en bondig verslag gekregen met aanbevelingen die we direct in de praktijk hebben kunnen brengen."
Chantal Smit - Kalverda - GAMMA

Hoe het werkt

Lange tijd was het niet mogelijk om neuromarketing-onderzoek buiten de grenzen van het lab uit te voeren. Dankzij de technische vooruitgang in het comfort en draadloze mogelijkheden van Eye Tracking en EEG apparatuur behoort dit bij Unravel wel tot de mogelijkheden. Het lab komt naar je winkel, zodat de meting realistischer is dan ooit.

Bekijk de winkel door de ogen van je klant

In-store neuromarketing onderzoeken vinden in een echte winkel plaats, inclusief de aanwezigheid van medeklanten. Zo verzekeren we een zo realistisch mogelijk winkelproces.

De respondent-shoppers krijgen vooraf de Eye Tracker en (optioneel) EEG aangemeten. Nadat de apparatuur goed is gecalibreerd, gaat de shopper de winkel in. De hersenactiviteit en kijkpatronen worden tijdens het winkelen op comfortabele wijze gemeten. We zien op de milliseconde nauwkeurig waar de shopper naar kijkt, evenals hoe het brein fluctueert in moeite en verlangen.

Emotie – tot op de vierkante meter

Daar waar klassiek shopper-onderzoek met vragenlijsten, interviews en focusgroepen niet in staat is de intuïtieve en emotionele kant van de winkeltrip te vangen, stelt neuromarketing-onderzoek ons in staat de werkelijke winkelbeleving te meten. En dat zonder de trip ook maar één keer te onderbreken.

De shopper winkelt namelijk exact zoals in de werkelijkheid, met als enige verschil dat onze Eye Tracker en EEG-apparatuur elke ontwikkeling in aandacht, emotie en moeite nauwlettend in kaart brengt.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Tijdlijn van in-store shopper onderzoek

Elk in-store onderzoek is uniek. Unravel Research volgt daarom een beproefde aanpak om jouw onderzoeksvraag door te vertalen in een bijpassende opzet en koopopdracht. De gemiddelde doorlooptijd van een in-store eye tracking onderzoek is twee weken.

 • Dag 1-2: Kick-off & voorbereiding

  In de eerste week worden in overleg met de klant de scope van het project bepaalt. Welke onderdelen van de winkeltrip willen we in kaart brengen, en welke koopopdracht sluit hier optimaal op aan? Unravel neemt hierin een actief adviserende rol in, want een goed uitgedachte koopopdracht is cruciaal om de realistische winkelervaring te kunnen meten.

 • Dag 3-5: Veldwerk

  Gedurende de veldwerkdagen bezoeken 15-30 respondenten de winkellocatie. Het respondentaantal hangt af van de aard van de onderzoeksvraag. De respondent krijgt hier de EEG aangemeten, waarna ze de briefing doornemen met koopopdracht. Vervolgens gaan ze winkelen – exact als een reguliere winkeltrip.

 • Dag 6-10: Data-analyse en rapportage

  Doordat elke winkeltrip op zichzelf staat en op individueel niveau moet worden geanalyseerd, is de data-analyse een arbeidsintensieve aangelegenheid. We verwerken de data tot praktische inzichten over gedrag en beleving van de shopper, evenals kwantatieve performance metrics per afdeling of moment in de shopping trip.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Output voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van in-store neuromarketing onderzoek. De output levert enerzijds kwalitatieve inzichten op over de customer journey en mogelijke verbeteringen hierin (links) en anderzijds kwantitatieve data uitgesplitst per afdeling (midden) of tripmoment (rechts).

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Feiten

> 860

Shopping trips getest

10

Dagen doorlooptijd

10

Jaar ervaring

Bekijk het webinar: De Psychologie van de Supermarkt 🧠

Hoe verwerken klanten het schap? Gaan producten op ooghoogte automatisch als warme broodjes over de toonbank? En dwingen supermarkten je onbewust tot het ontdekken van meer producten door producten steeds weer op een andere plek te brengen? In dit lunch-webinar ontdek je verrassende weetjes – en prikken we door hardnekkige mythes – over de psychologie van de supermarkt.

In-store Shopper Onderzoek

EEG & Eye Tracking bril

Realistische setting

Veelgestelde vragen

Met wat voor opdracht sturen jullie de respondent de winkel in?

Een passende respondentenopdracht is cruciaal om een realistische winkelervaring te realiseren. De respondentenopdracht kan doelgericht zijn (het vervullen van een specifieke koopdoelstelling) of meer open (waarbij de klant naar eigen voorkeur winkelgebieden bezoekt en aankopen doet). In veel gevallen is de koopopdracht een combinatie van beide. 

Vooraf stemt Unravel samen met de klant de respondentenopdracht af. Deze is gericht op een zo realistisch mogelijke shopping trip enerzijds, en anderzijds dat de klant werkelijk in de afdelingen of keuzes terechtkomt die in de onderzoeksvraag centraal staan.

Our clients

We mean business with