MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Spring op de kennistrein – hij vertrekt zo

Onze fans ontvangen onze nieuwste blogs het eerst.

 

Branding

Neuromarketing & Merkimago Gids: Hoe je meet wat er werkelijk toe doet

Merkimago. Dat het één van de belangrijkste bezittingen van een bedrijf is, daar is menig marketeer het over eens. Hoe je dat dan vervolgens meet, of versterkt, iets minder. Waar de een zijn collectie aan Likert-schalen uit de hoed tovert, weet de ander dat we tijdens merkonderzoek dieper moeten graven om tot de kern van het merkimago te komen. Want alleen op die manier kun je het merkimago versterken, en daarmee aankopen stimuleren en groei aanjagen. 

In deze compacte gids delen we op praktische wijze alles rondom merkimago en merkimago-onderzoek. Van wat het is tot hoe je het meet en versterkt. We delen ook meteen welke KPI’s je op een dwaalspoor brengen en vandaag nog zou moeten stoppen met meten, zodat je je kruit niet aan onnodige zaken verschiet. 

Laten we er induiken.

Lees verder

Neuromarketing

Dit zijn De Tien Populairste Neuromarketing Webinars van 2023

What a blast was 2023 weer. Een jaar volop onderzoek, nieuwe kennis en vooral plezier, want mán wat hebben we er weer van genoten. We werden ook nog eens FD Gazelle 2023 én Bureau van het Jaar 2023 🎉

In 2023 gaven we maar liefst 32 lunch-webinars. In dit blog zet ik de tien populairste webinars van het afgelopen jaar voor je op een rijtje.

Heb jij al deze webinars al gezien? 👀

Lees verder

Met deze nudge hebben we pro-sociale doelen aan onze agenda toegevoegd

Zoals bij menig bedrijf, heeft ook Unravel zijn bedrijfs-DNA samengevat in vijftal kernwaarden. Eén van die kernwaarden: het zijn de kleine dingen zijn die er toe doen. Enerzijds richting de klant, door elke stap in het project met oog voor detail uit te voeren. Maar ook bedrijfsintern: hoe we met kleine dingen het werk leuker en de wereld beter kunnen maken. Daarom hebben wij het onderwerp ‘pro-sociaal gedrag’ op de agenda gezet om intern met elkaar stil te staan bij de bijdrage die wij hierin kunnen leveren. 

Uit sociaal-psychologisch onderzoek blijkt dat pro-sociaal gedrag onlosmakelijk is verbonden met geluk. Een helpende hand uitsteken maakt je gelukkiger – en een gelukkig iemand zal zich sneller pro-sociaal gedragen (Aknin et al., 2018). Toch kijken we van nature vaak de kat uit de boom, tenzij je van tevoren concreet bedenkt welk gedrag je waar gaat uitvoeren. Daarom bedachten we bij Unravel intern een simpele nudge.

‘Waardering uitspreken, een helpende hand bieden of iets doen om een ander een goed gevoel te geven.’

Lees verder

Reclame

Hoe weet je of een reclame werkt?

Wat is een ‘goede’ reclame? Deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag laat zich verdraaid lastig beantwoorden.

In de volksmond doelen we met ‘goede reclame’ in de meeste gevallen op een ‘leuke reclame’. Een reclame die knap gemaakt is, of erin slaagde ons te laten lachen of aan het denken te zetten. Reclamekwaliteit wordt vanuit dit perspectief gelijkgesteld aan de criteria voor een Gouden Loekie.

Voor merken en reclamemakers is een reclame echter pas ‘goed’ wanneer deze helpt de doelstelling van de campagne te bereiken.

Lees verder

Reclame

Van Neuro-data tot ROI: Meer impact met je Online Video’s

In elke video zit een emotioneel hoogtepunt. Hét moment waarop de neurotransmitters in het brein wild vuren en het spreekwoordelijke water je in de mond loopt.

Maar met je online video’s heb je één groot probleem. Wat nu als dit hoogtepunt halverwege je video zit, maar de gebruiker je maar 3 seconden geeft om te beslissen of ‘tie verder gaat kijken?

Het algoritme is geoptimaliseerd voor die eerste paar seconden, en de enige data die je van je video te zien krijgt zijn de momenten waarop mensen afhaken.

Een gemiste kans, want zoals je straks zal lezen, zagen we dat 5 video’s die we optimaliseerden op basis van breindata het tussen de 11% en 153% beter doen 😱.

Wat is dé goede manier om video’s te optimaliseren? Welke resultaten zagen we in die 5 pilot studies (o.a. met Domino’s), én welke neuro tip 🧠 kan je direct toepassen voor meer impact? Lees mee!

Lees verder

Branding

Odido: een sterk merk, of nog werk aan de winkel?

Dit blog verscheen voor het eerst op Frankwatching.

Op een willekeurige dinsdag keek ik verbaasd naar m’n iPhone. Stond daar nu opeens Odido? Odi, wat? 5 september 2023 zal misschien niet de geschiedenisboeken ingaan, maar het was wel de dag dat T-Mobile en Tele2 samen verder gingen als Odido.

Binnen amper 48 uur tijd zijn 119 T-Mobile filialen omgebouwd tot Odido-filialen. Daarnaast veranderde van de ene op de andere dag 6 miljoen app-iconen (logo), de website (huisstijl) en propositie (slogan) van Tele2 en T-Mobile klanten.

En dit allemaal zonder dat de ongeveer 6 miljoen klanten vooraf waren geïnformeerd. In (marketing)land riep dit enorm veel discussie op. Wat gebeurt er met de herkenbaarheid van het merk? Welke merkassociaties verliest Odido door Tele2 en T-Mobile zomaar los te laten?

Lees verder

Branding

Brand health tracking onderzoek: deze metrics mogen beslist niet ontbreken

Merken houden graag de vinger aan de pols omtrent hun gezondheid. Slim, maar dan moet je wel de juiste dingen meten. In dit blog lees je welke brand health metrics een zinvolle weerspiegeling zijn van de gezondheid en groeipotentie van merken.

Het doel van brand tracking is enerzijds om de impact van marketinginspanningen tot uiting te zien komen in zichtbare KPI’s. Anderzijds is tracking zinvol om vroegtijdig indicatoren te spotten die een stijging of juist een daling in marktaandeel signaleren.

Maar welke metrics zijn het meten waard? In potentie kun je honderden metrics meten, wat ertoe geleid heeft dat sommige brand trackers zijn uitgedijt tot vragenlijsten waar geen einde aan lijkt te komen. Onnodig – en bovendien voor brand managers lastig om op te acteren. 

Lees verder

Reclame

Dit zijn Alle (20) Kerstcommecials van 2023

Smullen geblazen. Want traditiegetrouw hebben alle grote merken nadat de Sint weer is vertrokken hun toch wel grootste campagne van het jaar gelanceerd: de Kerstcommercial. Van HEMA's Siepie tot de wasbeer van Lidl en van eenzame Ome Ko tot vakantievierende Opa.

Waar het ene merk dit jaar weer met een emotionele minifilm over de bühne komt, kiezen andere merken voor een wat praktischere aanpak met een focus op prijs. In dit overzicht vind je álle kerstcommercials van 2023. Van de grote winkelketens, maar ook van allerlei andere merken. Het zijn er nogal een aantal, die kerstcommercials. Dus laten we er meteen induiken.

Lees verder

Zoek in onze blogs

Overzichtsartikelen:

New Neuromarketing

Elke maand worden er honderden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over neuromarketing. 

Daar hebben we een selectie van gemaakt, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen.

Gegoten in een strak marketingjasje, kan je de inzichten daarvan lezen op: www.newneuromarketing.com