Spring op de kennistrein – hij vertrekt zo

Onze fans ontvangen onze nieuwste blogs het eerst.

 

Branding

5 Verrassende Voorbeelden Van Wanneer mensen niet zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen

“Mensen doen niet wat ze zeggen, en zeggen niet wat ze doen.”

Een quote die je bij ons op kantoor regelmatig voorbij hoort komen. En hoewel dit misschien klinkt alsof het vertrouwen in de medemens bij Unravel vrij laag is, is dat gelukkig niet de reden dat wij dit regelmatig herhalen. Maar waarom dan wel? 

We herhalen deze uitspraak regelmatig omdat het perfect uitlegt waarom neuromarketing zo effectief is en steeds meer aandacht krijgt. Namelijk: wij mensen zijn ontzettend irrationeel. 

Lees verder

Neuromarketing, Reclame

Hoe AI reclame transformeert in creatie, media en onderzoek

ChatGPT verbijsterde de wereld in 2023 over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Sindsdien lijkt de creatieve industrie meer dan ooit doordrongen van het feit dat AI ook in hun ambacht een steeds grotere rol zal spelen.

Kunstmatige intelligentie duikt op – en zal steeds meer taken overnemen – in elk aspect van reclame: creatie, personalisatie en effectiviteitsonderzoek. In dit blog lichten we per deelgebied toe hoe AI het speelveld zal omploegen.

Lees verder

Branding

De Category Entry Point (CEP) Gids: Alles wat je als merk moet weten over CEPs

Van het poedersoepje rond de klok van vier, tot een stukje chocolade waar je naar hunkert op de momenten dat je wat meer psychologisch comfort kunt gebruiken. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe Category Entry Points (kortweg ook wel CEPs) ons – bewust en onbewust – naar bepaalde merken dirigeren.

Byron Sharp heeft in zijn boek How Brand’s Grow het belang van de CEP op de kaart gezet. Merken die in het brein geassocieerd zijn met veel CEPs worden namelijk bovengemiddeld vaak gekozen. Om als merk te groeien, is het daarom essentieel om te begrijpen hoe CEPs werken, hoe je ze kunt meten en hoe je ze middels marketingactiveitein zo rijk mogelijke CEP-netwerken in het brein van de klant kunt maken.

In dit blog zetten we alles wat je moet weten over CEPs op een rij.

Lees verder

Branding

Brand Characters als Brand Asset: Moet elk merk er één hebben?

Van Ronald McDonald, die de gasten van de gele fastfoodketen verwelkomt – tot aan het jongetje dat de kopers van Kinder chocolade al decennialang toelacht. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van herkenbare brand characters.

Brand characters komen in vele vormen en maten. Bijvoorbeeld als geanimeerde mascottes, zoals de komische M&M’s figuurtjes. Maar ook in de vorm van terugkerende reclamepersonages, zoals Kapitein Iglo, die in zijn decennialange bestaan door uiteenlopende acteurs is vertolkt, maar altijd als personage consistent herkenbaar is gebleven.

Wat is de waarde van zo’n brand character? Op welke wijze draagt een personage bij aan de herkenbaarheid en aantrekkingskracht van een merk? En wat zijn de praktische do’s en don’ts om als merk zo goed mogelijk van je brand character te profiteren? In dit blog zetten we de laatste wetenschappelijke inzichten op een rij.

Lees verder

Reclame

Waarom je een Nieuw Product Nooit in de Ochtend Moet Promoten 🕒

Tijdens de zomer, in de winter, in de ochtend of juist in de avond? Aan het begin van de week of juist tegen het weekend aan? En wat doen we eigenlijk rondom vakanties? Als marketeer zijn er nogal wat vragen die we onszelf kunt stellen voordat we campagnes lanceren. Want we voelen intuïtief wel aan: tijd heeft een grote invloed op ons (koop)gedrag en bevattelijkheid voor advertenties. Dan kun je er dus maar beter voor zorgen dat jouw product of campagne jouw doelgroep op het juiste moment bereikt. 

In dit blog geven we je een aantal praktische tips rondom neuromarketing, gedrag en tijd.  Zodat jij het juiste moment voor jouw campagne kan kiezen. Of natuurlijk de juiste campagne voor een bepaalde tijd 😇.

Lees verder

Neuromarketing

Ethiek & Neuromarketing: Is de toepassing van hersenonderzoek in marketing ethisch verantwoord?

Neuromarketing-onderzoek is de toepassing van biometrische methoden zoals Eye Tracking, hersenonderzoek (EEG) en Facial Coding op marketingvraagstukken. Meer dan traditioneel marktonderzoek, dat gebruik maakt van bewuste methoden zoals interviews en vragenlijsten, focust neuromarketing zich op de fysiologische en daarmee deels onbewuste respons.

Dat roept geregeld de vraag op: is het wel ethisch om de onbewuste reactie op marketing te meten? Termen als ‘de koopknop’ impliceren dat het consumenten zou reduceren tot zombies die de wensen van de marketeer blindelings volgen.

De werkelijkheid is een stuk genuanceerder.

Lees verder

Retail

Veelvoorkomende Verpakkingsclaims die de Plank Onbewust Misslaan

“Een bron van vezels”, “bevat vitamine C”: als je goed oplet, vliegen de claims je in de supermarkt om de oren.

Wat je zoal aan beweringen tegenkomt kan vele vormen aannemen. Twee veelvoorkomende soorten claims zijn gezondheidsclaims en voedingsclaims. Bij een gezondheidsclaim wordt een connectie gemaakt tussen een voedingscategorie of bepaalde ingrediënten en wat dat voor je gezondheid doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “calcium ondersteunt de botten”. Daarnaast is er de voedingsclaim, waarbij aangegeven wordt dat het product bepaalde nutriënten heeft of juist niet bevat, zoals ‘vezelrijk’.

Lees verder

Branding

De 5 Slechtste Redesigns van Logo’s

Merken hebben uiteenlopende redenen om hun logo in een nieuw jasje te steken. Zo kan het doel zijn om een verouderd merk up-to-date te houden of gewoon om het logo veelzijdiger te maken en gemakkelijk toe te kunnen passen in toepassingen die oorspronkelijk niet waren voorzien, zoals app-iconografie. 

De kracht van logo-ontwerp is onmiskenbaar, en een goed logo-ontwerp kan een enorme naamsbekendheid creëren. Slecht logo-ontwerp daarentegen kan verwarrend zijn, de merkherkenning schaden en uiteindelijk de verkoop aantasten.

In dit blog bespreken we de 5 slechtste redesigns van logos van de afgelopen jaren.

Lees verder

Zoek in onze blogs

Overzichtsartikelen:

New Neuromarketing

Elke maand worden er honderden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over neuromarketing. 

Daar hebben we een selectie van gemaakt, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen.

Gegoten in een strak marketingjasje, kan je de inzichten daarvan lezen op: www.newneuromarketing.com