Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Dit zijn de 9 neuromarketing opleidingen in Nederland

Neuromarketing, Opleiding

Dit zijn de 9 neuromarketing opleidingen in Nederland

Bij Unravel Research merken we dat er veel interesse is voor de vraag: Neuromarketing, hoe kom je daar nu eigenlijk in terecht? 

Dit vinden we uiteraard supertof. En eigenlijk is er niet 1 goed antwoord op die vraag. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome.

Het begint allemaal bij een grote interesse in menselijk keuzegedrag. En dan? Uiteraard is de juiste opleiding ook belangrijk. Maar over welke opleidingen - of masters - hebben we het dan?

Om je een beetje te helpen schijnen we in dit blog licht op de meest geschikte masters in Nederland wanneer je een carrière binnen neuromarketing wel ziet zitten. Een soort Neuromarketing Studiegids :)

Disclaimer. Hoewel een aantal van ons team één van de onderstaande masters (Economic and Consumer Psychology) heeft gevolgd, hebben wij geen ervaring met alle opleidingen. We weten dus ook niet wat de kwaliteit van de masters is. Zie dit dan ook vooral als een handig overzicht, en ga vooral bij de opleidingen langs om zelf een kijkje te nemen :).

Economic and Consumer Psychology 

Leiden | Full-time

universiteit leidenDeze master ademt neuromarketing.

Wist je al dat het overgrote deel van keuzes en beslissingen die mensen maken omtrent consumptie en ander economisch gedrag onbewust worden gemaakt? Tijdens deze master leren studenten de psychologische mechanismes die ten grondslag liggen aan deze keuzes te begrijpen, te doorgronden en toe te passen.

De master bestaat uit losse vakken, een stage en een thesis en duurt 1 jaar. Voorbeelden van vakken zijn: Emotions and (Ir)rationality in Economic Behaviour, The Psychology of Media and Communication en The Psychology of Selling and Advertising.

In de verplichte stage doen studenten ervaring op in de praktijk. Dit kan zijn in de richting van onderzoek, maar uiteraard ook in de marketing. Ook het schrijven van een thesis maakt deel uit van deze opleiding.


Leuk feitje: Unravel Research is uit deze opleiding ontstaan. Beide oprichters hebben deze opleiding afgerond.

https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/psychology/economic-and-consumer-psychology 


Word Neuromarketing Expert 🚀

Klaar om jouw marketingkennis tot een hoger niveau te tillen? Dan ben je bij onze Unravel Academy aan het juiste adres!

👉 Vergroot je neuro-kennis op het gebied van retail, copywriting, conversie en reclame
👉 Leer bewezen strategieën en krijg praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt
👉 Krijg levenslang en onbeperkt toegang

Kies nu jouw training 


Social, Health and Organisational Psychology

Utrecht | Full-time

universiteit utrechtDeze 1-jarige master is een stukje breder. En wanneer je deze opleiding begint, is neuromarketing een optie, maar zeker niet vanzelfsprekend.

De master draait geheel om menselijk gedrag in de context van gezondheid, sociale beïnvloeding of organisaties. Dit zijn dan ook direct de drie richtingen die je kunt kiezen binnen deze master.

Wanneer je je pijlen richt op een carrière binnen neuromarketing, dan kies je uiteraard voor sociale beïnvloeding. Oftewel: de invloed van andere mensen op (keuze)gedrag van een individu.

In deze track leer je, net als in de eerste master die we bespraken, de psychologische principes te begrijpen die verklaren waarom we die telefoon of dat boek liever willen hebben wanneer veel anderen dit ook willen, of wanneer er slechts enkele exemplaren beschikbaar zijn.

Dit leer je tijdens de vakken Social Influence, Public Communication and Advertising en Communication: effective interaction in theory and practice.

https://www.uu.nl/masters/en/social-health-and-organisational-psychology 

Economic Psychology

Tilburg | Full-time

universiteit tilburgDeze master brengt psychologie en economie samen. In vergelijking tot de master hiervoor besteedt deze opleiding naast consumentenpsychologie veel aandacht aan economie. Ook ligt tijdens deze master veel focus op praktische opdrachten. 

Vakken als Consumer Analytics Using Big Data, Psychology and Marketing, The Psychology of Economics en Money en Financial Behavior maken deel uit van het programma.

De stage tijdens deze master is bedoeld om opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Studenten leren problemen op te lossen in een nieuwe en onbekende beroepsgerelateerde omgeving.

En uiteraard schrijf je als student aan deze master een thesis.

https://www.tilburguniversity.edu/education/masters-programmes/economic-psychology

Research Master in Cognitive and Clinical Neuroscience

Maastricht | Full-time (2 jaar)


universiteit maastrichtMocht je het leuk lijken om twee jaar te studeren in een van de gezelligste steden in het zuiden van Nederland, kijk dan eens bij deze masteropleiding.

De track neuroeconomics van deze onderzoeksmaster combineert ideeën en methoden van economie, neurowetenschap en psychologie om zo cognitieve en sociale aspecten van menselijk keuzegedrag te begrijpen. Je leert hoe de verschillende disciplines keuzegedrag hebben bestudeerd, en combineert dit tot 1 holistisch perspectief.

Goed om te weten: deze master veroverde al 2 jaar de 1e prijs voor topopleiding in de Keuzegids Masters!

https://www.maastrichtuniversity.nl/education/master/research-master-cognitive-and-clinical-neuroscience 

Marketing Management

Rotterdam | Full-time

erasmus universiteit rotterdamStudeer je toch liever wat meer in het midden van het land en heb je een marketing of communicatie achtergrond? Dan zou deze master weleens jouw master kunnen zijn. Deze opleiding is volledig gericht op marketing, maar bevat ook een aantal vakken over consumentengedrag en neuromarketing.  

Zo bevat de track Digital Marketing and Analytics het vak neuromarketing en sluit daarom het beste aan bij een carrière op dat gebied. Daarnaast bevat deze master ook vakken als Consumer Behaviour en Choice Architecture waarbij de focus ligt op de economische en psychologische mechanismen die het gedrag en de keuzes van de consument beïnvloeden.  

In blok 1 en 2 van deze 1-jarige Engelstalige master wordt eerst de consument in de spotlights gezet en vervolgens de marketingmanager. Je doet tijdens deze opleiding dan ook diepgaande kennis op over marketing management.  

De opleiding bereidt jou voor op een topmanagement rol.

Eén van onze stagiaires volgde deze master. Dit is wat Elles erover vertelt: “Ik koos voor deze master omdat ik een achtergrond had in communicatie en ik erachter kwam dat ik consumentenpsychologie en neuromarketing erg interessant vond. Via deze master kon ik ondanks dat ik geen achtergrond had in Psychologie toch nog deze richting in. Door de keuze tracks kun je zelf bepalen hoe jouw master eruit ziet. Zo koos ik voor vakken als Choice Architecture en Neuromarketing, waardoor ik veel leerde over hoe consumenten keuzes maken en hoe je neuromarketing methodes kunt inzetten om consumentgedrag te voorspellen. Kortom: een prima master als je een marketing of communicatie achtergrond hebt en meer wilt weten over de psychologie achter marketing.

https://www.rsm.nl/master/msc-programmes/msc-marketing-management/overview/ 

Gratis Webinar: "De Zin en Onzin van de NPS"

In dit webinar is het tijd om de balans op te maken. We duiken in de zin en onzin van de NPS. Wat zegt een NPS score nu eigenlijk? Wat voorspelt het wel en – belangrijker nog – wat voorspelt het juist niet? Zo krijg je praktisch inzicht over de inzet van de NPS in branding en marketing.

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 17 juli van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

Management, Economics and Consumer Studies

Wageningen | Full-time (2 jaar)

wageninten universiteitOok deze master sluit ontzettend goed aan bij neuromarketing. Wat deze masteropleiding bijzonder maakt, is dat hij zowel toegankelijk is voor studenten met een sociaalwetenschappelijke achtergrond, als studenten met een achtergrond in technische levenswetenschappen. De master bestaat uit een breed programma waarbinnen de focus wordt gelegd op het management en economische en sociale processen binnen de agri-food keten.

Tijdens deze studie loop je ook stage om praktijkervaring op te doen.

De specialisatie binnen deze master die het beste past bij neuromarketing is de specialisatie: Consumer studies. Hierbij doe je namelijk kennis op over gedrag, levensstijlen en consumptiepatronen van consumenten en huishoudens. Je verschaft inzicht in economische en sociologische aspecten en factoren die consumptie gedrag voorspellen.

https://www.wur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/Master/MSc-opleidingen/MSc-Management-Economics-and-Consumer-Studies.htm 

Psychology: Social Influence

University of Amsterdam | Full-time

uvaWaarom zijn emotionele reclamecampagnes soms wel en soms niet effectief? Hoe stimuleren we minder mensen om in voetgangersgebieden te fietsen? Hoe onderzoeken we de effectiviteit van maatregelen om belastingontwijking te voorkomen? Veel organisaties zijn gebaat bij het effectief beïnvloeden van het gedrag van burgers of consumenten. Maar hoe ontwikkelen we een strategie die effectief is in het beïnvloeden van gedrag?

Tijdens deze master verdiep je je sociaalpsychologische kennis en scherp je je onderzoek vaardigheden aan. Je doorloopt verschillende casestudies om te leren hoe je wetenschappelijke kennis kunt toepassen op toegepaste gedragsbeïnvloeding problemen. Je leert o.a. hoe je gedrag analyseert, hoe je betrouwbare metingen van attitudes, emoties en gedrag genereert en hoe je interventies ontwikkelt en evalueert. Deze 1-jarige master bestaat uit 4 vakken, waarna je je scriptie schrijft en stage loopt.

Eén van onze stagiairs volgde deze master. Dit is wat Rshaart erover vertelt: “De mastertrack Social Influence is ideaal voor wie meer wil leren over het beïnvloeden van menselijk gedrag en het ontwikkelen van effectieve interventies. Zowel overheids- en gezondheidsinstellingen als commerciële bedrijven maken veelvuldig gebruik van verschillende methoden om naleving te bevorderen of omzet te genereren. De fundamentele rol van psychologie in deze processen wordt steeds meer erkend in zowel commerciële als niet-commerciële omgevingen, wat veelzijdigheid biedt voor studenten die deze master volgen. Deze specifieke track werd mijn eerste keuze omdat het leerplan consumentenpsychologie omvat, maar niet beperkt is tot.”

https://www.uva.nl/en/programmes/masters/psychology-social-influence/psychology-social-influence.html?origin=5BOaRAofTjCccATraJp2XA

Neuroeconomics

University of Amsterdam | Full-time

uvaIn de economie leer je vooral altijd dat ieder model gebruik maakt van de aanname dat men zich rationeel gedraagt, waarbij de psychologie deze aanname juist probeert te ontkrachten. Maar waar ligt nou de waarheid? Wat gebeurt er in iemands hersenen op het moment dat hij of zij een economische of sociale beslissing moet maken? Vragen waarop het antwoord ontzettend belangrijk is op neurobiologisch, psychologisch en economisch level.

Tijdens deze 1-jarige master verdiep je je in de anatomie van het brein, welke theorieën en neurowetenschappelijke bevindingen er zijn over het (optimale) beslissingsproces, en ga je in op de sociale aspecten van dit proces. Zo bestudeer je bijvoorbeeld hoe groepsmechanismen en sociale interacties de beslissingen van individuen beïnvloeden. Ook leer je meer over het doen van fMRI onderzoeken en verbeter je je programmeer en statistiek skills met Matlab, Stata en Econometrie.

Kortom: een master waarbij je vanuit drie hoeken (economie, psychologie en neurobiologie) terecht kan als je meer wil leren over het maken van beslissingen.

https://ase.uva.nl/content/masters/business-economics-neuroeconomics/business-economics-neuroeconomics.html

Behaviour Change 

Radboud Universiteit | Full-time

radboud universiteitWat bepaalt gedrag? Wat motiveert de mens? En hoe kunnen we gedrag beïnvloeden? Deze vragen staan centraal in de master Behaviour Change aan de Radboud Universiteit; een specialisatie die deel uitmaakt van de master Psychologie.

Tijdens de 1-jarige master word je opgeleid tot een praktijkgerichte onderzoeker met een brede kennis over gedrag, gedragsregulatie en gedragsverandering. Je reflecteert op de verschillende manieren waarop gedrag kan worden beïnvloed: door bewuste intenties, door gewoontes te veranderen, door normen en waarden te introduceren of door de omgeving aan te passen. Ook leer je interventies en beïnvloedingsstrategieën te ontwikkelen en de effectiviteit ervan te testen en te verbeteren. Daarnaast loop je tijdens je master stage en schrijf je natuurlijk een thesis.

https://www.ru.nl/opleidingen/master/behaviour-change/

Er is meer

Zoals we eerder zeiden: er leiden meerdere wegen naar Rome. De hierboven genoemde opleidingen zijn enkele suggesties, maar er zijn nog meer opleidingen waarmee je een neuromarketing richting in kan. Hieronder dan ook nog even een aantal opleidingen die wellicht iets minder direct aansluiten op neuromarketing, maar die wel zeker een goede basis zijn voor een carrière in neuromarketing. 

Applied Cognitive Psychology | Universiteit Leiden https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/psychology/applied-cognitive-psychology

Applied Cognitive Psychology | Utrecht University https://www.uu.nl/masters/en/applied-cognitive-psychology

Behavioural and Cognitive Neurosciences | Rijksuniversiteit Groningen https://www.rug.nl/masters/behavioural-and-cognitive-neurosciences-research/?lang=en

Tijd om te kiezen

Word jij net zo enthousiast van neuromarketing als wij? Dan hoef je nu alleen nog maar te kiezen!

Want zoals we al eerder schreven is een juiste vooropleiding belangrijk wanneer je van plan bent aan de slag te gaan binnen neuromarketing. En zoals je ziet, het aanbod is best flink. 

Over welke opleiding het beste is durven wij geen uitspraak te doen. Dit ligt uiteraard grotendeels aan jouw ambities en interesses. Inmiddels hebben wij in ieder geval van verschillende opleidingen al eens een goede stagiair(e) over de vloer gehad. Uiteindelijk draait het maar om 1 ding: jouw motivatie om de beste neuromarketeer ter wereld te worden. Want die drive, is de sleutel naar succes. 

Succes met kiezen!

Online Neuromarketing trainingen

Leer van de oprichters van Unravel Research

✓ Online lessen. Leer waar en wanneer je maar wilt.
✓ Snel en to the point; lessen elk van TED-talk lengte (+/- 20 min)
✓ Praktische inzichten die je gelijk kunt gebruiken

De trainingen van het snelst groeiende neuromarketingbureau van Nederland vind je op onze eigen Unravel Academy!

Bekijk alle trainingen
Of lees: Hoe werkt neuromarketing EEG onderzoek?

 

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: