Als marketeer, merkenbouwer, retailer en reclamemaker kun je er niet meer omheen: neuromarketing.
Met zoveel populariteit is het verwonderlijk dat er nog altijd weinig overeenstemming is over wat neuromarketing is. Vraag eens tien professionals die zich tot dit vakgebied rekenen naar de betekenis van neuromarketing. Grote kans dat je tien verschillende antwoorden krijgt.
Bij neuromarketing staan de (onbewuste) breinprocessen van de klant centraal – zoveel is duidelijk. Dat dit hard nodig is, dat weten we ook. Het menselijk keuzeproces verloopt namelijk grotendeels onbewust.
Er doen veel definities omtrent neuromarketing de ronde. Voor sommigen is het een vorm van marktonderzoek. Voor anderen de toepassing van wetenschappelijke inzichten in marketing.
Het is belangrijk onderscheid te maken tussen ‘neuromarketing onderzoek’ enerzijds en het bredere uitvoeringsgerichte ‘neuromarketing’ anderzijds.
Neuromarketing betekenis #1- Neuromarketing als onderzoeksmethode
Een sterk afgebakende definitie van neuromarketing is: het inzetten van neurowetenschappelijke onderzoeksmethoden om marketingvraagstukken te beantwoorden. Bijvoorbeeld om middels EEG of fMRI reclamecampagnes te analyseren.
Eigenlijk botst bovenstaande definitie met het gevestigde marketingvocabulair. De parapluterm marketing slaat al sinds jaar en dag op de activiteiten die je doet om de verkoop te bevorderen. Onderzoek naar die activiteiten is vaak een onmisbare fundering, maar slaat de feitelijke ‘marketing’. Iemand die survey-onderzoek betitelt als surveymarketing zal menig paar wenkbrauwen doen fronsen.
Net zo min dat survey-onderzoek de titel ‘surveymarketing’ aangespeld krijgt, dekt neuro-onderzoek niet de gehele lading van neuromarketing. Wij noemen dit daarom ‘Neuromarketing-onderzoek’.
Neuromarketing betekenis #2- Neuromarketing als marketingactiviteit
De tweede definitie beschouwt neuromarketing als ‘de marketing die je doet’. Oftewel: de inzet van marketingactiviteiten gebaseerd op neurowetenschappelijke inzichten en onderzoeksmethoden. Dit wijst op een essentiële voorwaarde voor succes met neuromarketing: wat je doet met je inzichten.
Neuromarketing-onderzoek is waardevol – maar als je de verkregen inzichten niet aanwendt om effectiever met je klant te communiceren kun je je vraagtekens zetten bij de waarde van je onderzoek.
Laten we eens wat voorbeelden bekijken:
- EEG-onderzoek naar een webshop laat zien dat mensen moeite hebben bij de check-out. Wat kun je veranderen aan tekst en design om dit glad te strijken?
- Neuromarketing onderzoek naar een reclame laat zien dat halverwege de commercial de aandacht sterk verslapt. Hoe kan dit worden gerepareerd zonder het creatieteam terug naar de tekentafel te wijzen?
- In-store EEG en Eye Tracking onderzoek laat zien dat mensen negatieve emotie ervaren bij het betreden van de kassa-omgeving. Hoe kan deze omgeving fijner worden gemaakt?
- Je wilt een luxe verpakking voor je product, maar een IAT-onderzoek laat zien dat de klant de verpakking niet als luxe ervaart. Wat kun je aan vorm, kleur, graphics, typografie en textuur veranderen om de klantperceptie aan te scherpen?
Het is duidelijk: je wilt het succes van marketing niet alleen voorspellen, maar bovenal verbeteren. Neuromarketing-onderzoek is goed in staat de sterke en zwakke plekken van een website, winkel, reclame of product bloot te leggen. Maar om deze inzichten voor je te laten werken, is het essentieel kennis te hebben van het menselijke gedrag en keuzeproces.
Neuromarketing bereikt daarom zijn maximale potentie wanneer onderzoeksbevindingen bekeken worden in het licht van andere wetenschappelijke disciplines als behavioral economics, consumentenpsychologie, sociale psychologie, cognitieve psychologie en cognitieve neurowetenschappen. Pas dan kom je tot concrete aanscherping van je marketing gericht op meer omzet, merktrouwheid en word-of-mouth.
Wat doet Unravel Research?
Unravel Research verricht neuromarketing-onderzoek. Net als wel meer neuromarketing-onderzoeksbureaus. We leveren echter geen kale neuromarketing-inzichten, maar wenden met ons multidisciplinaire team de data aan om tot ultraconcrete optimalisaties te komen van je marketing. Reclames worden verleidelijker. Kassa’s gaan vaker rinkelen. Verpakkingen grijpen meer ogen. En winkelmandjes worden voller.
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.