Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Spotta

Folders vs. TV-reclame | Een gevecht in het brein

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe verhouden folders en tv-reclames zich tot elkaar in de hersenen?

Wanneer er een folderpakket bij je op de deurmat landt, is de kans groot dat dit van Spotta afkomstig is. Om meer inzicht te krijgen in het effect van folders op de consument, vroeg Spotta ons een grootschalig neuromarketing onderzoek uit te voeren.

Wat gebeurt er in het brein wanneer een klant door een folder bladert? In hoeverre activeert het medium? Blijven folders beter hangen dan tv-reclames? En hoe interacteren video en folders met elkaar om de consument te prikkelen?
“Folders activeren het geheugen en versterken het effect van tv-reclame. Interessant neuromarketing onderzoek voor iedere marketeer.”
Yuri Goossens - Manager markt management Spotta

De belangrijkste vraag in dit onderzoek was in hoeverre folders en tv-reclames verschillend verwerkt worden door de hersenen.

Om dit goed te kunnen onderzoeken hebben we de deelnemers – een dwarsdoorsnede van de samenleving – zowel folderaanbiedingen laten zien als tv-commercials van exact dezelfde aanbiedingen. De helft van de participanten bladerde eerste door de papieren folders, terwijl de andere helft eerst de tv-commercials zagen. Dit stelde ons in staat volgorde-effecten vast te stellen.

Terwijl de deelnemers hun tanden zetten in de folders en reclames, werd hun hersenactiviteit en kijkpatronen gemeten. Hiermee kunnen we tot op de milliseconde meten wat het effect van de content is op aandacht, verlangen en geheugenactivatie. (lees dit blog voor meer informatie over onze gevalideerde EEG metrics)

Wie wint: folders of video?

De hersenactiviteit legde duidelijk bloot hoe folders en tv-reclames ons op verschillende wijze beïnvloeden. TV-reclames riepen overall meer verlangen en positieve emoties op dan folders. Niet geheel verrassend, want een tv-reclame heeft dankzij de bewegende beelden, audio en een veelheid aan prikkels meer gelegenheid om aantrekkingskracht uit te oefenen.

Wanneer we echter kijken naar het activeren van het werkgeheugen, dan presteren folders beter dan tv-reclames. Waar tv-reclames passief worden verwerkt, zien we dat er tijdens het bladeren van een folder aanzienlijk meer geheugenprocessen worden geactiveerd. Dit maakt folders extra effectief bij geplande aankopen.


Folders maken tv effectiever

Een minstens zo interessante bevinding: folders maken tv-reclames effectiever. Wanneer mensen vooraf een aanbieding in een folder hebben gezien, activeert een latere commercial met hetzelfde product meer toenaderingsmotivatie. Het is precies deze metric die voorkeuren en koopgedrag voorspelt.

Andersom bleef dit effect uit: tv-reclames versterken folders niet. Dit is een essentieel inzicht voor een optimale inzet van de marketingmix. Folders eerst. Dan tv.


Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant je niet vertelt. Zo maken wij winkels, websites en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.

Onze klanten

We mean business with