Bij een rebranding steek je je merk in een nieuw jasje. Dat kan variëren van wat subtiele aanpassingen in de huisstijl, tot een complete overhaul van het logo, vormenspel en slogan.
Hoe groot of klein je rebranding ook is, het blijft een spannend moment. Het gaat met de nodige risico’s gepaard. Herkennen klanten je merk straks net zo makkelijk? Vinden ze je merk nog wel aantrekkelijk? Brengt de rebranding je dichter bij je kernwaarden, of juist verder er vandaan?
Stuk voor stuk vragen die je met gedegen onderzoek kunt beantwoorden. In dit blog zetten we de drie belangrijkste onderzoeksvragen op een rij die elk merk zich moet stellen voor, tijdens en na het rebranding traject.
1. Vóór de Rebranding: Ken je brand assets
Brand assets zijn de audiovisuele eigenschappen waaraan mensen je merk kunnen herkennen. Denk hierbij aan:
- Kleur(combinaties)
- Vormen
- Jingles
- Voice-over
- Muziek
- Slogan
- Beroemdheden
- Personages
Bij een rebranding gaan één of meer van deze assets op de schop. Tegelijkertijd blijken juist brand assets de drijvende kracht achter de herkenbaarheid van je merk, en daarmee merkgroei. Bij een rebranding wil je dus niet de assets aantasten die juist in dienst staan van de herkenbaarheid van jouw merk. Integendeel: je wilt juist de assets aanpakken die op dit moment nog niet uniek en onderscheidend genoeg zijn.
Test je brand assets
Met een Brand Asset Test meet je per asset hun performance op uniekheid en onderscheidend vermoge, waarmee ze jouw merk in het hoofd van de klant brengen. Zo leer je concreet aan welke assets je niet te veel zou moeten tornen, welke assets je nog unieker kunt maken of breder in kunt zetten, en welke assets je naar hartenlust kunt aanpassen om het merk nog steviger op de kaart te zetten.
Unravel Research is wereldwijd aanbieder van Brand Asset Testing volgens het gevalideerde protocol van Byron Sharp, zoals hij dat beschrijft in ‘How Brands Grow’ en Jenni Romaniuk’s follow-up uitgave ‘Building Distinctive Brand Assets’.
Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunchwebinar precies hierover. Onze neuro experts laten praktische ins en outs zien waarmee jij kunt zorgen voor overgetelijke brand assets.
Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vond!
2. Tijdens: Test of je nieuwe designconcepten wel bij je merk passen
Sommige merken roepen na hun rebranding het gevoel op van mislukte plastische chirurgie: ze zijn niet helemaal meer zichzelf. Dat wil je natuurlijk vermijden, en dankzij neuromarketing-onderzoek kan dat gelukkig ook.
Het is essentieel dat een merk na haar rebranding nog steeds hetzelfde imago uitstraalt. Sterker nog: idealiter staat de rebranding juist in dienst van dit imago om het nog sterker te verankeren in het brein van de klant.
In de praktijk zien we dit maar al te vaak fout gaan. Een luxemerk dat onbedoeld kleuren adopteert die een goedkope associatie oproepen, kan daar flink schade onder leiden. Klinkt dom, maar het was echt Apple die met hun plastic zuurstok-kleuren iPhone C-lijn een deuk sloeg in hun nauwkeurig gecultiveerde imago.
Amerika’s favoriete vruchtensapmerk Tropicana storte na een redesign met 20% in. Binnen 6 weken lag de oude vertrouwde verpakking weer in de schappen.
Hoe test je of een design bij een merk past?
Elk merk is een associatienetwerk in het brein van je klant. Veel van de associaties zijn emotioneel en subtiel, waardoor ze zich niet bewust laten uitvragen. Neuromarketing-onderzoek op basis van de Impliciete Associatietest (IAT) maakt het voor het eerst mogelijk deze associaties te meten. Zo krijg je kwantitatief inzicht in het imago van jouw merk.
Bij rebranding-onderzoek gebruiken we de IAT methodiek om te meten in hoeverre het vernieuwde design bijdraagt aan het merkimago, deze onaangetast laat of er zelfs afbreuk aan doet. Benieuwd hoe we dat meten? Bekijk onze pagina over neuromarketing merkimago onderzoek.
Gratis Webinar: "Hoe Meet je je Werkelijke Merkimago? 🧠"
Iedereen die ook maar iets met branding doet voelt dat Merkimago een essentieel stukje DNA is van elk succesvol merk. Maar wat is merkimago nu eigenlijk precies voor ons brein? Hoe vindt imago precies haar uitwerking op koopgedrag? En hoe kun je zoiets onbewusts als merkimago eigenlijk meten?
Tijdens dit webinar leer je:
👉 Neuromarketing & Merkimago: Wat is merkimago in het brein?
👉 Hoe merkimago de shopper beïnvloedt
👉 Hoe meet je daadwerkelijk merkimago?
De 60 minuten durende webinar is nu terug te kijken!
Bekijk de webinar via deze link. <
Na rebranding: Blijf monitoren
Je zou willen dat iets wat vandaag effectief is voor je merk dat morgen ook nog. Echter, een merk leeft niet in een vacuüm. Markten veranderen. Concurrenten zitten niet stil. En ook de voorkeuren van de klant zijn aan continue trendontwikkelingen onderhevig.
Sterke merken houden om die reden voortdurend een vinger aan de pols wat betreft de gezondheid van hun merk. Zo kunnen ze acteren voordat er problemen optreden. Beperk je daarbij niet enkel tot oppervlakkige brand metrics als awareness en consideration. Deze zijn meer het gevolg dan de oorzaak van een verzwakking van je merk. In het bijzonder is essentieel om de metrics te meten die rechtstreeks verband houden met merkgroei:
- Brand assets. In hoeverre zijn de individuele brand assets uniek en onderscheidend genoeg om het merk voorop te zetten in koopsituaties?
- Merkimago. Hoe scoort het merk en concurrenten op de belangrijkste merkassociaties?
Aankomende webinar 👇
"Afleiding tijdens Reclame: Probleem of Opportunity?"
Slechts 300 plekken beschikbaar, woensdag 25 september, 12:00 uur
Smaakt dit naar meer 😇?
Neem contact op met Tim (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) om eens te bespreken hoe we dit voor jou kunnen inzetten! (Uiteraard vrijblijvend).
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.