Folders. Nog altijd een vertrouwd fysiek medium om jouw assortiment tentoon te kunnen spreiden bij de klant.
Maar hoe zorg je ervoor dat jouw folder wordt gelezen door de klant? Hoe zorgt de indeling van jouw folder ervoor dat koopjes nóg aantrekkelijker worden? Kortom: hoe onderscheidt een effectieve folder zich van het oud papier?
Al jaren onderzoeken we de folders om diens impact te vergroten. Dat doen we niet door een groep respondenten te vragen naar hun mening over de folder.
Nee, wij laten de doelgroep van onze klant in een huiselijke omgeving de folder(s) lezen. Terwijl de respondent door de folder bladert en enkele producten selecteert, worden zijn/haar oogbewegingen en hersenactiviteit opgenomen door een Eye Tracker en een EEG.
De combinatie van deze technieken stelt ons in staat om te meten welke elementen binnen de folder opvallen en welke emotie deze elementen opwekken. Zo zeggen we vooringenomen meningen gedag en verwelkomen we onbewuste emoties die werkelijk schuilen achter het leeuwendeel van onze (koop)beslissingen.
In dit blog delen we de drie neuromarketing inzichten die wij het vaakst zien terugkeren in onze neuromarketing folder onderzoeken.
1. Branding in je folder: het kan niet duidelijk genoeg
Onze hersenen zijn in staat om in luttele seconden te beslissen welke folders we gaan lezen en welke folders bij het oud papier belanden. Het is dus cruciaal voor elke folder om direct duidelijkheid te bieden. Wat kan de lezer verwachten binnen de folder?
De meest effectieve manier om dit te bereiken is door simpelweg jouw merk te communiceren. Dus: plaats jouw logo duidelijk op de voorkant.
Dit lijkt misschien een open deur, maar toch zien we dit geregeld fout gaan. Sommige merken proberen namelijk op te vallen door van deze conventie af te wijken. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een subtieler logo onderaan de cover of maken de cover zó druk dat het logo wegvalt. Het resultaat? Het logo wordt niet meteen gezien door de kijker en negatieve emotie treedt op.
Voorbeelden van covers met suboptimale branding op de cover, vanwege een afwijkende locatie van het logo (links) en een te drukke cover.
De beste plek voor een logo is bovenaan de pagina, aan de linkerkant of paginabreed. Hier kijkt men als eerste, omdat dit de plek is waar ze het logo verwachten. Maak het voor de kijker dus zo gemakkelijk mogelijk en plaats het logo waar deze verwacht wordt.
Wees zo duidelijk mogelijk: minder sterke (links) vs. sterke (rechts) branding op de cover
Belangrijk: vergeet bij de branding de achterkant van de folder niet. Vaak ziet men bij het openen van het folderpakket alleen de achterkant. Soms wordt dan alleen deze pagina meegenomen in de beslissing of ze deze folder gaan lezen of niet.
Naast branding op de buitenkant van de folder heeft branding binnen de folder ook een voordeel. We merken namelijk dat het logo, meestal onderaan elke bladzijde, vaak kort gescand wordt. Dit is voordelig voor het merk. Op deze manier worden namelijk alle positieve associaties die worden opgedaan bij het lezen, gelinkt met het merk.
2. Profiteer van de hotspot van jouw folderspread
In bijna al onze neuromarketing folderonderzoeken vinden we een algemeen kijkpatroon terug. Mensen kijken eerst naar – en hebben in totaal meer aandacht voor – de rechterpagina dan de linker. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop men door de folder bladert (van links naar rechts).
Daarnaast heeft men over het algemeen voorkeur voor het deel van de pagina dichtbij de vouw. Ofwel: de rechterkant van de linker pagina en de linkerkant van de rechter pagina.
Doe je voordeel met deze voorkeur door de eerst bekeken plek te reserveren voor:
- Je belangrijkste product. Door bijvoorbeeld jouw populairste product of het product met de hoogste marge hier te plaatsen, zullen deze producten van nóg meer aandacht genieten.
- Je duurste product. Zo profiteer je van het ‘anchoring effect’: men ziet als eerste de hoogste prijs, waarna alle andere prijzen nog goedkoper lijken.
3. Opgeruimd staat netjes: houd rust in je pagina’s
In onze neuro-onderzoeken naar TV commercials zien we vaak dat drukkere beelden negatievere emoties oproepen. Het brein is liever lui dan moe. Dat zien we ook terug in ons folderonderzoek: drukkere pagina’s zorgen voor meer overbelasting van het brein en negatievere emotie in het brein van de lezer. Dat speelt ook door in gedrag: een drukke pagina gaat vaak gepaard met chaotische oogpatronen en wordt sneller doorgebladerd.
Veel folder bevatten onnodig drukke designelementen, zoals lange productbeschrijvingen en overlappende visuals. Dit raden we steevast af. Wees kieskeurig in de producten die je opneemt in je folder en houd tekst kort en bondig.
Overige tips om je folder rustiger te maken zijn:
- Kader je productcategorieën af met designelementen (blokken of lijnen)
- Kies een vast positie van de prijs ten opzichte van het product
- Verkies een structureel design met duidelijke horizontale en verticale uitlijning boven een organisch design
Een drukke folderspread met veel en overlappende visuals
Een rustigere folderspread met duidelijke kaders en een vaste prijspositie
Hongerig naar meer kennis?
Dit blog biedt een uniek inkijkje in de vele folderonderzoeken die we voor onze klanten hebben mogen uitvoeren. Is jouw honger naar meer kennis over neuro-onderzoek naar folders nog niet gestild? Mooi, onze honger ook niet!
Voor meer algemene neuro-inzichten over folders, download ons rapport "10 tips voor folders". Wil je specifiekere inzichten en evidence-based advies winnen over jouw folder? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor goede koffie en een nog beter gesprek.
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.