Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Dit zijn Alle (20) Kerstcommecials van 2023

Reclame

Dit zijn Alle (20) Kerstcommecials van 2023

Smullen geblazen. Want traditiegetrouw hebben alle grote merken nadat de Sint weer is vertrokken hun toch wel grootste campagne van het jaar gelanceerd: de Kerstcommercial. Van HEMA's Siepie tot de wasbeer van Lidl en van eenzame Ome Ko tot vakantievierende Opa.

Waar het ene merk dit jaar weer met een emotionele minifilm over de bühne komt, kiezen andere merken voor een wat praktischere aanpak met een focus op prijs. In dit overzicht vind je álle kerstcommercials van 2023. Van de grote winkelketens, maar ook van allerlei andere merken. Het zijn er nogal een aantal, die kerstcommercials. Dus laten we er meteen induiken.

Trouwens, omdat je dit blog lees: benieuwd naar welke commercial de beste was in het brein van de consument? Dat hoor je tijdens de Neuro Kerstcommercial Awards 2023. Klik hieronder om de webinar gratis terug te kijken. 

👉 Bekijk de webinar gratis terug

Awards 2023 3

“Het gaat erom met wie je aan tafel zit” - Albert Heijn 

Albert Heijn gaat zoals meestal tijdens Kerst op de emotionele tour. In de kerstcommercial zien we een groep jongeren die wordt getraind door “Ome Ko”. De groep jongeren gaat naar buiten en laat de man alleen achter, maar beslist daar dat ze een kerstdiner zouden moeten bereiden voor hem. Het lukt ze, en ze verrassen hem in de sportzaal. En nodigen ook nog eens zijn dochter uit, die hij al jaren niet gezien heeft. Ome Ko natuurlijk ontroerd. De commercial eindigt met de boodschap: “Het gaat niet alleen om wat je op tafel zet, maar om met wie je aan tafel zit.”

“Helemaal feest maar dan goedkoper” - Aldi

Hoewel de eindboodschap ongeveer dezelfde is als die van vorig jaar, heeft Aldi dit jaar toch voor een andere aanpak gekozen. Waar ze vorig jaar de kerstcommercial emotioneel instaken, komen ze dit jaar met een wat praktischere boodschap. Hoewel de eerste seconden van de commercial het begin van een Kerst tekenfilm lijken te zijn, schakelt het merk daarna over op een prijsfocus en laat het een aantal kerstaanbiedinginen zien. Want “De rest van het kerstgevoel steekt Aldi liever in geweldige aanbiedingen”.

Tijden herleven met …

Ook een aantal internationale campagnes in het rijtje. Hoewel je dat in deze campagne maar amper merkt, omdat er weinig tekst in voorkomt. Toch weet dit merk met een aantal brand assets meteen duidelijk te maken dat het om dit merk gaat. 

Herken jij ‘m al? 

Het gaat natuurlijk om Amazon. In de kerstcommercial zie je drie vrouwen lachend kijken naar een sneeuwbaan. Eén van de drie bedenkt dat het tijd is om oude tijden te herleven en bestelt drie kussens waarmee ook zij nog eens van de baan af kunnen. En wanneer ze naar beneden roetsjen, blikken we even terug op vroeger, toen ze op exact dezelfde baan maar dan als kinderen van die baan afgingen. Want, zoals de commercial eindigt: “Joy is shared”.

"Maak Kerst mooi op jouw manier" - Bol

De kerstcommercial van Bol staat dit jaar in het teken van ‘prikkelgevoeligheid’. In de commercial zie je een ouder koppel hun huis omtovert van een waar kerstfestijn tot een rustigere omgeving wat lichtjes betreft. Hoewel in het begin dat niemand snapt, zelfs de postbode niet, wordt al snel duidelijk waarom: hun prikkelgevoelige kleindochter komt op bezoek. Wanneer zij de straat in rijdt gaat even heel de buurt op “pauze” om ook haar een fijne Kerst te bezorgen. 


Gratis Webinar: Beste Kerstcommercial 2023 – Volgens het Brein 🧠

Welk merk heeft de allerbeste kerstcommercial van 2023? In dit lunch-webinar reikt Unravel de awards uit. De winnaar wordt niet bepaald door creatieve prestatie of juryvoorkeur, maar op basis van de hersenactiviteit. Ontdek welke merken dit jaar in de prijzen gevallen zijn en wat kerstcommercials effectief maakt.

Awards 2023 3

Schrijf je in voor de Lunch-webinar, woensdag 20 december van 12.00 tot 12.45

Slechts 300 online plekken beschikbaar: Schrijf je in <


“Anyone can be Santa” - Coca-Cola

Coca-Cola kan natuurlijk niet missen uit een kerstlijstje. Deze drankengigant speelt weer lekker in op het thema “Happiness”. Een vrolijke commercial over een wereld vol met Santa’s, die allerlei mooie kleine en grote gebaren maken naar elkaar. Even later veranderen die Santa’s allemaal weer terug naar normale mensen en sluit de commercial af met “The world needs more santas”.

“Is het al bijna winter?” - Efteling

De Efteling brengt met haar kerstcommercial van dit jaar de Winter Efteling onder de aandacht. In de commercial is te zien hoe een meisje met smart aan het wachten is op de winter. Onder de dekens leest zij het boek van de Efteling en komen de sprookjes tot leven in het Sprookjesbos. Een winter vol wonderen. 

“Geef iedereen de Kerst waar die van droomt” - HEMA

Takkie en Siepie zijn terug; hoe kan het ook anders. In de commercial zien we dat Siepie niemand heeft om mee te spelen als haar baasje van huis is. Totdat de nieuwe folder van de HEMA op de mat valt, met daarin een wel heel bijzondere aanbieding. Takkie en Siepie worden herenigd en het kan natuurlijk niet anders dan dat dat vrolijke beelden oplevert.

“Tijd voor een toastje” - Johma

Ook Johma lanceert een kerstcommercial dit jaar. Een korte, weliswaar. In deze 10 seconden durende commercial zie je de Johma-burgemeester met zijn hondje op de bank zitten in kerstsferen. Wanneer het reclame is vindt de burgemeester het tijd voor een toastje en gaat hij naar de koelkast, waar hij - je raadt het al - een flinke voorraad Johma salades aantreft. 

“En dat voor die prijs” - Jumbo

Niet één, maar vier korte commercials. Ook Jumbo kiest daarbij voor de wat praktischere aanpak. Wel zien we Frank Lammers natuurlijk terugkeren, in verschillende kerstsettings. Vervolgens zien we telkens een close-up van een feestelijk kerstproduct zoals de verrassingsijstaart met daarbij de prijs. "Blijf daar maar eens vanaf”.

“Help het armoedefonds” - Kruidvat

Onlangs gingen Kruidvat en het armoedefonds een samenwerking aan, en ook in de kerstcommercial komt deze samenwerking aan bod. In de commercial zie je hoofdpersoon Lies met haar dochter in de gangen van de school, terwijl de kids zich afvragen hoe ze zoveel mogelijk geld kunnen ophalen voor het armoedefonds. Het idee? Een kerstnummer schrijven. Al gauw wordt de commercial een zoektocht naar een band en ook bekende artiesten Miss Montreal en Metejoor sluiten zich daarbij aan. Het resultaat is het nummer “Sing along for Christmas”. De duidelijke CTA: stream het nummer om geld in te zamelen voor het goede doel. 

“Magische feestdagen vol betoverende momenten” - Lidl

Tijdens de kerstcommercial van Lidl zien we een vrouw de knuffel van haar kind verliezen. Vervolgens gaan we mee in het avontuurlijke van een wasbeer die de knuffel terug naar zijn eigenaar wil brengen. Wanneer hij de knuffel bij de kerstboom wil leggen hoort hij een grommende hond achter zich en vlucht. Ook hier verzoening: aan het eind van de commercial zien we de hond als bedankje de restjes van het diner naar de wasbeer toebrengen. Eind goed, al goed.
https://youtu.be/NZSG2G-IG4E?si=-E59PYvELIh8FCAd

“December kan wel een beetje McDonald’s gebruiken” - McDonald’s

Kerst is soms wat veel. Dat begrijpen ze bij McDonald’s maar al te goed. Soms wil je er gewoon even tussenuit. Alleen hoe krijg je iedereen mee? Ook McDonald’s pakt op een creatieve manier uit met hun brand assets. De hoofdpersoon beïnvloedt de rest van het gezelschap onbewust met brand assets van McDonald’s om ze uiteindelijk zover te krijgen naar McDonald’s te gaan. Zo lijkt de strik van het pakketje wel heel erg op de gouden bogen, en zingt de hoofdpersoon het soundlogo van McDonald’s. Tijdens de foto zegt zij geen “cheese” maar “burger”. En ja hoor, daar hebben we het: Oma krijgt plotseling wel erg veel zin in een burger. 


“Jullie spelen ook mee” - Nationale Postcode Loterij

Zoals gewoonlijk zit de commercial van de Postcode Loterij weer vol met bekende personen. Humberto en Caroline Tensen bellen aan bij Johan en achter hen verschijnt de welbekende truck met I love Johan erop en Nick Schilder die hem op de piano toezingt. Ook krijgen we alle goede doelen te zien die de Postcode Loterij sponsort. Vervolgens gaan ze door naar de volgende deur, want jawel: ook zij spelen mee. 

“Goed eten is samen eten” - PLUS 

Verbroedering. Dat lijkt het thema te zijn van de kerstcommercial van PLUS. In de commercial zien we tweelingbroers die wel bij elkaar in de buurt wonen maar letterlijk langs elkaar af leven. Herinneringen van vroeger komen bij beiden naar boven, en ze beslissen allebei dat het tijd is voor verbroedering. Dus hup, de keuken in en een kerstdiner voor twee maken. Wanneer de één bij de ander aan de deur staat, zien ze dat ze écht op elkaar lijken; ze hadden allebei hetzelfde idee. 

“Het is pas echt Kerst met de Decemberzegels van PostNL” - PostNL

Een appje met Kerst is toch wat minimaal, niet waar? Dat vinden ze bij PostNL ook. De hoofdpersoon wordt door een Kerstband aangemoedigd om in plaats van een appje een mooie kaart te schrijven aan haar moeder. En dat wordt gewaardeerd.

“Fijne Kerst, Sinterklaas” - Praxis

Hoewel bij veel mensen de ongeschreven regel geldt dat de Kerst er pas inkomt als de Sint het land uit is, pakt Praxis het op humoristische wijze anders aan. Zij weten namelijk dat er ook genoeg mensen zijn die al vóór 5 december de Kerst in huis halen. In de commercial zien we daarom de Sint een kerstboom halen, want “hij had nog wat airmiles over”. Een slimme manier om de kerstboom al op tijd onder de aandacht te brengen. 

“Een leven lang horen zoals je nog nooit hebt gezien” - Schoonenberg

Een intieme kerstcommercial van Schoonenberg. In de commercial zien we het leven van vader en dochter en hun verbinding door de jaren heen. Met aan het eind een nieuwe generatie erbij.

“Geloof in Geluk” - Staatsloterij

In de magische kerstcommercial van Staatsloterij zien we het verhaal van een man die door een tijdmachine zijn hele leven voorbij ziet vliegen. Hij ziet hoe hij oud wordt met een vrouw, en wat hij allemaal met haar beleeft. Het startpunt van die mooie reis is hij die een lot koopt voor de Staatsloterij. Hij weet dus wat hem te wachten staat: een lot kopen. En jawel hoor, wanneer hij naar buiten loopt wordt het sprookje werkelijkheid. 

“Happy Holidays” - TUI

Een andere aanpak bij TUI. Geen emotioneel kerstverhaal, maar een zomerse Kerst bij TUI. We zien allerlei kersthulpjes de tijd van hun leven hebben op tropische oorden. De baas belt, Santa, maar die nemen ze niet op. Ze gaan lekker door met feesten.

“Opa is een VakantieDiscounter” - VakantieDiscounter

Waar de commercial van VakantieDiscounter begint als een traditioneel kerstverhaal, wordt al gauw duidelijk dat een grote knipoog wordt gemaakt. We zien een vader tegen zijn dochter vertelen dat opa nu op een betere plek is waar hij de rust krijgt die hij verdient. En dan zie je opa liggen. Op een hangmat en met een cocktail in zijn hand: “die begrijpt vakantie”. 

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: