Pearle België
Duh!
Tom van Bommel
Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hoofdvraag
Gaat ‘duh’ een stap te ver?
Pearle België lanceerde eerder dit jaar een humoristische nieuwe reclamecampagne. Wanneer het tijd is voor een nieuwe bril, dan loop je natuurlijk gewoon even binnen bij de Pearle. Duh!
Maar die ‘duh’, daar twijfelde de Pearle nog over. Het merk koestert de positieve klantrelatie en wil deze natuurlijk geen schade berokkenen met een onbedoeld irritante campagne. Pearle schakelde daarop Unravel Neuromarketing Research in om de emotie tijdens het duh-moment in het brein te ontrafelen.
Gereedschapskist Reclameonderzoek
"Dit onderzoek was een extra bevestiging voor ons om met de gekozen communicatiestrategie verder te gaan. Het heeft ons ook extra inzichten gegeven in welke scenes van de commercial hoog scoren op verlangen en engagement, wat belangrijk is voor de algemene effectiviteit van onze reclame. Dit type onderzoek is zeer waardevol omdat het de onbewuste responses meet in het brein van onze consument."
Wat gebeurt in het brein als je ‘duh’ hoort?
Om het ware effect van het duh-moment bloot te leggen, onderzochten we twee varianten van dezelfde reclame. Ze verschilden enkel en alleen in dat ene woordje: duh. 21 Belgische brildragers bekeken de reclames, terwijl hun oogbewegingen en hersenactiviteit werden gemeten met Eye Tracking en EEG.
In het brein keken we onder meer naar de mate van frontale asymmetrie, een maat van aantrekkingskracht en positieve emotie. Beide versies van de commercial scoorden hierop over de gehele linie even positief. De Pearle reclame wekte positieve emotie op, ongeacht het duh-moment.
Wanneer we enkel en alleen het tijdsfragment van het duh-moment met elkaar vergeleken, ontdekten we zelfs een subtiel voordeel voor de uitspraak. ‘Duh’ leidde op dat moment namelijk tot het fijnste gevoel.
Merkassociaties met de IAT
Om daar achter te komen, verrichtten we een online IAT associatieonderzoek. Hiermee kunnen we op basis van reactiesnelheden de associatie tussen twee gedachteconcepten meten, in dit geval Pearle en ‘irritant’ versus ‘fijn’. De helft van de deelnemers zag de versie met ‘duh’, de andere helft zonder.
Het effect? Pearle scoorde wederom hoge ogen met een sterke associatie op het fijn-spectrum, die overigens niet verschilde over beide varianten. Dus: geen zorgen over ‘duh’.
Effectiviteit voorspellen en verhogen
Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?
Laten we koffie drinken
Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.
Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.