Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Merkimago Onderzoek Voorbeeld: Wat levert Imago Onderzoek je Op?

Branding

Merkimago Onderzoek Voorbeeld: Wat levert Imago Onderzoek je Op?

Het doel van imago onderzoek is natuurlijk het verkrijgen van inzicht in het werkelijke imago van je merk. Maar wat levert zo’n merkonderzoek je nou precies op? Wat kun je verwachten van zo’n rapportage? En wat zijn de vervolgstappen na een dergelijk onderzoek? 

Tijd om daar eens in te duiken, aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

 

Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunch-webinar precies hierover. In dit webinar ontleden Tim en Tom de hoe je merkimago nou werkelijk kunt meten. 

Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 😇

 

Imago Onderzoek: Hoe voeren we het uit?

Zoals we in een eerder blog bespraken, werkt merkimago onderzoek van Unravel op basis van reactietijden van respondenten. Respondenten krijgen onder tijdsdruk jouw merk te zien in combinatie met een eigenschap en delen deze in. Deze tijdsdruk zorgt ervoor dat respondenten juist in in een intuïtieve mindset je merk gaan evalueren. Dat is belangrijk, want merkimago ligt grotendeels onbewust in ons brein verscholen. De reactietijd zegt daarnaast iets over de sterkte van de associatie. Hoe sneller de reactietijd, des te sneller jouw merk en de eigenschap samen te verwerken zijn in het brein van de respondent en dus des te sterker de associatie. 

Een Voorbeeld uit een Imago Onderzoek Rapportage

Op basis van de agreement rate (de mate waarin respondenten aangeven de eigenschap met je merk te associëren) en/of de reactietijd berekenen we vervolgens associatie scores die de sterkte van elke associatie weergeven. Vervolgens maken we daar een matrix van, zoals hieronder:

 

In dit specifieke voorbeeld zie je het imago van een sportmerk uitgesplitst in klanten en niet-klanten. Je ziet dat waar klanten het sportmerk sterker associëren met comfortabel, energiek en snel, niet-klanten het merk juist sterker associëren met authentiek en atletisch. 

Hoewel het imago in deze specifieke case al relatief positief was, te zien in de relatief positieve scores voor elke eigenschap, zien we ook nog ruimte voor verbetering op bijvoorbeeld de associatie Atletisch. Deze informatie zou dus als input moeten dienen voor de branding strategie van het merk. Mocht het merk deze associatie juist belangrijk achten, dan zou het merk een campagne kunnen ontwikkelen die juist deze eigenschap benadrukt, bijvoorbeeld door juist atleten in beeld te brengen. 

Vervolgens zou na een tijd de campagne gedraaid te hebben een volgende meting van merkimago kunnen uitwijzen of de inspanningen bijdragen aan het versterken van het merkimago. 

Op die manier geeft merkimago onderzoek inzicht in welke knoppen je kunt draaien om je merk te versterken. 


Gratis Webinar: "Hoe Meet je je Werkelijke Merkimago? 🧠"

Iedereen die ook maar iets met branding doet voelt dat Merkimago een essentieel stukje DNA is van elk succesvol merk. Maar wat is merkimago nu eigenlijk precies voor ons brein? Hoe vindt imago precies haar uitwerking op koopgedrag? En hoe kun je zoiets onbewusts als merkimago eigenlijk meten?

Tijdens dit webinar leer je:

👉 Neuromarketing & Merkimago: Wat is merkimago in het brein?
👉 Hoe merkimago de shopper beïnvloedt
👉 Hoe meet je daadwerkelijk merkimago?

De 60 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link. <


Wat wordt nog meer onderzocht?

Vaak worden tijdens merkimago onderzoek ook nog andere variabelen meegenomen. Zo meten we bij Unravel ook vaak spontane en geholpen brand awareness, overweging en gebruik en nemen we soms ook de brand assets mee in het onderzoek. 

Op die manier krijg je een totaalbeeld van de performance van zowel de tastbare als ontastbare assets van je merk. 

Benieuwd naar hoe wij je kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van je merkimago? Neem dan gerust contact met ons op.

Aankomende webinar 👇

"Behavior Driver Model: Altijd Juiste Beïnvloedingstechniek"

Slechts 300 plekken beschikbaar, woensdag 26 juni, 12:00 uur

Smaakt dit naar meer 😇?

Neem contact op met Tim (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) om eens te bespreken hoe we dit voor jou kunnen inzetten! (Uiteraard vrijblijvend).

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: