Neuromarketing onderzoek naar pricing
Onderzoek het optimale prijsniveau voor jouw product
Stop met gokken. Neuro meet de optimale prijs voor jouw product
Al zo lang als marketing bestaat, proberen marketeers de perfecte prijs voor hun product te ontrafelen. Toch blijkt uitgerekend prijs één van de meest lastige productfactoren om goed te onderzoeken.
Traditioneel uitvragen levert weinig houvast. Vragen naar prijsacceptatie, willingness to pay of purchase intent duwen de consument in een rationele mindset. Een uitgerekend die mindset is in werkelijke prijsinteracties uiterst zeldzaam. Prijzen worden bovenal intuĂŻtief verwerkt. Klassieke metrics slagen er daarom niet in de vinger te leggen op werkelijke prijsimpact.
Neuromarketing pricing research brengt momenteel een revolutie teweeg in prijsonderzoek. Het biedt een ongekend accurate meting van welke prijs intuĂŻtief het beste bij een product past. Unravel Research past de methode toe bij prijswijzigingen en productintroducties.
Een prijsverhoging is spannend. Zal het de vraag naar het product aantasten?
Neuro prijsonderzoek geeft een concreet beeld van de prijsacceptatie op elk prijsniveau. Zo kun je van tevoren voorspellen of de vraag bij een nieuwe prijs zal afnemen, gelijk zal blijven of zal toenemen. Dit geeft een solide onderbouwing bij de prijsstelling van je product.
In tegenstelling tot traditionele prijsacceptatiemethoden, levert neuro prijsonderzoek een eenvoudiger – maar des te praktischer – eindresultaat op. Per prijsniveau krijg je inzicht in de mate van prijsacceptatie zoals die gemeten is in het brein van de klant. Niks meer en niks minder.
Deze prijsacceptatie-curve hangt sterk samen met daadwerkelijk gedrag. Zo weet je precies in welke richting en magnitude de vraag toeneemt of afneemt bij een ander prijsniveau.
In veel neuro-prijsonderzoeken combineren we het EEG-onderzoek met een meer traditionele methode zoals Van Westendorp, conjoint analyse en/of willingness to pay.
Interessant genoeg zien we een duidelijke trend in het verschil tussen neuro pricingonderzoek enerzijds en traditionele methoden anderzijds.
Een overduidelijke wetmatigheid die we terugzien is dat beide onderzoeksvormen weliswaar grofweg in dezelfde richting voorspellen, maar dat het optimale prijsniveau uit neuro-resultaten ietwat hoger neigt dan het traditionele advies. In andere woorden: klassiek onderzoek maakt veel producten te goedkoop.
Dat is niet verrassend. Het bewust uitvragen van prijsacceptatie maakt de respondent per definitie prijsbewuster – en dus kritischer – dan bij een intuïtieve meting in het brein. EEG geeft daarmee een accurater beeld van de werkelijke prijsacceptatie in de winkel.
Om tot gedegen acceptatiedata per prijsniveau te komen, wordt de data vooraf uitvoerig gedecontamineerd en vervolgens in combinatie met machine learning algoritmen geanalyseerd en uiteindelijk tot acceptatiemetrics geaggregeerd. Het resultaat van deze complexe analyse is verrassend eenvoudig: een heldere prijsacceptatie-grafiek waarin je per prijsniveau de acceptatie in de hersenen ziet.
"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."