Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Neuromarketing onderzoek naar pricing

 • Onderzoek het optimale prijsniveau voor jouw product

 • Accurater dan traditioneel onderzoek
 • Uitgevoerd met de beste methode voor prijsonderzoek: EEG (ERP Analyse)
Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Tom van Bommel
Research Director
+31 (0)30 22 71 937
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toepassingen

Stop met gokken. Neuro meet de optimale prijs voor jouw product

Al zo lang als marketing bestaat, proberen marketeers de perfecte prijs voor hun product te ontrafelen. Toch blijkt uitgerekend prijs één van de meest lastige productfactoren om goed te onderzoeken.

Traditioneel uitvragen levert weinig houvast. Vragen naar prijsacceptatie, willingness to pay of purchase intent duwen de consument in een rationele mindset. Een uitgerekend die mindset is in werkelijke prijsinteracties uiterst zeldzaam. Prijzen worden bovenal intuïtief verwerkt. Klassieke metrics slagen er daarom niet in de vinger te leggen op werkelijke prijsimpact.

Neuromarketing onderzoek brengt momenteel een revolutie teweeg in prijsonderzoek. Het biedt een ongekend accurate meting van welke prijs intuïtief het beste bij een product past. Unravel Research past de methode toe bij prijswijzigingen en productintroducties.

Prijs verhogen? Zo hoog kun je gaan zonder volumeverlies:

Een prijsverhoging is spannend. Zal het de vraag naar het product aantasten?

Neuro prijsonderzoek geeft een concreet beeld van de prijsacceptatie op elk prijsniveau. Zo kun je van tevoren voorspellen of de vraag bij een nieuwe prijs zal afnemen, gelijk zal blijven of zal toenemen. Dit geeft een solide onderbouwing bij de prijsstelling van je product.

Nieuw product in de markt zetten? Dit is de perfecte introductieprijs:

In het geval van een nieuwe productlancering is de introductieprijs uiterst bepalend voor de slagingskans van het product. En omdat 4 op de 5 product het niet haalt, is gedegen onderzoek naar deze prijsacceptatie letterlijk van levensbelang voor je product. Alleen neuro prijsonderzoek vertelt je exact welke introductieprijs voor de klant gevoelsmatig het best aansluit op het product.
Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Hoe het werkt

Onze hersenen zijn voortdurend bezig om binnenkomende informatie te beoordelen. Klopt iets – of klopt iets niet? Dit oordeel vindt geheel automatisch plaats. 400 milliseconde nadat informatie op ons netvlies valt, treedt er in onze hersenen een congruentierespons plaats. Deze staat bekend als de n400, een reactie die zich enkel door middel van EEG laat meten middels een zogenaamde event related potential technique.

Door deze neurale reactie bij wisselende prijsniveaus te meten, krijg je inzicht in de mate waarin elk prijspunt gevoelsmatig aansluit op het product. In een neuro prijsonderzoek meten we deze n400 respons bij een groot aantal prijspunten, zodat we een complete prijsacceptie-curve kunnen maken.

Het resultaat: verrassend simpel

In tegenstelling tot traditionele prijsacceptatiemethoden, levert neuro prijsonderzoek een eenvoudiger – maar des te praktischer – eindresultaat op. Per prijsniveau krijg je inzicht in de mate van prijsacceptatie zoals die gemeten is in het brein van de klant. Niks meer en niks minder.

Deze prijsacceptatie-curve hangt sterk samen met daadwerkelijk gedrag. Zo weet je precies in welke richting en magnitude de vraag toeneemt of afneemt bij een ander prijsniveau.

Verschil met traditioneel prijsonderzoek

In veel neuro-prijsonderzoeken combineren we het EEG-onderzoek met een meer traditionele methode zoals Van Westendorp, conjoint analyse en/of willingness to pay.

Interessant genoeg zien we een duidelijke trend in het verschil tussen neuro prijsonderzoek enerzijds en traditionele methoden anderzijds.

Een overduidelijke wetmatigheid die we terugzien is dat beide onderzoeksvormen weliswaar grofweg in dezelfde richting voorspellen, maar dat het optimale prijsniveau uit neuro-resultaten ietwat hoger neigt dan het traditionele advies. In andere woorden: klassiek onderzoek maakt veel producten te goedkoop.

Dat is niet verrassend. Het bewust uitvragen van prijsacceptatie maakt de respondent per definitie prijsbewuster – en dus kritischer – dan bij een intuïtieve meting in het brein. EEG geeft daarmee een accurater beeld van de werkelijke prijsacceptatie in de winkel.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Tijdlijn van neuro prijsonderzoek

Bij neuromarketing prijsonderzoek volgt Unravel Research een beproefde aanpak zodat je kunt rekenen op betrouwbare resultaten en een snelle tijdslijn. Dit stelt ons in staat om ongeëvenaarde projectlooptijden van 7 werkdagen aan te bieden.
 • Dag 1-2: Kick-off & voorbereiding

  In de eerste week worden in overleg met de klant de producten, de te meten prijsrange en gewenste prijsintervallen bepaald. Vervolgens wordt een testpanel geworven en de onderzoeksbatterij voorbereid.
 • Dag 3-5: Veldwerk

  Gedurende de veldwerkdagen bezoeken 30 respondenten het Unravel Huiskamerlab. Hier krijgen ze de EEG aangemeten, waarna ze de producten met verschillende prijsniveaus in gerandomiseerde volgorde gepresenteerd krijgen. De meting- en onderzoeksomgeving zijn comfortabel en huiselijk, zodat we een zo natuurlijk mogelijke meting garanderen.
 • Dag 6-7: Data-analyse en rapportage

  Om tot gedegen acceptatiedata per prijsniveau te komen, wordt de data vooraf uitvoerig gedecontamineerd en vervolgens in combinatie met machine learning algoritmen geanalyseerd en uiteindelijk tot acceptatiemetrics geaggregeerd. Het resultaat van deze complexe analyse is verrassend eenvoudig: een heldere prijsacceptatie-grafiek waarin je per prijsniveau de acceptatie in de hersenen ziet.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."
Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Output voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van de output van ons Brand Asset onderzoek: overzicht in de distinctive brand asset kwadranten, verdiepende asset-analyse en een ontwikkeling over tijd.

Benieuwd hoe een geheel rapport eruit ziet voor een prijsonderzoek? Omdat de rapporten voor onze klanten natuurlijk vertrouwelijk zijn, hebben we speciaal een voorbeeldrapport gemaakt.

Je download 'm hieronder:

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Feiten

> 425

Prijsniveaus getest

7

Dagen doorlooptijd

9

Jaar ervaring

Bekijk het webinar: De Psychologie van Prijsdesign

Prijs speelt in een cruciale rol in koopgedrag. Maar dit effect komt niet enkel voortkomt uit de prijswaarde (het getal); ook het design van de prijs speelt onbewust mee. En juist daar kunnen retailers – online en offline – hun voordeel halen uit psychologische onderzoeken naar prijseffecten.

Plaatsing EEG bij Participant

Prijsonderzoek in Unravel's Huiskamerlab

EEG & Eye Tracking bril

Veelgestelde vragen

Nemen jullie ook de invloed van productcontext mee?
Het is mogelijk om bij neuro pricing onderzoek de context van het product mee te nemen. Bijvoorbeeld: was is het optimale prijspunt voor een snoepreep in de supermarkt en wat is het optimale prijspunt van die snoepreep in een tankstation? Hierbij ziet de respondent het product+prijsniveau in afwisselende settings.
Vergelijken jullie ook verschillende doelgroepen?
Hoewel het zeker mogelijk is om verschillende doelgroepssegmenten met elkaar te vergelijken (bijvoorbeeld jong versus oud), volgen hieruit doorgaans geen verschillen. De reden is dezelfde as waarom neuromarketing prijsonderzoek goed in staat prijsacceptatie op marktniveau te voorspellen. Neuro pricing onderzoek meet namelijk niet zozeer individuele prijsacceptatie, maar hanteert breindata op groepsniveau als indicator van prijsfit in de markt. Het enige respondentencriterium dat hierbij van belang is is dat zij de productcategorie kennen en hierin kopen.
Our clients

We mean business with