Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22, '23 én 2024!

+31 (0)30 22 71 937

Wat drijft ons?

Neuromarketing

Wat drijft ons?

Van de topsprinter die een honderdste van een seconde schraapt van zijn persoonlijke record – tot de meesterchef die met een kleine aanpassing aan de receptuur een gerecht naar een nieuw culinair niveau brengt. Er gaat een universele kick uit van goede dingen nog beter maken.

Deze kick om goede marketing nog beter te zien worden is wat ons drijft.

Enerzijds is verbetering onlosmakelijk verbonden met elke vorm van marktonderzoek. Door middel van onderzoeksinzichten kun je immers je reclames, winkels en websites met minimale aanpassingen vele malen effectiever te maken.

Anderzijds geldt juist neuromarketing an sich als verbetering ten opzichte van traditionele methoden. Door de objectieve hersenactiviteit te meten in plaats van subjectieve rationalisaties ervan, kom je dichter dan ooit bij de werkelijke ervaring van je klant.

Van onderbuik naar onderbouwd

Marketing is van oudsher een mengelmoes van wetenschap, creativiteit en een goede dosis giswerk. Hoewel we zeker niet willen beweren dat neuromarketing elke vorm van onzekerheid wegneemt – geen enkele onderzoeksmethode kan dat – reduceert het de onzekerheidsfactor meer dan welke andere methode dan ook.

Dat levert veel voordeel op. Geen urenlange vergaderingen waarin de meningen in hoog tempo langs elkaar heen galmen. Geen geldverkwistende onderzoeksprogramma’s die uiteindelijk geen antwoord bieden op je vraag. Je hoeft niet langer in het duister te tasten om je reclame, winkel, website en algehele merk effectiever te maken. Neuromarketing verandert onderbuik naar onderbouwd.

Onze kijk op ethiek

“With great power comes great responsibility.”

Klinkt overdreven, maar we menen het serieus. Neuromarketing wérkt. Het geldt als de meest accurate methode om marketingeffectiviteit te voorspellen en te verhogen. En juist daarom is het zo belangrijk stil te staan bij de gevolgen ervan.

In onze werkzaamheden volgen wij op de eerste plaats de NMSBA Code of Ethics:
https://www.nmsba.com/buying-neuromarketing/code-of-ethics 

En hoewel deze ethische code duidelijkheid stelt in de wijze waarop je onderzoek doet, biedt het nog geen kompas voor wie je dat doet . En juist daarin schuilen de moeilijkste dilemma’s voor een marktonderzoeksbureau.

Daarom stellen wij onszelf bij elke klant de volgende eenvoudige maar zeer effectieve vraag. De vraag is zo simpel dat deze bijna lachwekkend is. Toch slaagt de vraag er elke keer feilloos in om lastige ethische dilemma’s kort en bondig te beantwoorden. De vraag is:

Zouden wij het oké vinden wanneer onze eigen moeder dit product zou kopen?

Elke methode die de verkoop van een product verhoogt, dient enkel ingezet te worden bij producten die je zelfs je meest dierbare naasten gunt. We nemen het antwoord op deze vraag serieus; enkel wanneer iedereen binnen ons team achter een product staat, nemen we een opdracht aan.

Deze vuistregel biedt een praktisch en effectief moreel kompas. We gunnen onze moeder best een biertje, maar zien haar liever niet roken of gokken. Dit resulteert erin dat we een biermerk dankbaar in ons portfolio opnemen, maar bedanken voor tabaksmerken en online casino’s.

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: