Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Ster

De Strijd om Aandacht: Hoe Multitaskers Reclame Beïnvloeden

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Versprokkelde aandacht tijdens het reclameblok: probleem of opportunity?

De gemiddelde tv-kijker en radioluisteraar is een ware multitasker: ze richten hun aandacht afwisselend op hun telefoon, (in het geval van radio) autorijden of huishoudelijke taakjes. Zeker tijdens het reclameblok woedt die aandachtsstrijd hevig.

Om impact met een reclamecampagne te maken, is de eerste stap is dus om een mate van aandacht te grijpen. Maar niet elke vorm van aandacht blijkt gelijk.

Hoe kun je in een wereld waar iedereen twee dingen tegelijk doet, de aandacht van je kijkers of luisteraars effectief benutten?

Is een hoge contactfrequentie gunstig voor aandacht? Is volledige gefocuste aandacht altijd beter dan verspreide aandacht? Wat is de invloed van mediatype (radio en TV)?

Recentelijk heeft Unravel voor Ster een neurowetenschappelijk onderzoek verricht naar reclameverwerking om hierachter te komen.

Respondenten namen plaats op de bank in ons huiskamerlab en kregen een eye tracking bril aangemeten. De helft van de respondenten bekeek de tv/radio programma’s en commercials actief, terwijl de andere helft van de respondenten op een iPad spelletjes speelde terwijl het tv/radioprogramma en bijbehorende commercial blokken werden uitgezonden. De contactfrequentie per medium werd afgewisseld tussen respondenten.

Het onderzoek

Respondenten droegen een EEG om op de milliseconde precies te meten hoe zij de content beleefden. De resultaten hiervan geven inzicht in hoe het brein onbewust op een uiting reageert met:

  • Aandacht: hoeveel aandacht is er voor de commercials?
  • Werkgeheugen: hoe lastig is het om de commercials te verwerken?
  • Verlangen: hoe activerend zijn de commercials?

Daarnaast werd een voor- en nameting op merkimago gedaan met de Intuitive Response Test (IRT) in te vullen. Hiermee is het mogelijk om de kracht van associaties als aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en koopintentie ten opzichte van het merk te meten in het brein aan de hand van reactiesnelheid.



Afleiding betekent niet meteen dat er geen aandacht is.

Je zult de consument vaker afgeleid treffen dan met volledige aandacht. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: Men neemt namelijk nog aanzienlijk wat informatie op wanneer ze zijn afgeleid.

Respondenten die actief naar de tv-reclames (moesten) kijken, keken vrijwel de hele tijd naar het scherm keken, maar de multitasker keek alsnog bijna een kwart van de tijd naar de tv, vooral tijdens de eerste vertoning van de spot.


Hoe kan je juist bij een afgeleide doelgroep toch van hun aandacht profiteren? 

Om te zorgen dat de reclameboodschap in zijn geheel over te brengen, zul je meerdere exposures van de commercial nodig hebben; afgeleide consumenten missen immers een gedeelte van de boodschap.

Bij een hogere contactfrequentie waren sterke effecten te zien op merkherkenning en -imago: Merkherkenning en -imago zijn na het herhaaldelijk uitzenden van de commercial een stuk hoger dan bij het eerste contactmoment. Men onthoudt het merk dus beter en staat er ook positiever tegenover na een herhaling van de commercial.


Afgeleide mensen zijn ontvankelijker voor reclameboodschappen

Vooral op radio was het merkimago uiteindelijk zelfs positiever bij de groep respondenten die passief de commercial beluisterden dan wanneer men met volledige aandacht de commercials hoorde. Vereiste hierbij is wel dat de uiting een hoge contactfrequentie had.

Dit wordt ook wel het sleeper-effect genoemd: wanneer men is afgeleid, zijn zij minder actief bezig met het bedenken van redenen om het product niet te kopen. De

reclameboodschap komt daardoor beter en overtuigender binnen bij de kijker.

Hoewel de mentale aandacht bij een afgeleide luisteraar in het begin lager is dan bij actieve luisteraars, groeit deze uiteindelijk naarmate men de spot vaker hoort.

Radio is dus een goed medium om mentale aandacht voor je campagne te trekken en om te zetten in impact op je merkimago.


Hoe optimaliseer je je commercial in een wereld vol afleiding?

Zoals we al aangeven, optimaliseren we een commercial meestal op actieve aandacht. Dit geeft het meeste data over de uiting en maakt het daarmee mogelijk om daadwerkelijk te optimaliseren.

Het is echter zeker mogelijk om op afleiding te optimaliseren. Denk daarbij vooral aan sterke audio-logo’s. Deze kun je zowel op tv als radio inzetten en kunnen ook zonder (visuele) aandacht worden herkend worden.

Om je merk sterk te positioneren op auditief gebied, kun je denken aan sound logo’s, oftewel sonic branding. In dit webinar legden we al uit hoe je dit goed in kunt zetten. In hoeverre associeert je doelgroep je jingle, voice-over of muziek met je merk? Dit is erg belangrijk om bekend en uniek te zijn zodat – ook tijdens afleiding – je boodschap bij de consument over komt.


Hoe kan je met mediadruk het best inzetten op afleiding?

Door mediadruk op tv en radio te variëren kun je ervoor zorgen dat je consument meer wordt blootgesteld aan je commercial. Hoe je dit het best kunt doen en verdere inzichten uit dit onderzoek kun je teruglezen in het whitepaper van Ster.


Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.


Onze klanten

We mean business with