Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Pas op voor het proefwerkeffect

EEG, Neuromarketing, Research

Pas op voor het proefwerkeffect

Je kent het vast nog wel: je krijgt een proefwerk terug met knalrode strepen.

 De vuurrode pen van je middelbare school leraar ben je vast niet vergeten, helaas. Ook vandaag in het digitale tijdperk kom je rode foutmeldingen nog steeds tegen. Heb je je adres voor een online bestelling niet goed ingevuld in een webshop? Hup, meteen een rood vlak.

proefwerkeffect

Tijdens een onderzoek voor een van onze klanten ontdekten we iets opvallends.

We zagen een negatieve reactie in het brein van online shoppers, bij het zien van de rode foutmelding. Dat is eigenlijk niet vreemd. Immers, we vinden een foutmelding nooit leuk. Rood associëren we met fout. Sterker nog: we associëren het met iets wat we niet meer kunnen verbeteren. We noemen dit daarom het proefwerkeffect.

Middels een A/B test hebben we getest of een andere kleur foutmelding vriendelijker is voor het brein. We kozen voor oranje: wel een signaalkleur, maar niet negatief. Alvast een tipje van de sluier: deze piepkleine verandering leidde tot een significante verhoging in conversie.

Lees meer over A/B testen op de website van Unravel Behavior

Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunchwebinar precies hierover. In dit webinar onthulden Diede en Tim het geheim achter de succesvolle 621 (and counting) A/B-tests. En deelden we dé Beste Breinwetten die je - met een hoge zekerheid - kan toepassen (maar het liefste natuurlijk eerst nog even test).

Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vond!

Negatieve reacties meten

Dankzij EEG kunnen we emoties en motivaties meten. EEG legt elektrische, neurale activiteit vast in de vorm van hersengolven. Mocht je willen weten hoe dat precies zit, raad ik je aan om dit blog te lezen waarin we uitleggen hoe we EEG matrics gebruiken bij het analyseren van hersenactiviteit.

We gebruiken vier verschillende metrics voor ons onderzoek: Verlangen, Verwarring, Aandacht en Workload. Met de metric Verlangen kunnen we zien of bijvoorbeeld een deel van een webshop als aantrekkelijk of afstotend wordt ervaren. Andere typische onderzoeksvragen waar Verlangen belangrijk bij is:

  • Gaan mensen een product kopen die ze in een (online) winkel zien?
  • Zullen klanten terugkeren naar een (online) winkel?

Dankzij de metric Verlangen kunnen we zien dat het proefwerkeffect negatief scoort in het brein.

Wat gebeurt er als je de rode kleur veranderd naar oranje? Uit onze test is gebleken dat de kleurverandering voor 15% meer conversie zorgt, met een zekerheid van 99%!  


Gratis Webinar: 5 Breinwetten die je Conversie - sowieso - Verhogen 🧠

Welke Pricing-breinwet zorgt keer op keer voor meer conversie? Waarom zijn A/B-testen op basis van breinwetten succesvoller? En hoe zeker zijn we daar dan van? 😉

In dit webinar onthullen Diede en Tom het geheim achter de succesvolle 621 (and counting) A/B-tests. En delen we dé Beste Breinwetten die je - met een hoge zekerheid - kan toepassen (maar het liefste natuurlijk eerst nog even test).

De 50 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link <


PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: