Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Wil Jij Zekerheid over de Effectiviteit van Jouw Reclamecampagne?

EEG, Neuromarketing, Reclame

Wil Jij Zekerheid over de Effectiviteit van Jouw Reclamecampagne?

Ga dan voor EEG

Twijfel jij weleens of je reclamecampagne wel tot de gewenste verkoop en positievere brandattitude leidt?

Twijfel is niet zo gek. Want hoewel er vaak wel survey-onderzoek gedaan wordt naar de effectiviteit van een reclame, blijken veel van deze onderzoeksmethoden geen zekerheid te bieden. Waarom? Omdat wij mensen helaas behoorlijk slecht zijn in het voorspellen van ons eigen (koop)gedrag naar aanleiding van het zien van een reclame. 

Welke methode voorspelt het beste, en geeft je de meeste zekerheid? In dit blog leggen we alle gangbare methodes op de pijnbank. Zo weet je exact welke tools je moet gebruiken om nog zekerder te zijn van het effect van je mediabudget. 

Waarom surveys voor onzekerheid zorgen

Wanneer je mensen vraagt wat ze van je reclame vinden en of ze een product of dienst zouden aanschaffen door het zien van deze reclame, hebben zij ongetwijfeld hun (ongezouten) mening voor je klaar. Helaas hangt dit antwoord zelden samen met werkelijk toekomstig gedrag.

Niet omdat deelnemers aan onderzoek het niet eerlijk willen zeggen (enkele gevallen van sociale wenselijkheid buiten beschouwing gelaten), maar omdat ze het simpelweg niet kunnen.  

Dit heeft alles te maken met de manier waarop mensen keuzes maken. Want in tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd, maken we de meeste keuzes toch echt onbewust, ofwel op de automatische piloot. Om te ontdekken of jouw reclame de kijkers van de bank krijgt om een bezoekje aan de winkel te brengen, zal je dus ook dit onbewuste keuzeproces moeten onderzoeken.

Wil je zeker zijn van het effect van jouw reclamecampagne?

Dat kan! Met EEG kijk je in het ware keuzecentrum van je klant: het onbewuste brein. Zo maakt EEG het mogelijk de effectiviteit van je reclame daadwerkelijk te in kaart te brengen. Bovendien maakt EEG hiernaast van seconde tot seconde zichtbaar wat wel of niet werkt. Dit geeft jou de handvatten om je reclame nóg effectiever te maken.  Zo bereik je niet alleen meer zekerheid maar ook meer omzet. 

Hoe goed voorspellen de verschillende onderzoeksmethoden?

Groot onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Nielsen, bevestigde dit gegeven eerder ruimschoots. In een zeer omvangrijk onderzoek legden zij onder de loep hoe goed verschillende onderzoeksmethoden nu echt in staat zijn koopgedrag te voorspellen. Zowel de oude vertrouwde survey, Facial coding, als EEG mochten een poging wagen. Maandenlang hielden ze alle bonnetjes van de proefpersonen in dit onderzoek bij. Benieuwd naar de uitslag?

Gratis Webinar: "Afleiding tijdens Reclame: Probleem of Opportunity?"

Reclamemakers zullen hun doelgroep vaker afgeleid treffen dan met volledige aandacht. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: Men neemt namelijk nog aanzienlijk wat informatie op wanneer ze zijn afgeleid. Sterker nog: recent neuro-onderzoek van Ster en Unravel laat zien dat die afleiding juist kansen met zich meebrengt. In dit webinar delen we resultaten en praktische tips over hoe je aandacht kan grijpen in een zee van afleiding.

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 25 september van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

De survey bleek slechts in staat 20% van het gedrag juist te voorspellen. Facial coding? Helaas dramatisch: minder dan 10%. Maar, EEG bleek in staat maar liefst 60% van het gedrag te voorspellen!

Betekent dit nu dat we surveys op de brandstapel kunnen gooien? Zeker niet. Want in combinatie met EEG kunnen we 80% van het gedrag juist voorspellen. Dat is wat we willen.   

Nielsen onderzoek overzicht

Steeds meer merken kiezen voor EEG

Niet gek dus, dat steeds meer merken overstappen op neuromarketing. Het wordt keer op keer duidelijk dat EEG the way to go is wanneer je op zoek bent naar zekerheid.

Wil jij ook zekerheid over het effect van jouw reclame? Of eerst gewoon eens wat meer te weten komen over hoe zo’n neuromarketingonderzoek in zijn werk gaat? Kom dan gerust een keertje langs tijdens onze demo-middagen.

We laten je ons huiskamerlab zien en beantwoorden al je vragen over neuromarketing. Stuur ons een mailtje, of neem contact op!

Download het rapport!

We hebben de stoute schoenen aangetrokken en de commercial van Bol.com tegen de neuro-meetlat gelegd.
Ook benieuwd hoe zo'n neuromarketingrapport eruit ziet?

Download het rapport (10,8 MB)
Of lees: Hoe werkt neuromarketing EEG onderzoek?

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: