fbpx
Pas op voor het proefwerkeffect

EEG, Neuromarketing, Research

Pas op voor het proefwerkeffect

Door Tim Zuidgeest
Persuasion Artist

Je kent het vast nog wel: je krijgt een proefwerk terug met knalrode strepen.

 De vuurrode pen van je middelbare school leraar ben je vast niet vergeten, helaas. Ook vandaag in het digitale tijdperk kom je rode foutmeldingen nog steeds tegen. Heb je je adres voor een online bestelling niet goed ingevuld in een webshop? Hup, meteen een rood vlak.

proefwerkeffect

Tijdens een onderzoek voor een van onze klanten ontdekten we iets opvallends.

We zagen een negatieve reactie in het brein van online shoppers, bij het zien van de rode foutmelding. Dat is eigenlijk niet vreemd. Immers, we vinden een foutmelding nooit leuk. Rood associëren we met fout. Sterker nog: we associëren het met iets wat we niet meer kunnen verbeteren. We noemen dit daarom het proefwerkeffect.

Middels een A/B test hebben we getest of een andere kleur foutmelding vriendelijker is voor het brein. We kozen voor oranje: wel een signaalkleur, maar niet negatief. Alvast een tipje van de sluier: deze piepkleine verandering leidde tot een significante verhoging in conversie.

Lees meer over A/B testen op studiostt.nl.


Wat tof je dat er bent!

Zou je ons willen helpen? We zouden het namelijk ontzettend leuk vinden als meer mensen onze blogs lezen en meer leren over neuromarketing.

Je kan ons daarbij helpen door deze pagina te delen op LinkedIn, bijvoorbeeld. Alvast ontzettend bedankt!

Deel dit blog op LinkedIn


Negatieve reacties meten

Dankzij EEG kunnen we emoties en motivaties meten. EEG legt elektrische, neurale activiteit vast in de vorm van hersengolven. Mocht je willen weten hoe dat precies zit, raad ik je aan om dit blog te lezen waarin we uitleggen hoe we EEG matrics gebruiken bij het analyseren van hersenactiviteit.

We gebruiken vier verschillende metrics voor ons onderzoek: Verlangen, Verwarring, Aandacht en Workload. Met de metric Verlangen kunnen we zien of bijvoorbeeld een deel van een webshop als aantrekkelijk of afstotend wordt ervaren. Andere typische onderzoeksvragen waar Verlangen belangrijk bij is:

  • Gaan mensen een product kopen die ze in een (online) winkel zien?
  • Zullen klanten terugkeren naar een (online) winkel?

Dankzij de metric Verlangen kunnen we zien dat het proefwerkeffect negatief scoort in het brein.

Wat gebeurt er als je de rode kleur veranderd naar oranje? Uit onze test is gebleken dat de kleurverandering voor 15% meer conversie zorgt, met een zekerheid van 99%!  

EEG, Neuromarketing, Research