Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Riedel

Zo onderzocht Riedel of hun nieuwe verpakking succesvol zou worden

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Een nieuwe verpakking; een goed idee?

Denk je aan vruchtensap, dan denk je al gauw aan merken als Appelsientje, Coolbest of Dubbelfrisss. Allemaal bekende merken die onder het moederbedrijf Riedel vallen. Riedel produceert verschillende soorten vruchtensappen en daarbij staan smaak, kwaliteit en duurzaamheid centraal.

De merken van Riedel zijn sterk. Ze hebben allemaal een aantal distinctive brand assets; van het Appelsientje logo tot het lettertype, de kleurstelling en het herkenbare flesje. Deze brand assets zorgen ervoor dat consumenten het merk herkennen en maken het product daarmee aantrekkelijk.

Maar wat als je één van die distinctive brand assets wilt veranderen? Het idee van Riedel ontstond om de kleinverpakking van hun vruchtensappen in een nieuw jasje te steken. Maar zo’n beslissing wil je natuurlijk niet blind maken.

Want: zouden consumenten het merk dan nog wel herkennen? Is de nieuwe verpakking wel even aantrekkelijk als de oude? En gaat dit niet ten koste van het gebruiksgemak van de klant?

Riedel schakelde Unravel Research in om hun gloednieuwe verpakking onder de loep te nemen.

Three Steps to Purchase™ Model

Het succes van elke verpakking wordt bepaald door drie factoren. Deze factoren komen samen in Unravel’s “Three Steps to Purchase™ Model”.

De eerste factor is Shelf Standout, wat betekent dat een verpakking spontaan de aandacht van de klant naar zich toetrekt.

Als tweede komt Vindbaarheid. Het product moet goed vindbaar zijn voor degenen die er naar zoeken.

De derde factor is Koopactivatie. De verpakking moet namelijk ook aantrekkelijk zijn en activeren tot kopen; van de eerste aanblik tot de laatste slok. Als een van deze drie factoren wegvalt, komt dit de verkoop niet ten goede. Als een product bijvoorbeeld wel vindbaar is en opvalt maar vervolgens niet aanzet tot kopen, wordt het product alsnog niet verkocht. En andersom geldt ook: een product dat wel aanzet tot kopen maar niet opvalt of gevonden wordt, wordt ook niet verkocht.

Deze drie processen vinden razendsnel en grotendeels onbewust plaats. Klassieke vragenlijsten over de aantrekkelijkheid van het product en de gebruikservaring geven daarom maar een zeer beperkt en vertekend beeld van de performance verschillen in verpakkingen. Om die reden voerde Unravel voor Riedel een neuromarketing verpakkingsonderzoek uit.

Het onderzoek

Om erachter te komen hoe de nieuwe verpakkingen scoorden op deze drie factoren in vergelijking tot de huidige verpakkingen, nodigden we 27 respondenten uit in ons huiskamer lab in Utrecht. Allemaal regelmatige kopers van kleinverpakkingen vruchtensap. Hun aandacht werd gemeten middels Eye Tracking, en de ervaren emoties middels hersenactiviteit met EEG. Door deze twee methodes te combineren, konden we op de milliseconden nauwkeurig de aandacht en emotie van de klant meten.

In het eerste deel van het onderzoek werden aantrekkingskracht en vindbaarheid van de verschillende verpakkingen in het schap gemeten. We onderzochten verschillende merken in twee koop contexten: de supermarkt en het tankstation.

In het tweede deel van het onderzoek namen we de gebruikservaring van elk verpakkingstype onder de loep. Door de hoge meetsnelheid van EEG konden we van elke stap in het interactieproces de emotionele response vaststellen.



De resultaten

De resultaten van het onderzoek lieten een aantal verschillen zien in de aantrekkingskracht, vindbaarheid en gebruikservaring van verschillende verpakkingen. Op basis van deze inzichten kon Riedel een overwogen beslissing maken over de nieuwe verpakkingen van hun vruchtensappen.


Door dit onderzoek weet Riedel...

  • Hoe zichtbaar en vindbaar de nieuwe verpakkingen zijn ten opzichte van de oude verpakkingen
  • In hoeverre elk verpakkingstype het brein activeert tot kopen
  • Welke verschillen er bestaan in de emotionele gebruikservaring van de verpakkingen op elk moment: bij de eerste aanblik, vastpakken, openenen en drinken
  • Wat het overstappen van de verpakkingen voor gevolgen heeft voor de verkoop van de vruchtensappen

Ben je benieuwd hoe jouw (nieuwe) verpakking écht wordt ervaren? Met ons neuro verpakkingsonderzoek kijken we in het brein van jouw klant om deze vraag te beantwoorden. Dit geeft jou meer zekerheid bij het doorvoeren van een nieuw verpakkingsconcept en helpt jouw verpakkingen nog aantrekkelijker te maken!

"Met dit onderzoek wordt ons onderbuikgevoel bevestigd; Het beste sap, natuurlijk in een pakje."

Anne-Floor - Category Development Manager Riedel

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.


Onze klanten

We mean business with