Spring op de kennistrein – hij vertrekt zo

Onze fans ontvangen onze nieuwste blogs het eerst.

 

Branding

Neuromarketing van Nespresso: waarom je 5x zoveel voor je koffie betaalt

Dit blog verscheen voor het eerst op Frankwatching

Heb je al eens nagedacht wat de kiloprijs is van gemalen koffiebonen van Nespresso? Je betaalt per kilo een goede 80 euro. Nespresso heeft het voor elkaar gekregen om de willingness to pay te vervijfvoudigen. Gemiddeld kost koffie +/- 16 euro per kilo. Hoe heeft Nespresso het voor elkaar gekregen om 5 keer zoveel te vragen voor een kilo koffie? Welke slimme marketingtechnieken liggen hieraan ten grondslag? En hoe kunnen (e-commerce)merken dit slim afkijken 😉?

Lees verder

Branding

5 Verrassende Voorbeelden Van Wanneer mensen niet zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen

“Mensen doen niet wat ze zeggen, en zeggen niet wat ze doen.”

Een quote die je bij ons op kantoor regelmatig voorbij hoort komen. En hoewel dit misschien klinkt alsof het vertrouwen in de medemens bij Unravel vrij laag is, is dat gelukkig niet de reden dat wij dit regelmatig herhalen. Maar waarom dan wel? 

We herhalen deze uitspraak regelmatig omdat het perfect uitlegt waarom neuromarketing zo effectief is en steeds meer aandacht krijgt. Namelijk: wij mensen zijn ontzettend irrationeel. 

Lees verder

Branding

Hoe Reclamemakers Slim Gebruik Maken van de Biases in jouw Brein

Consumenten houden ervan: creatieve marketingcampagnes. Denk daarbij aan de reclame van Centraal Beheer  “Even apeldoorn bellen”, “De paarse krokodil” van ORHA of “Pietertje” van Calvé. En niet alleen creatieve reclames vallen in de smaak. Ook communicatie-uitingen zoals billboards, advertenties of flyers worden veelal met plezier verwerkt en gedeeld als ze op een creatieve manier gecommuniceerd zijn. 

Maar hoe creëren bedrijven creatieve advertenties? Welke psychologische principes worden toegepast om een creatieve twist te geven aan je advertentie en mensen aan het denken te zetten? In dit blog geven we verschillende voorbeelden van creatieve marketingcommunicatie uitingen en de psychologische principes die daaraan ten grondslag liggen. 

Lees verder

Branding

De Zin en Onzin van Merkonderzoek - Hoe je Goed Merkonderzoek Doet

Van een grotere merkbekendheid tot brand building en van het versterken van een merkimago tot het opzetten van een nieuw merk; bij de meeste targets van marketingafdelingen staat het merk centraal. Dat is op zich ook niet gek. Het merk is vaak een grote factor in het keuzeproces. Zélfs als de shopper zich daar niet bewust van is.

Dan stuiten we wel meteen op een probleem. Als de shopper zich namelijk niet bewust is van de rol van een merk in zijn of haar keuze, hoe komen we als marketeers dan achter die rol? In dit blog gaan we het hebben over de zin en onzin van merkonderzoek.

Lees verder

Neuromarketing, Reclame

Hoe AI reclame transformeert in creatie, media en onderzoek

ChatGPT verbijsterde de wereld in 2023 over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Sindsdien lijkt de creatieve industrie meer dan ooit doordrongen van het feit dat AI ook in hun ambacht een steeds grotere rol zal spelen.

Kunstmatige intelligentie duikt op – en zal steeds meer taken overnemen – in elk aspect van reclame: creatie, personalisatie en effectiviteitsonderzoek. In dit blog lichten we per deelgebied toe hoe AI het speelveld zal omploegen.

Lees verder

Branding

De Category Entry Point (CEP) Gids: Alles wat je als merk moet weten over CEPs

Van het poedersoepje rond de klok van vier, tot een stukje chocolade waar je naar hunkert op de momenten dat je wat meer psychologisch comfort kunt gebruiken. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe Category Entry Points (kortweg ook wel CEPs) ons – bewust en onbewust – naar bepaalde merken dirigeren.

Byron Sharp heeft in zijn boek How Brand’s Grow het belang van de CEP op de kaart gezet. Merken die in het brein geassocieerd zijn met veel CEPs worden namelijk bovengemiddeld vaak gekozen. Om als merk te groeien, is het daarom essentieel om te begrijpen hoe CEPs werken, hoe je ze kunt meten en hoe je ze middels marketingactiveitein zo rijk mogelijke CEP-netwerken in het brein van de klant kunt maken.

In dit blog zetten we alles wat je moet weten over CEPs op een rij.

Lees verder

Branding

Brand Characters als Brand Asset: Moet elk merk er één hebben?

Van Ronald McDonald, die de gasten van de gele fastfoodketen verwelkomt – tot aan het jongetje dat de kopers van Kinder chocolade al decennialang toelacht. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van herkenbare brand characters.

Brand characters komen in vele vormen en maten. Bijvoorbeeld als geanimeerde mascottes, zoals de komische M&M’s figuurtjes. Maar ook in de vorm van terugkerende reclamepersonages, zoals Kapitein Iglo, die in zijn decennialange bestaan door uiteenlopende acteurs is vertolkt, maar altijd als personage consistent herkenbaar is gebleven.

Wat is de waarde van zo’n brand character? Op welke wijze draagt een personage bij aan de herkenbaarheid en aantrekkingskracht van een merk? En wat zijn de praktische do’s en don’ts om als merk zo goed mogelijk van je brand character te profiteren? In dit blog zetten we de laatste wetenschappelijke inzichten op een rij.

Lees verder

Reclame

Waarom je een Nieuw Product Nooit in de Ochtend Moet Promoten 🕒

Tijdens de zomer, in de winter, in de ochtend of juist in de avond? Aan het begin van de week of juist tegen het weekend aan? En wat doen we eigenlijk rondom vakanties? Als marketeer zijn er nogal wat vragen die we onszelf kunt stellen voordat we campagnes lanceren. Want we voelen intuïtief wel aan: tijd heeft een grote invloed op ons (koop)gedrag en bevattelijkheid voor advertenties. Dan kun je er dus maar beter voor zorgen dat jouw product of campagne jouw doelgroep op het juiste moment bereikt. 

In dit blog geven we je een aantal praktische tips rondom neuromarketing, gedrag en tijd.  Zodat jij het juiste moment voor jouw campagne kan kiezen. Of natuurlijk de juiste campagne voor een bepaalde tijd 😇.

Lees verder

Zoek in onze blogs

Overzichtsartikelen:

New Neuromarketing

Elke maand worden er honderden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over neuromarketing. 

Daar hebben we een selectie van gemaakt, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen.

Gegoten in een strak marketingjasje, kan je de inzichten daarvan lezen op: www.newneuromarketing.com