Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Distinctive Brand Assets
Onderzoek & Metingen

 • Krijg praktische inzichten in je brand assets. Welke moeten absoluut blijven en welke geven ruimte voor verbetering?

 • Gebaseerd op het toonaangevende onderzoek van Byron Sharp uit ‘How Brands Grow
 • Doorlooptijd van 5 dagen
Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Nick van der Klein
Lead Brand Asset Researcher
+31 (0)30 22 71 937
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toepassingen

Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we steeds beter wat de groei van merken aanjaagt. Het belangrijkste mechanisme achter marktsucces blijkt ‘mental availability’ - ofwel mentale beschikbaarheid - te zijn. Sterke merken onderscheiden zich doordat ze een grote mate van ‘mindshare’ in de hersenen bezitten. Byron Sharp beschrijft in zijn boek How Brands Grow hoe Distinctive Brand Assets de spil vormen in het netwerken die merken in het brein achterlaten.

Distinctive brand assets vergroten de mindshare en zijn daarmee de motor achter merkgroei. Van het herkenbare logo van Nike tot de “I’m lovin’ it” slogan van McDonald’s en van Hornbach’s jingle “Kama-jaja-yippie-yippie-jee” tot Jumbo's Frank Lammers - al deze distinctive brand assets helpen het merk een prominente plek in het brein van de consument te veroveren. Met marktsucces tot gevolg.

Unravel Research helpt je bij het meten, monitoren en vesterken van de assets van jouw merk. 

Brand Assets Meten en Bewaken

Unravel's Brand Asset Monitor controleert de kracht van jouw brand assets op hun Fame (% consumenten dat de asset aan het merk koppelt) en Uniqueness (de mate waarin de asset aan jouw merk linkt, en niet aan concurrenten).

Op basis van de prestaties van je merkassets op Fame en Uniqueness, verkrijg je praktische aanbevelingen om verder te groeien. Zie ‘Hoe het werkt’ voor meer informatie.

Advies over Ontwikkeling van Brand Assets

Een onderscheidende brand asset ontstaat niet zomaar. Uitmuntende creatieve uitvoering, consistentie en een vleugje wetenschap zijn essentieel bij het smeden van een sterke band tussen assets en een merk. Unravel biedt de noodzakelijke ondersteuning om krachtige distinctive brand assets te ontwikkelen en hun maximale potentie te benutten. Onze experts helpen je bij het toepassen van de laatste wetenschappelijke inzichten om het meeste uit je assets te halen. 

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Hoe het werkt

Onze Distinctive Brand Asset Monitor maakt gebruik van evidence-based onderzoekstechnieken om de kracht van je merkassets vast te leggen.

Unravel's Brand Asset Monitor

Unravel's Brand Asset Monitor meet de kracht van jouw brand assets op hun Bekendheid (Fame) en Uniekheid (Uniqueness). We meten dus niet enkel de mate waarin de asset aan jouw merk koppelt, maar ook de mate waarin deze koppeling exclusief is en dus niet linkt en aan concurrenten. Op basis van de prestaties van je distinctive brand assets op Fame en Uniqueness, krijg je van ons praktische aanbevelingen om verder te groeien.

De methodologie laat zich betrouwbaar uitvoeren door middel van een online survey. Projecten kunnen snel en betaalbaar worden volbracht.

Win Praktische Inzichten

De resultaten van een brand asset test zijn zeer praktisch en geven direct strategische richting. Op basis van hun prestaties op Fame and Uniqueness, wordt elke asset gecategoriseerd in één van de vier kwadranten met een specifieke aanbeveling over hoe verder te gaan: 'Negeren of testen', ‘Vermijd los gebruik’, 'Investeringspotentieel' en 'Gebruik of verlies'.

Soorten Brand Assets

Een brand asset is alles wat het merk in het geheugen van de klant kan activeren. De meest gebruikte brand assets in marketing zijn logo's en symbolen, slogans, verpakkingsvorm, kleur, muziek, geluiden en jingles, advertentie-uitvoeringen, personages en beroemdheden.

Distinctive Brand Assets: de Motor achter Merkgroei

Distinctive brand assets zijn een drijvende kracht achter verkoop. Distinctive brand assets ondersteunen je merk door: 

✔ De aandacht, overweging en daarmee verkoop in de winkel te vergroten.

✔ De koppeling tussen reclame uitingen en merk te versterken - je haalt meer uit elke vertoning doordat er meer connecties in het brein worden gelegd.

✔ Het merklogo in marketinguitingen op een creatieve manier te kunnen vervangen, zonder in te leveren op merkherkenning.

Wanneer Onderzoek je Brand Assets?

Onderzoek naar Brand Assets is essentieel op deze momenten:

 • Je wilt brand identity herzien. Brand asset onderzoek laat je kristalhelder zien wat je kunt wijzigen  en wat je absoluut moet behouden.

 • Merkherkenning- en/of bekendheid voldoen niet aan je verwachtingen. Je wilt concreet leren waar het probleem schuilt en hoe je dit kunt oplossen.

 • Je overweegt nieuwe brand assets te introduceren en wilt hun potentiële waarde voor het merk vooraf beoordelen.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Tijdlijn van een project

Unravel Research heeft de gegevensverzameling en -analyse uitgebreid geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Dit stelt ons in staat om ongeëvenaarde doorlooptijden van 5 dagen te bieden voor onderzoek naar brand assets.
 • Day 1: Kick-off

  Tijdens de kick-off bespreken we alle brand assets die in het onderzoek zullen worden opgenomen. Dit kunnen huidige assets, nieuwe assets of voormalige assets zijn die worden overwogen voor herintroductie.
 • Day 2-4: Veldwerk

  Werving van respondenten en dataverzameling. We raden 200 respondenten aan voor elke cel.
 • Day 5: Data-analyse en rapportage

  We analyseren de prestaties van elke asset op Fame en Uniqueness. De inzichten worden inzichtelijk gepresenteerd in het eindrapport, inclusief direct toepasbare aanbevelingen voor marketing.

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Extra onderzoeksmodules

Onze brand asset-test draait rechtstreeks in Qualtrics en kan worden geïntegreerd met andere onderzoeksmodules, aangeboden door Unravel of je eigen onderzoeksprogramma. Brand Asset-metingen worden vaak gecombineerd met de volgende modules:

 • Top of mind (category ownership)
 • Merkvoorkeur (bewust en onderbewust)
 • Brand health tracking
 • Category entry points
"Het neuro-onderzoek was voor ons super waardevol. Met onze nieuwe campagne hebben we bewust gekozen voor neuro-onderzoek. Op die manier krijgen we geen sociaal gewenste antwoorden, maar echte insights."
Ingrid de Jong - Brand Manager Pearle

Output voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van de output van ons Brand Asset onderzoek: overzicht in de distinctive brand asset kwadranten en een verdiepende asset-analyse. Tevens bevat dit voorbeeld een analyse van de emotionele reactie, waarover meer informatie hier

Benieuwd hoe een geheel rapport eruit ziet voor een imago onderzoek?

Omdat de rapporten voor onze klanten natuurlijk vertrouwelijk zijn, hebben we speciaal een voorbeeldrapport gemaakt.

Je download 'm hieronder:

Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Feiten

> 1400

Assets getest

5

Dagen doorlooptijd

9

Jaar ervaring
Tim Zuidgeest

Of bespreek de mogelijkheden met Tim, onze Lead Consultant
Bekijk beschikbaarheid, en plan een online afspraak in

Bekijk het webinar: Zo Haal je Alles uit je Brand Assets - Een Case over McDonald's

Unravel deed onderzoek naar de verschillende brand assets van McDonald's en ontdekte welke assets het meest waardevol zijn voor het merk.  In dit lunch-webinar onthullen Tim en Tom daarvan de resultaten.

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van brand asset metingen?

Door brand assets te meten, krijgt je inzicht in wat jouw merk onderscheidend maakt voor de klant. Verschillende merken hebben verschillende redenen brand assets te monitoren, waaronder:

• Het bijhouden van campagne-effecten op belangrijke assets

• Leren welke assets het belangrijkst zijn voor merkherkenning

• Leren welke assets baat zullen hebben bij breder gebruik of meer herhaling

• Leren welke assets onbedoeld concurrerende merken activeren

Het testen van nieuwe assets op het potentieel om de merkwaarde te vergroten

Welke metrics worden gemeten in onderzoek naar brand assets? Zijn ze gevalideerd?

Onderzoek naar brand assets meet de respectievelijke score van elk item op Fame en Uniqueness.

Fame is het percentage mensen dat je merk aan de asset koppelt.

Uniqueness is het percentage dat je merk genoemd wordt ten opzichte van concurrenten.

Samen bieden Fame en Uniqueness strategische begeleiding bij de voortgang van elke asset. Het geeft aan op welke manier de asset het hoogste potentieel voor het merk kan bereiken: gebruik het op de huidige manier, investeer in meer blootstelling, maak het meer onderscheidend of zet het opzij.

Het belang van mental availability is empirisch vastgesteld door Byron Sharp en beschreven in zijn boek How Brands Grow (Sharp, 2016). Mental availability vergroot de kans dat de consument je merk opmerkt, herkent en overweegt in een koopsituatie. De Fame en Uniqueness van je brand assets zijn de bouwstenen van mental availability.

Ontwikkeling van de methodologie:

Romaniuk, J., & Nenycz-Thiel, M. (2014). Measuring the Strength Of Color Brand-Name Links: The Comparative Efficacy Of Measurement Approaches. Journal of Advertising Research54(3), 313-319.

Het belang van mental availability:

Sharp, B. (2016). How brands grow. Oxford University Press.

Hoe vaak moet ik merkactiva meten?

Afhankelijk van je onderzoeksdoelstelling, is het zinvol de sterkte van brand assets één of meerdere keren te meten.

Eenmalige meting van brand assets

• Je wilt de merkidentiteit veranderen en je wilt weten welke assets behouden moeten blijven om het merk niet te schaden in herkenbaarheid

Je staat op het punt nieuwe assets te introduceren en wilt testen welke het meest kansrijk zijn voor je merk (d.w.z. de minste concurrentie-inmenging hebben)

Je wilt meer inzicht krijgen in welke assets in staat zijn om het logo op creatieve manieren effectief te vervangen, zonder merkherkenning te schaden

De merkbekendheid voldoet niet aan jouw verwachtingen en je wilt de onderliggende zwakheden ontdekken

Periodieke monitoring van brand assets

Je wilt campagne-effecten op de sterkte van brand assets objectief meten

Je wilt de huidige status van jouw merk in een competitieve markt volgen om vroegtijdig kansen en bedreigingen te ontdekken

Wat is de typische doorlooptijd van projecten voor onderzoek naar brand assets?

Binnen één week worden reguliere brand asset projecten afgerond.

Welke soorten merkassets kunnen worden gemeten?

Brand assets omvatten onder meer:

• logo's

• symbolen

• slogans

• verpakkingsvorm

kleur

• muziek, geluiden en jingles

• uitvoering van advertenties

• personages en beroemdheden

Our clients

We mean business with