Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

5 Tips voor de Beste Winkelinrichting

EEG, eye tracking, Retail

5 Tips voor de Beste Winkelinrichting

Een winkel waarin klanten plezierig rondlopen en kunnen vinden wat ze zoeken verkoopt beter. Breinvriendelijk winkeldesign is dan ook de grootste uitdaging voor de retailer in de 21e eeuw. Maar hoe creëer je een breinvriendelijk winkeldesign? Je leest het in dit blog. 

Unravel Research verricht veel winkelnavigatie-onderzoek, waarbij we mobiele Eye Tracking optioneel combineren met EEG. Veelal krijgen respondenten hierbij zowel doelgerichte zoekopdrachten als vrij in te vullen aankopen. Dit levert het onderzoek inzichten op van de algehele winkelindeling voor de verschillende shopping mindsets waarmee klanten binnenkomen.

Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunchwebinar precies hierover. We doken in de psychologische technieken die het verschil kunnen maken. Je leerde in dit webinar hoe je een omgeving creëert die mensen effectiever aantrekt, vasthoudt, verlangen activeert en hun voorkeuren richt op de meest marge-rijke producten.

Aangezien je dit blog leest, dacht ik dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vond!

Tips voor de Beste Winkelinrichting

Middels Eye Tracking en een draadloze EEG headset kunnen we meten wat de klant werkelijk doet en ervaart in een winkel. Het zal je verbazen dat ons brein op de meest basale dingen ongeveer hetzelfde reageert. Zo zijn we bijvoorbeeld geneigd om tegen de klok in te lopen (met uitzondering van het linksrijdende verkeer in het Verenigd Koninkrijk). Dit geldt ook voor winkels: zodra we binnenkomen, slaan we vaak meteen rechtsaf. Je raadt het waarschijnlijk al: de looproute waarbij we rechts afslaan is het prettigst voor de consument.

Hieronder volgen nog 5 praktische tips voor een optimale winkelinrichting:

#1

Het blijkt effectief om het schap in een zogenaamde ‘piramidevorm’ te bouwen. In plaats van elke rij loodrecht boven elkaar te bouwen, staan de hogere rijen in dit design iets minder dicht op het gangpad dan producten op de vloer. Waarom werkt dit? Ons ruimtelijk gevoel wordt grotendeels gevormd door de afstand die we op kijkhoogte ervaren. 

Piramidevorm schap neuro

#2

Krapte op de vloer kunnen we beter verkroppen dan krapte op ooghoogte. Een geheel andere techniek om klanten richting een gangpad te lokken is door middel van licht. Net als insecten volgen ook mensen automatisch de meest belichte oppervlakten. Een beetje extra contrast kan traffic om die reden al in je voordeel afbuigen. 

het licht volgen

#3

Ook blijkt de lengte van het gangpad van cruciaal belang. Meterslange krappe ruimtes zonder ontsnappingskans zet ons fight or flight systeem op scherp. Een haaks gangpad halverwege geeft de noodzakelijke ademruimte om het doolhofgehalte weg te nemen.


Gratis Webinar: Richt je Winkel in op het Onbewuste  🧠

In dit webinar duiken we in de psychologische technieken die het verschil kunnen maken. Leer hoe je een omgeving creëert die mensen effectiever aantrekt, vasthoudt, verlangen activeert en hun voorkeuren richt op de meest marge-rijke producten. Kortom: hoe maak je van een bezoeker een kopende klant?

De 52 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link <


#4

Een typisch inzicht: tijdens de eerste paar stappen vanaf de ingang moeten we mentaal nog even acclimatiseren. Producten die noodlottig terecht zijn gekomen in dit ‘niemandsland’ kunnen op weinig aandacht rekenen. Bedenk dus welke producten je daar juist wel of niet neerzet.

niemandsland tip 4

#5

Gedurende de verdere winkeltrip verblijven we graag zoveel mogelijk op het hoofdpad, veelal de buitenrand van de winkel. Op dit hoofdpad hebben producten een aanzienlijk grotere kans om als ongeplande aankoop – de heilige graal in retail – meegenomen te worden. Een categorie als fris wordt door 31% van de klanten meegenomen wanneer deze in het hoofdpad te vinden is, tegenover slechts 13-17% in een secundair gangpad. Bedenk dus ook hier welke producten je daar plaatst.

Een Succesvol Schappenplan

We hebben het nu vooral gehad over winkelinrichting in het algemeen. Ben je ook benieuwd naar de psychologie van effectieve schapindeling? Lees dan gerust ook even dit blog 😇.

Ben je nu hongerig naar kennis over psychologie in de Retail? Volg dan The Master of Retail Psychology & Shopper Neuroscience training! Je leert hoe je de aandacht van de klant in je winkel trekt en je maakt ook kennis met kenmerken die jouw product of verpakking tot een succes kunnen maken.

Online Neuromarketing trainingen

Leer van de oprichters van Unravel Research

✓ Online lessen. Leer waar en wanneer je maar wilt.
✓ Snel en to the point; lessen elk van TED-talk lengte (+/- 20 min)
✓ Praktische inzichten die je gelijk kunt gebruiken

De trainingen van het snelst groeiende neuromarketingbureau van Nederland vind je op onze eigen Unravel Academy!

Bekijk alle trainingen
Of lees: Hoe werkt neuromarketing EEG onderzoek?

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: