030 22 71 937

Opleiding

Neuromarketing op het HBO. Wat hebben de hogescholen voor jou in petto?

Ken jij hem nog? Jouw decaan van de middelbare school? Die man of vrouw in het stoffige hokje. Je kwam er niet vaak, maar als je er eenmaal geweest was kwam je steevast tot de conclusie dat de decaan toch heel wat duidelijkheid kon scheppen over jouw toekomst.

Omdat wij geregeld vragen krijgen over hoe men nou in het werkveld van neuromarketing terecht komt, kruipen wij vandaag in de rol van jouw vroegere decaan. Eerder schreven we al een blog over de neuromarketing masters die worden aangeboden op universitair niveau. Daarom staan we vandaag uitgebreid stil bij hbo-opleidingen en trainingen op het gebied van neuromarketing. Welke opleidingen zijn er? Kan ik ook een avondcursus volgen? Wat zijn de toelatingseisen? En misschien nog belangijker; Welke verschillen bestaan er tussen de opleidingen?

Disclaimer. In tegenstelling tot de master Economic and Consumer Psychology, hebben wij geen ervaring met onderstaande opleidingen. Zie dit dan ook vooral als een handig overzicht. Omdat we geen van de onderstaande opleidingen zelf gedaan hebben, weten we ook niet wat de kwaliteit daarvan is. Ga dus vooral langs en oordeel zelf :). 

Post bachelor cursus Neuromarketing

Hogeschool Utrecht | Parttime

Keuzes. Deze staan centraal tijdens deze post bachelor cursus aan de Hogeschool in Utrecht. Wat gebeurt er in de hersenen tijdens de ontelbare keuzes die wij als mens op een dag maken?

In vier maanden tijd leer je alles wat je moet weten over de theorie achter neuromarketing, de praktijk en de bijbehorende ethische kwesties. Je krijgt meer inzicht in de keuzeprocessen en de rol van emotie hierin. Ook de verschillende onderzoekstechnieken uit de neurowetenschap komen uitgebreid aan bod. In totaal zijn er tijdens deze vier maanden zes bijeenkomsten in Utrecht.

Om een concreter beeld te krijgen van deze cursus hebben we de studiegids van de Hogeschool Utrecht eens opengeslagen. Daarin vonden wij dat de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • De opbouw en werking van de hersenen
 • Belangrijke neurale netwerken
 • Meettechnieken: fMRI, EEG, Facial coding, eyetracking
 • Toepassingen, voordelen en beperkingen van de verschillende technieken
 • Gevolgen voor bestaande marketingmodellen en nieuwe modellen (bijvoorbeeld over merkactivatie, persuasive design en automatische gedragingen)
 • Ethische aspecten

Als toelatingseis geldt een hbo-denk en werkniveau. De verdere selectie vindt plaats op basis van je cv. In totaal worden er 12 deelnemers toegelaten.

https://www.werkenstudie.hu.nl/TotaalAanbod/Neuromarketing

Cursus Neuromarketing

Hogeschool van Amsterdam | Parttime

Ook in onze hoofdstad kun je terecht wanneer je je wilt verdiepen in de wondere wereld van neuromarketing. De Hogeschool van Amsterdam biedt namelijk een deeltijd neuromarketingcursus aan. Hoe kunnen marketeers hun klanten nog effectiever informeren? En hoe beïnvloed je gedrag? Dat leer je hier.

Tien weken lang duik je in de wereld van neuromarketing. En hoewel er op de website geen uitspraken worden gedaan over de exacte vakken, is er wel een programma te vinden:

 • Vanuit een (marketingcommunicatie) probleem voor een organisatie wordt een analyse opgesteld om te komen tot een implementatie en toepassing van neuromarketing.
 • Theorie voor het opstellen van de opdracht neuromarketing in de praktijk.
 • Het opstellen van een individuele opdracht ethisch handelen binnen neuromarketing.

Ook hier weer een afwisselend programma waarin de theorie wordt afgewisseld met de praktijk en de ethiek. Wat deze cursus zo leuk maakt is de ruimte die er is voor het werken in groepsverband. Naar ons idee de manier bij uitstek om nog meer uit jouw cursus te halen.

Geen cursus zonder toelatingseis. Om te kunnen deelnemen aan deze cursus wordt er van je verwacht te beschikken over een hbo-kennisniveau.

http://www.hva.nl/faculteit/fbe/gedeelde-content/evenementen/cursussen/2018/01/cursus-neuromarketing.html

Masterclass Neuromarketing

Laudius | Zelfstudie

Mocht je nou geen tijd, of zin, hebben om naar school te gaan. Dan is Laudius wellicht wat voor jou. Laudius biedt een interessante thuisstudie neuromarketing aan, waarbij je zelf bepaalt wanneer je je verdiept in onbewust keuzegedrag. Iets meer vrijblijvend maar daarom niet minder de moeite waard om eens te overwegen.

Voordelig is dat er geen expliciete startdata aan deze cursus verbonden zijn, in feite kun je dus beginnen wanneer jij wilt. Met een gemiddeld studietempo zal je ongeveer drie maanden bezig zijn voordat je deze cursus afrondt. Daarnaast vallen ook de kosten van deze cursus relatief gezien mee.

Buiten de zelfstudie bevat deze masterclass een inspirerende praktijkdag. Tijdens deze dag vergaar je meer inzicht in de diepe motivationele achtergronden van het menselijk gedrag.

De volgende onderdelen komen uitgebreid aan bod tijdens deze masterclass:

 • Je leert wat neurologie, neuropsychologie, neuromarketing en nanomarketing is en wat het doet;
 • Je leert over de twee informatie verwerkende systemen in ons brein;
 • Je leert over de verschillende vormen van denken; algoritme en deductief denken;
 • Je leert over begrippen als waarde woorden, motivatie, emotie, tegenzin en weerstanden;
 • Je leert wat de verschillen en de overeenkomsten zijn tussen neuromarketing en sales psychologie.

Iedereen kan zich inschrijven voor deze cursus, er bestaat geen ingangseis.

https://www.laudius.nl/cursus/neuromarketing

Er is meer

Naast de opleidingen die worden aangeboden door geaccrediteerde instanties, zijn er ook een heel aantal neuromarketingcursussen die door particulieren worden aangeboden. Deze cursussen rond je vaak af binnen een of enkele dagen. Wij zochten de leukste voor je uit:

http://onlinedialogue.nl/opleiding/opleiding-mop/ (5 dagdelen)  > Een aanrader, wij zijn fan van Online Dialogue 😄

https://www.consumpsy.nl/diensten/workshops-lezingen.html (1 dag)

https://www.beeckestijn.org/opleidingen/online-persuasion (1 dag)

https://www.beeckestijn.org/opleidingen/usability-experience-conversie (3 dagen)

En dan is de keuze nu aan jou…

Ben je er al uit? Wat is jouw volgende stap?

Wanneer je je wilt verdiepen in neuromarketing valt er, zoals je ziet, een hoop te kiezen. Er is natuurlijk niks persoonlijker dan een studiekeuze. Toch hopen we je met dit overzicht een eind in de goede richting helpen.

Het is lastig om te zeggen of de ene opleiding beter is dan de andere. Iedere opleiding kenmerkt zich op zijn eigen manier. Neem daarom vooral de tijd om uit te zoeken welke opleiding bij jou past.

Zien we je snel? Op een neuromarketing event? Of op een borrel? Of misschien wel als onze nieuwste collega? Heel veel succes met het maken van jouw beste keuze!

Opleiding