Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Dit gebeurt er in je brein als je... Schrikt!

Wat gebeurt er in je brein als...

Dit gebeurt er in je brein als je... Schrikt!

Je kent ze wel... Die momenten waarop je net even lekker ontspannen door social media aan het scrollen bent en je je plotseling kapot schrikt. Omdat er tijdens het rustgevende filmpje ineens een enorme spin tevoorschijn kwam, of een krijsend monster.

Maar hoe zien zo'n schrikmoment er eigenlijk uit in ons brein? 🧠

Om daar achter te komen deden we Tim een EEG headset op om zijn hersenactiviteit te meten. Eerst lieten we hem tot rust komen met kattenfilmpjes en de stem van Bob Ross, en daarna - we kennen ze allemaal - rustgevende bergvideo's met plotseling jump-scares. In deze video zie je hoe het brein van Tim reageerde.

Wat blijkt?

Om erachter te komen wat er gebeurt in het brein wanneer je schrikt, kijken we naar de breindata. We kijken daarbij naar de algehele hersenaciviteit en specifiek naar de metric verwarring. Verwarring is een metric die alleen optreedt wanneer er iets gebeurt wat je niet verwacht. 

Wanneer Tim naar de rustgevende filmpjes kijkt, zien we weinig hersenactiviteit; het brein is rustig. Echter, wanneer Tim naar het schrikfilmpje kijkt zien we tijdens het schrikmoment veel hersenactiviteit. En dat terwijl hij het filmpje al ooit eerder had gezien. Grappig om te zien is dat we net vóór het schrikmoment ook al meer hersenactiviteit meten. Het lijkt er dus op dat omdat Tim het filmpje al kende en wist dat hij ergens ging schrikken, hij zich al schrap probeerde te zetten. 

Na het schrikoment zien we dat er best wat verwarring optreedt. Oftewel: Tim ervoer op dat moment iets wat hij niet verwachtte. Dus ook al weet Tim dat hij bijna gaat schrikken - hij heeft het filmpje immers vaker gezien - kan hij zich toch niet tegen het schrikken verzetten. 

Verwarring in neuro onderzoek

Verwarring is een metric die je ook buiten dit soort schrikeffecten om kunt inzetten, bijvoorbeeld om de effectiviteit van allerlei marketinguitingen te testen. Bij Unravel gebruiken we deze metric vooral bij Usability onderzoeken. Waarom? Omdat tijdens het bezoeken van een website of app verwarring vaak funest is. Je wilt namelijk dat elke handeling zo vloeiend mogelijk gaat, anders haakt men af. Wanneer verwarring optreedt, weten we dus dat er iets niet klopt voor jouw gevoel. Door deze momenten met neuro onderzoek te identificeren kunnen wij websites en apps optimaliseren waardoor de negatieve ervaringen worden omgezet in positieve ervaringen. Met als doel de verkoop te verhogen. 

Wil je meer te weten komen over Usability Onderzoek? En over hoe wij conversie optimaliseren door het gebruik van breindata? 

Je leest het hier

Gratis Webinar: "De Neuromarketing van de Zelfscan en Bestelzuilen"

Veel bedrijven zijn nog volop aan het sleutelen aan de flow en user interfaces van hun zelfscans en bestelzuilen. Wat zijn nou de psychologische do's en don'ts van een fijne gebruikersinteractie? Hoe kun je upsell boosten? En hoe kun je onderzoeken hoe je gebruiker het systeem werkelijk ervaart? Tim en Tom delen in dit webinar concrete antwoorden.

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 16 oktober van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: