Tijdens een EEG worden elektrodes aan de schedel verbonden. EEG registreert elektrische, neurale activiteit in de vorm van hersengolven.
Het toont hertzfrequenties voor elk corticaal gebied. EEG meet de elektrische activiteit van neuronen direct. In andere woorden: wanneer hersenactiviteit verandert is dit rechtstreeks zichtbaar in de EEG. Het verschaft zo een ongelooflijk accuraat beeld van de effecten van specifieke elementen in een reclame, verpakking of website – op de milliseconde na.
Participanten merken tijdens de EEG nauwelijks iets van de apparatuur op hun hoofd. Om deze reden geniet de techniek grote populariteit binnen neuromarketing, waar flexibiliteit en een alledaagse onderzoeksomgeving wenselijk zijn.

Zoals elke onderzoeksmethode, heeft ook EEG nadelen. Omdat het de elektrische activiteit meet door de oppervlakte van de schedel, is het niet mogelijk door te dringen in diepere hersenstructuren. Ook bevat EEG-data relatief veel ruis. Om er waardevolle inzichten uit te destilleren zijn geavanceerde statistische analyses vereist. Tot slot is voor een betrouwbare steekproef een redelijk aantal participanten nodig (20+).