Dit gebeurt er in je brein als je... Een cadeau krijgt

Wat gebeurt er in je brein als...

Dit gebeurt er in je brein als je... Een cadeau krijgt

Je kent het wel... Je krijgt een cadeau, scheurt enthousiast het papier eraf en dan blijkt het iets te zijn waar je eigenlijk helemaal niet op zat te wachten. Tja... wat doe je dan?

En hoe ziet zo'n moment er uit in ons brein?

Om daarachter te komen deden we Tim weer een EEG headset op om zijn hersenactiviteit te meten. Om hem vervolgens te overladen met leuke - en minder leuke - cadeaus. Kunnen we aan de hand van brein data zien welk cadeau hij leuk vond en welke juist niet? En zegt Tim werkelijk wat hij denkt? Je ziet het in deze video.

Wat blijkt?

Na afloop van dit experiment vroegen we Tim wat zijn favoriete cadeau was. Hij geeft aan te twijfelen tussen de wijn en het boek. Maar, zijn breindata vertelt wat anders. Daar lijkt namelijk de mok met een foto van Tim's hoofd de winnaar te zijn. Bij het krijgen van die mok zagen we namelijk de hoogste score op onze verlangen metric. Dat betekent dat we op dat moment de meeste positieve emotie en aantrekkingskracht in het brein zien. Niet heel verrassend misschien, maar de tandpasta leverde een negatief verlangen op. Tim was er simpelweg niet blij mee. En dan het potje met gembercapsules. Tim had gevraagd aan Tom om die te halen, dus aanvankelijk was de emotie positief, echter bleek het potje leeg te zijn. Met een extreem negatieve ervaring als resultaat. De wijn leverde een positieve emotie op, geheel in lijn met wat Tim ons vertelde; de wijn was één van zijn favoriete cadeaus. 

Wél verrassend was het cadeau dat de meest negatieve ervaring opleverde in Tim's brein. Dat was namelijk het boek. Waarvan hij nota bene zei dat het één van zijn favoriete cadeaus was. Dit cadeau leverde een nog veel negatievere reactie op dan het lege potje gembercapsules, de deodorant en de tandpasta. Hoe kan dat toch? 

De uitleg van Tim verklaart een hoop. Hoewel hij het boek heel tof vond, was hij wel teleurgesteld dat hij het boek niet meer van papier kan lezen. Want als zijn dochtertje wakker is lukt het niet om te lezen. Daarom is hij ook overgestapt op audio boeken. Wellicht is het negatieve verlangen wat we zien dus wel de teleurstelling. Tim wil het boek heel graag lezen, maar weet dat hij er niet aan toe gaat komen. 

Over het algemeen kwam wat Tim zei en voelde dus redelijk overeen, maar niet altijd. En juist die divergentie, wanneer je iets anders denkt dan dat je zegt, maakt neuromarketing onderzoek zo interessant.

Gratis Webinar: "Nudging en Gedragsverandering voor Pensioen 🧠"

Op weinig gebieden zijn mensen zo lastig in beweging te krijgen dan in pensioenkeuzes en langetermijn financiën. Hoe kun je die inertia doorbreken? Hoe kun je de keuzecontext rondom pensioenbeslissingen subtiel veranderen om mensen betere keuzes te laten maken?

✔️ De psychologie achter financiële keuzes. Waarom halen we al snel onze schouders op bij het woord pensioen? Wat maakt voor velen sparen zo ingewikkeld?
✔️ Effectieve nudges. Je hoeft geen grote veranderingen aan te brengen om mensen betere (financiële) keuzes te laten maken. Vaak kun je met kleine wijzigingen in de keuzecontext een groot verschil maken.
✔️ Effectieve gedragsinterventies voor een financieel gezondere maatschappij. In het webinar bespreken we stap voor stap hoe je tot een effectieve gedragsinterventie komt, gericht op specifieke kwesties op het vlak van financiële besluitvorming.

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 7 juni van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 7763 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: