MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Mentos

Het effect van Sampling op intuïtieve Merkassociaties

Nikki Leeuwis

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Wat is het effect van sampling op de intuïtieve merkassociatie van de consument?

Een echte Hollander zegt natuurlijk geen nee tegen gratis kauwgum. Maar wat is het effect van sampling op de intuïtieve merkassociaties die de consument heeft ten opzichte van dit product?

Bij sampling wordt een product aan potentiële consumenten uitgedeeld om hen kennis te laten maken met, of te herinneren aan, het product. Sampling is een vorm van merkactivatie, waarbij door het stimuleren van het gebruik van het product, de merkactivatie versterkt wordt. Dit heeft over het algemeen een positief effect op de merkperceptie en dus op de sales. 

In samenwerking met sampling- en activatiebureau Lime Factory, wilden we bepalen wat het effect is van sampling op de onbewuste perceptie van het merk en het product in het brein van de consument. Leidt sampling tot versterkte (positieve) associaties ten opzichte van het product?

Impliciet associatie-onderzoek (IAT) naar de merkperceptie

De traditionele manier om het effect van marketing of promotie te meten, is natuurlijk een survey. Hierbij wordt gevraagd of de consument vaker aan het merk denkt of meer heeft gekocht van het product. 

Echter, dit soort surveys leiden veelal tot vertekende inzichten die voortkomen uit sociale wenselijkheid en het feit dat veel van onze daadwerkelijke meningen en gedragingen voortvloeien uit intuïtieve associaties.

Unravel gebruikt daarom de op Harvard ontwikkelde impliciete associatie test (IAT). Deze methode kwantificeert de onbewuste (impliciete) associaties door de verwerkingssnelheid in het brein te meten. Het is namelijk zo dat hoe sterker de associatie tussen twee concepten, des te sneller de verwerking van deze concepten in de hersenen. 

Bijvoorbeeld bij het zien van kauwgum: wordt dit product sneller geassocieerd met een fris of met een onfris mondgevoel?

Lees verder over de toepassing van deze methode!

Gereedschapskist IAT onderzoek

Toepassingen van IAT 

Andere toepassingen waarvoor deze methode geschikt is, zijn onder andere het kwantificeren van de mate waarin je merk top of mind is: dus hoeverre het merk binnen de categorie geassocieerd wordt. 

Het onderzoek

Om het effect van een campagne succesvol te kwantificeren, doen we een pre- en post campagne test. Dit betekent dat de IAT twee keer wordt afgenomen. De eerste keer geldt als baseline. Hierbij wordt een nulmeting gehouden van de merkactivatie voor de interventie (campagne) heeft plaatsgevonden. Een post-meting bepaalt vervolgens het effect van de campagne. 


Deze methode werkt voor sampling, maar kan ook de impact van een reclame, nieuwe verpakking of slogan, of andere vorm van marketingcampagne meten. Het brengt goed in beeld wat de impact is op de voorkeuren, associaties en motivaties van de consument.De posttest werd afgenomen bij consumenten die een sample hadden ontvangen. De pre- en posttest werden bij twee verschillende, random geselecteerde groepen afgenomen om een herhalingseffect te vermijden.

We hoopten antwoord te krijgen op deze vragen:

  • Wordt Mentos Kauwgum positiever ervaren na het ontvangen van een sample?
  • Wordt de associatie met verfrissend versterkt door sampling?
  • Wordt het product vaker met lekker geassocieerd na sampling?
  • Hoe handzaam wordt de verpakking ervaren in het brein na sampling?


Interessant genoeg versterkte sampling alle associaties met het merk. We zagen dat positiviteit ten opzichte van het merk significant verbeterde, evenals op de dimensies handzaam, verfrissend en lekker. 

Conclusie

De toename in positieve associaties laat zien dat samplen een goede zet is om consumenten  een positief gevoel te geven over het product en de eigenschappen ervan. Sampling heeft dus een positief effect op de beleving van het product, en kan ingezet worden om merkperceptie te verbeteren en daarmee sales te verhogen.

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.

Onze klanten

We mean business with