We hebben schokkend nieuws voor je.
1 van de 5 reclames zorgt voor een daling in sales (Jones, 1995). Denk er eens over na; je hebt zojuist miljoenen dollars besteed aan mediabudget om de perfecte reclame uit te zenden. Maar na een aantal maanden zendtijd voor je meesterwerk op nationale tv, zie je de getallen niet stijgen.
Erger nog, je ziet de verkoop dalen. Hoe kan dit zijn gebeurd?
Gelukkig kan neuromarketing onderzoek je helpen deze vraag te beantwoorden – gelijk vanaf de start, al voordat je je campagne aan het grote publiek toont. Een methode als EEG gecombineerd met eye tracking is in staat te voorspellen wat de impact op sales zal zijn en legt precies bloot welke shots positief werken voor het brein – en welke beter nog even een bezoekje aan de montage kunnen brengen.
Door hersenwetenschap in te zetten, voorkom je dat investeringen voor toekomstige campagnes de verkoop schaden en zorg je er in plaats daarvan voor dat je maximale impact maakt. Want uiteindelijk zijn het toch echt onze hersenen die besluiten of we iets in ons winkelmandje leggen en afrekenen of toch niet. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Op wat voor manier kan neuromarketing jou helpen? In dit blog laten we je 5 neuromarketing reclame voorbeelden zien om een wat beter beeld te schetsen!
Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunch-webinar precies hierover. In dit webinar onthulden Tim en Tom vijf gouden wetten voor effectieve reclame.
Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vond!
Neuromarketing Reclame Voorbeeld #1. Verborgen reactie onthult voor Cheetos
We zeggen altijd: mensen doen niet wat ze zeggen en zeggen niet wat ze doen. Natuurlijk kan je mensen van alles vragen over je reclame en ze zullen je altijd antwoord geven. Maar helaas niet altijd een antwoord waar je ook iets aan hebt…
Cheetos vond hier bevestiging voor. Zij vroegen focusgroepen naar hun mening over een van hun reclames.
De mensen in deze focusgroepen vertelden Cheetos dat zij de reclame, waarin een vrouw een grap uithaalt met haar vriendin door haar witte was met oranje Cheetos te vullen, echt niet leuk vonden. Echter, toen Cheetos de reclame met neuromarketing onderzocht, lieten de EEG-metingen zien dat de mensen wel degelijk genoten van de reclame. Ze vonden het grappig! Blijkbaar waren de mensen in de focusgroepen stiekem bang om asociaal over te komen.
Dit typische voorbeeld van neuromarketing onderzoek naar reclame laat zien hoe neuro-data verborgen reacties kan bespeuren en zich ontdoet van sociale wenselijkheid. Uiteindelijk willen we namelijk weten wat mensen écht voelen, gezien dit de drijfveer van aankoopgedrag is.
Neuromarketing Reclame Voorbeeld #2. Het Belang van 1 Duidelijk Focus Punt
In neuromarketing reclameonderzoek, wordt brein-data meestal gecombineerd met eye tracking data. Op deze manier kan je precies zien waar mensen kijken en hoe het brein hierop reageert.
Een ding dat we vaak terugzien in onze eigen onderzoeken bij Unravel Research, is dat toenaderingsmotivatie (wat een positieve voorspeller is voor koopgedrag) afneemt zodra er geen duidelijk focus punt te vinden is in een reclame. Het brein vindt het maar niets wanneer we niet weten waar we moeten kijken.
Daarom is het van belang om het gebruik van meerdere focuspunten te vermijden. Zorg ervoor dat mensen precies weten waar ze moeten kijken! Hier zijn een hoop technieken voor.
Éen duidelijk focus punt
Meerdere focus punten
Neuromarketing Reclame Voorbeeld #3 Waar kijk je naar?
Een derde neuromarketing reclamevoorbeeld bevestigt mensen sociale dieren zijn. Dat is natuurlijk geen voorpaginanieuws. We houden ervan andermans gedrag te volgen. We kijken naar anderen om een besluit te maken over het restaurant waar we willen eten, welk boek we willen lezen en bij welke club we in de rij gaan staan voor een avondje uit.
We volgen niet alleen het gedrag van anderen, we volgen ook hun blik. Met dit in gedachte, kunnen we deze kennis slim toepassen in reclames of advertenties. Laten we eens kijken naar het volgende voorbeeld waarbij neuromarketing methoden als eye tracking kijkpatronen aan het licht brengen.
In deze advertentie tonen de vlekken op de heatmaps aan waar mensen het meest kijken. Warmere tinten geven aan dat meer ogen keken naar dat punt. De heatmap van de eerste afbeelding laat ons zien dat iedereen het gezicht van de baby heeft bekeken. Helaas zorgde het gezichtje van de baby ervoor dat de rest van deze advertentie aan de meeste aandacht ontsnapte. Zonde!
Maar wat gebeurt er als je de baby laat kijken naar de tekstinhoud? Voilà een verschuiving in aandacht naar waar je eigenlijk wilt dat mensen kijken! Zo makkelijk kan het zijn!
Gratis Webinar: "Vijf Gouden Wetten voor Effectieve Reclame 🧠"
In dit lunch-webinar onthullen we vijf gouden wetten voor effectieve reclame, gebaseerd op meer dan 800 onderzochte reclames.
Wil jij weten:
🧠 Welke strategieën werken, en welke absoluut niet?
🧠 Wat de rol is van het merk?
🧠 Hoe je met neuro consistent effectievere campagnes maakt?
Bekijk dan nu de 45 minuten durende webinar terug!
Bekijk de webinar via deze link
Neuromarketing Reclame Voorbeeld #4 In- en Uitzoomen van Emoties
Een ander voorbeeld van iets wat we vaak terugzien in de breindata is dat camerabewegingen van grote invloed zijn op het succes van een reclame. In- of uitzoomen gaat namelijk perfect gepaard met de emotie die we voelen tijdens deze beweging.
Wat ik daarmee bedoel? Wanneer de camera inzoomt en als het ware dichterbij komt, zoomen we mentaal ook in. We voelen ons betrokken! Uitzoomen heeft het tegenovergestelde effect. Dus, als je de aandacht van een potentiele klant wilt behouden, is er een simpele take-home regel: vermijdt uitzoomende camerabewegingen.
Toch is er een uitzondering. Uitzoomen kan wel werken wanneer dit nieuwe informatie aan de kijker blootgeeft. Bijvoorbeeld wanneer in zo’n geval een tweede personage verborgen achter een in beeld komt door het uitzoomen.
Neuromarketing Reclame Voorbeeld #5 Het Kikker Effect
Herinner je je nog de reclame van Sony Bravia, waarin duizenden ballen stuiterden door de binnenstad van San Francisco? Neuromarketing reclameonderzoek toonde aan dat er één specifiek moment is in deze reclame dat extreem positieve emoties opwekt.
Ik weet niet of je je de reclame nog kunt herinneren maar, ik doel op het moment waarbij er een kikkertje uit de regenpijp springt (1:42 min). Het grappige is dat dit shot helemaal niet gepland was.
Sony Bravia heeft de reclame ook getest zonder de kikker. Wat er gebeurde? Wanneer de kikker geen deel uitmaakte van de reclame, daalde de aandacht gedurende de gehele reclame extreem! Zelfs gedurende de scenes die helemaal niet gerelateerd waren aan de kikker, zoals bij de product USP’s en de call to action!
Dit is waarom we dit tot het kikkereffect hebben gedoopt: een specifiek shot, dat de gehele reclame draagt!
Nu heb je 5 typische neuromarketing reclame voorbeelden gezien. Maar natuurlijk zijn er vele meer waarvan te leren valt. Wil je meer weten over neuromarketing onderzoek? Bel ons dan gerust. We hebben de koffie voor je klaarstaan in ons huiskamer lab!
Online Neuromarketing trainingen
Leer van de oprichters van Unravel Research
✓ Online lessen. Leer waar en wanneer je maar wilt.
✓ Snel en to the point; lessen elk van TED-talk lengte (+/- 20 min)
✓ Praktische inzichten die je gelijk kunt gebruiken
De trainingen van het snelst groeiende neuromarketingbureau van Nederland vind je op onze eigen Unravel Academy!
Bekijk alle trainingen
Of lees: Hoe werkt neuromarketing EEG onderzoek?
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.