Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Dit gebeurt er in je brein als je... Een vervelende stem hoort

Wat gebeurt er in je brein als...

Dit gebeurt er in je brein als je... Een vervelende stem hoort

Je kent ze wel, mensen zoals Maarten van Rossem en Britt Dekker.

Eén klank van hun markante stemgeluid en je weet wie het is.

Wat is het effect van plezierige en minder plezierige stemmen in het brein?

Om daarachter te komen hebben we Tim een EEG headset opgedaan en hem een aantal 'opmerkelijke' stemmen laten horen. Welke stem vindt het brein van Tim irritant? En welke vindt Tim juist heel fijn? We zochten het uit!

Wat blijkt?

We keken in Tim's breindata naar hoeveel plezierige emotie of juist afkeer emotie hij per stem gemiddeld ervaarde. We keken daarbij naar de metric verlangen. Een waarde boven nul laat een positieve emotie zien, terwijl een waarde onder nul een negatieve emotie weergeeft. Ook vroegen we aan Tim welke stem hij het prettigst vond om naar te luisteren, en welke juist het minst prettig. 

Tim gaf aan de stemmen van Sinterklaas en Morgan Freeman het prettigst te vinden. De stem van Maarten van Rossem vond hij wat minder fijn. Uit zijn breindata blijkt ook dat de stem van Maarten van Rossum het negatiefst werd ervaren door Tim, gevolgd door de stem van Britt Dekker. De stem van Morgan Freeman leverde een lichte positieve emotie op. Hier hadden we wellicht een wat sterkere positieve emotie verwacht, omdat Tim toch aangaf juist zijn stem als prettig te ervaren. Martien Meiland had een opvallend positieve score, maar Sinterklaas steekt met kop en schouders boven de rest uit. 

Aandacht

Ook keken we naar de metric engagement. Deze metric laat zien hoeveel aandacht een bepaalde stem naar zich toe trekt. Ook in deze metric blijken veel verschillen tussen de stemmen te zitten. We zien dat deze metric juist een omgekeerd patroon laat zien ten opzichte van het hierboven genoemde patroon. Oftewel: de stemmen die het meest negatief werden ervaren, trokken wel de meeste aandacht. Dat is niet zo gek; irritatie trekt nu eenmaal veel aandacht.

Gratis Webinar: "De Neuromarketing van E-mailmarketing"

Onze inbox puilt er van uit: e-mail marketing. E-mail marketing zit vol potentie, maar de aandacht is moeilijk gewonnen en gemakkelijk verloren. Hoe win je die strijd om aandacht in de mailbox? 

In dit webinar leer je: 

👉 Copywriting
👉 Design
👉 Strategie

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 3 april van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

Onderzoek naar stemmen 

Hoe we op het idee kwamen voor deze aflevering is omdat we steeds vaker neuro onderzoek doen naar de selectie van voice overs. We worden regelmatig door tv zenders en bedrijven gevraagd om te kijken wat het stemprofiel is van een aantal stemmen die in voorselectie zitten. We kijken dan vooral naar deze twee dimensies, dus de mate van positieve of negatieve emotie en de mate van aandacht.

Op die manier kunnen deze tv zenders en bedrijven hun optimale voice over kiezen.

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: