Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Pearle België

Duh!

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Gaat ‘duh’ een stap te ver?

Pearle België lanceerde eerder dit jaar een humoristische nieuwe reclamecampagne. Wanneer het tijd is voor een nieuwe bril, dan loop je natuurlijk gewoon even binnen bij de Pearle. Duh!

Maar die ‘duh’, daar twijfelde de Pearle nog over. Het merk koestert de positieve klantrelatie en wil deze natuurlijk geen schade berokkenen met een onbedoeld irritante campagne. Pearle schakelde daarop Unravel Neuromarketing Research in om de emotie tijdens het duh-moment in het brein te ontrafelen.

"Dit onderzoek was een extra bevestiging voor ons om met de gekozen communicatiestrategie verder te gaan. Het heeft ons ook extra inzichten gegeven in welke scenes van de commercial hoog scoren op verlangen en engagement, wat belangrijk is voor de algemene effectiviteit van onze reclame. Dit type onderzoek is zeer waardevol omdat het de onbewuste responses meet in het brein van onze consument."
Astrid - Marketing Manager Pearle België

Wat gebeurt in het brein als je ‘duh’ hoort?

Om het ware effect van het duh-moment bloot te leggen, onderzochten we twee varianten van dezelfde reclame. Ze verschilden enkel en alleen in dat ene woordje: duh. 21 Belgische brildragers bekeken de reclames, terwijl hun oogbewegingen en hersenactiviteit werden gemeten met Eye Tracking en EEG.

In het brein keken we onder meer naar de mate van frontale asymmetrie, een maat van aantrekkingskracht en positieve emotie. Beide versies van de commercial scoorden hierop over de gehele linie even positief. De Pearle reclame wekte positieve emotie op, ongeacht het duh-moment.

Wanneer we enkel en alleen het tijdsfragment van het duh-moment met elkaar vergeleken, ontdekten we zelfs een subtiel voordeel voor de uitspraak. ‘Duh’ leidde op dat moment namelijk tot het fijnste gevoel.

Merkassociaties met de IAT

De commercial deed het dus goed in het brein. Maar wat waren de effecten van het duh-moment op de merkperceptie?

Om daar achter te komen, verrichtten we een online IAT associatieonderzoek. Hiermee kunnen we op basis van reactiesnelheden de associatie tussen twee gedachteconcepten meten, in dit geval Pearle en ‘irritant’ versus ‘fijn’. De helft van de deelnemers zag de versie met ‘duh’, de andere helft zonder.

Het effect? Pearle scoorde wederom hoge ogen met een sterke associatie op het fijn-spectrum, die overigens niet verschilde over beide varianten. Dus: geen zorgen over ‘duh’.

Effectiviteit voorspellen en verhogen

Naast het bieden van een sluitend antwoord op het duh-dilemma, geeft neuro reclameonderzoek ook inzicht in de effectiviteit en verbeterpunten van de commercial. Unravel Research heeft op verschillende succesvoorspellers vergeleken met de benchmark. Ook reageerde het brein op enkele momenten ongunstig, wijzend op een optimalisatiekans. Zo bleek de aanblik van oogmeting apparatuur een pijnlijk moment.

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.

Onze klanten

We mean business with