Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Hoe Twee Psychologen de Kassa's in New Yorkse Musea Laten Rinkelen als Nooit Tevoren

Hoe Twee Psychologen de Kassa's in New Yorkse Musea Laten Rinkelen als Nooit Tevoren

In 2018 bezocht het duo van consumentenpsychologen, Tim en Tom, een handvol bekende musea en attracties in New York. Niet om zich te verwonderen over de prachtstukken die daar worden tentoongesteld, maar om hun museumwinkels met een psychologische blik te optimaliseren.

Tot wel 54% meer omzet

Tim en Tom zijn de oprichters achter Unravel Research en Unravel Behavior, bureaus gespecialiseerd in psychologie en neuromarketing. Unravel Research is de onderzoekskant, waarin essentiële marketingvraagstukken beantwoord worden aan de hand van hersenactiviteit en kijkpatronen. Unravel Behavior brengt deze en academisch gepubliceerde inzichten naar de praktijk in de vorm van consults en optimalisatiediensten voor online en offline winkels.

Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunchwebinar precies hierover. We doken in de psychologische technieken die het verschil kunnen maken. Je leerde in dit webinar hoe je een omgeving creëert die mensen effectiever aantrekt, vasthoudt, verlangen activeert en hun voorkeuren richt op de meest marge-rijke producten.

Aangezien je dit blog leest, dacht ik dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vond!

Gehuisvest op steenworp afstand van Amsterdam - een stad waarin het centrum meer toeristen telt dan straatstenen - was Unravel Behavior het eerste bureau wat inzichten uit psychologie en neurowetenschap naar de wereld van musea en attracties bracht. Dit in de vorm van een systematische Psychologische Winkelscan.

Momenteel laten tal van musea en attracties wereldwijd Unravel Behavior consultants invliegen om de laatste wetenschappelijke inzichten toe te passen op hun winkels. Omzetstijgingen tot 54% laten de onomstotelijke waarde zien van gedragswetenschappen voor de retailwereld. Zelfs de meest weldoordachte winkel biedt ruimte voor psychologische verbetering.

Wat maakt psychologie zo vernieuwend in winkeloptimalisatie?

De psychologische aanpak van winkeloptimalisatie luidde een nieuw tijdperk in na decennia aan traditionele retail consultancy en -optimalisatie. Het oude perspectief keek vooral naar de ‘grote dingen’, zoals winkelconcept, lay-out en merchandiseplan.

Onmiskenbaar waardevol, maar veel winkels hebben op deze facetten al lang en breed het plafond van perfectie bereikt.

Daarnaast is het aanpassen van dit soort grotere elementen als lay-out, producten, meubilair, vloeren en verlichting een dure grap. Een onnodig dure grap, kunnen we wel stellen. Consumentenpsychologen hebben tal van subtiele technieken ontdekt om met aanzienlijk minder moeite een minstens zo impactvolle omzetstijging te realiseren, door tweaks die subtiel, eenvoudig en goedkoop uitvoerbaar zijn.

retail psychology consultant new york city


Gratis Webinar: Richt je Winkel in op het Onbewuste  🧠

In dit webinar duiken we in de psychologische technieken die het verschil kunnen maken. Leer hoe je een omgeving creëert die mensen effectiever aantrekt, vasthoudt, verlangen activeert en hun voorkeuren richt op de meest marge-rijke producten. Kortom: hoe maak je van een bezoeker een kopende klant?

De 52 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link <


Voorbeelden van hoe psychologie omzet verhoogt

Neurowetenschappers realiseren zich al langer dan vandaag dat veel stappen van de customer journey compleet buiten het bewustzijn van de klant plaatsvinden. Een aankoop in een souvenirwinkel is zelden het gevolg van een rationeel beslissingsproces, maar eerder een subtiel samenspel van verschillende omgevingsinvloeden die inspelen op aandacht, emotie, impulsiviteit, verblijftijd, productinteractie, verlangen en het uiteindelijke gevoel van ‘deze keuze voelt gewoon goed’.

Dit betekent dat winkels veel te winnen hebben door de kleinere details te optimaliseren die werkelijk bepalen of mensen hun portemonnee erbij pakken. Wist je dat de positie van een prijs op het prijskaartje (links of rechts) invloed heeft op het ‘koopjesgehalte’ van een product? Of dat een bord veel vaker wordt opgemerkt wanneer de afbeelding links van de tekst staat, in plaats van rechts?

Wil je meer van dit soort voorbeelden van retailpsychologie ontdekken die je gelijk kunt toepassen op je winkel? Lees dan ons blog “Deze 5 Subtiele Psychologische Technieken Verhogen Verkoop van een Winkel”.

Wil je nog een stap verdergaan en de hoogte- en dieptepunten van je klanten gedurende een winkeltrip in kaart brengen? Dan vind je het volgende blog interessant: "Neuromarketing in Retail: Omzet Verhogen met Hersenonderzoek (EEG) en Eye Tracking".

Zou je graag een certificaal willen van de Unravel Academy nadat je echt alles over Retail Psychology & Shopper Neuroscience geleerd heb? Check dan de Retail training van Tom op de Unravel Academy. 

Retailtraining Tom

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: