Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

De Betekenis en Definitie van Merkimago: Wat houdt het precies in?

Branding

De Betekenis en Definitie van Merkimago: Wat houdt het precies in?

Het imago van een bedrijf wordt door velen gezien als één van de belangrijkste assets. Maar wat is het eigenlijk? Hoe kun je het beïnvloeden? En wat is eigenlijk het verschil tussen merkimago en merkidentiteit? In dit blog leggen we niet alleen de betekenis en definitie van imago uit, maar duiken we meteen in en aantal andere branding-gerelateerde begrippen.

Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunch-webinar precies hierover. In dit webinar ontleden Tim en Tom de hoe je merkimago nou werkelijk kunt meten. 

Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 😇

Simpel gezegd is het imago van een bedrijf de manier waarop men over je merk denkt. Oftewel: hoe je merk bekend staat bij klanten. Het heeft dus te maken met hoe jouw bedrijf opgeslagen is in het geheugen van de klant.

Om dat goed te begrijpen en te kunnen beïnvloeden, moeten we eerst begrijpen hoe ons geheugen is opgebouwd.

Alles wat wij leren, of het nu om merken gaat of een taal, wordt opgeslagen in een groot netwerk aan associaties in ons brein. Telkens als we iets nieuws leren wordt dit netwerk uitgebreid en ontstaan er nieuwe connecties. Een merk is - net als alle andere informatie opgeslagen in ons brein - niets meer dan een associatienetwerk in het geheugen van de klant; een ketting van associaties tussen gerelateerde concepten. Klinkt wat vaag wellicht, maar in dit filmpje hieronder wordt het op een eenvoudige manier uitgelegd:

Telkens als wij beslissingen maken vertrouwen we op dit gigantische netwerk. Als ik jou bijvoorbeeld vraag wat de prijs voor de nieuw te releasen iPhone zal zijn, dan denk jij waarschijnlijk aan een bepaalde prijs. 

Maar waar is die prijs eigenlijk op gebaseerd? 

Je haalt herinneringen uit het verleden op, eerdere ervaringen en maakt een oordeel. Als je de laatste iPhone-prijs weet, gebruik je die informatie om tot een nieuwe prijs te komen. Je gebruikt het eerste wat je je herinnert, het makkelijkst terug te vinden en je zult niet ver graven. En dat ophalen van herinneringen en ervaringen om een oordeel te vellen gebeurt in een split second en vaak (deels) buiten ons bewustzijn. 

Je kunt namelijk waarschijnlijk binnen één tel antwoord geven op de vraag, en dan kan je antwoord alsnog accuraat zijn. Dat is omdat ons brein meester is in het snel en onbewust ophalen van associaties. 

Wat is merkimago?

Afijn, merken zijn dus niets meer dan netwerken aan associaties in ons brein.  Dat kunnen hele simpele visuele associaties zijn (Amstel is rood), tot meer functionele associaties (Amstel is lekker) tot emotionele en symbolische associaties (Amstel is vriendschap).

Een voorbeeld van hoe zo’n netwerk er systematisch uit kan zien vind je hieronder:

mcdo

Sterke merken hebben gemeen dat ze een grote mental availability hebben, oftewel dat klanten een sterk geworteld groot netwerk van associaties met dat merk in hun brein hebben. Hun merk is goed verankerd in het brein van de klant. Én natuurlijk dat de juiste associaties zijn gekoppeld aan het merk. Je wil namelijk niet dat je merk in het brein gekoppeld is aan negatieve associaties, want dan denkt de klant misschien wel aan jou in koopsituaties, maar dan als dat merk wat je níet moet kiezen in plaats van wel.

Simpel gezegd ligt het gewenste imago van deze merken dus in lijn met het werkelijke imago.

Hoe deze merken dat bereiken? Door allereerst gedegen marktonderzoek te doen en de resultaten te gebruiken als input voor campagnes. Door imago onderzoek wordt het inzichtelijk waar je staat en waar je heen wilt. Vanuit daar kun je passende strategieën en campagnes ontwikkelen. 

Wat is het verschil tussen imago en identiteit?

Vaak krijgen we de vraag wat het verschil is tussen imago en identiteit. 

Het antwoord daarop is als volgt. Waar merkimago inhoudt hoe de klant over je denkt, is de identiteit van een bedrijf hoe het bedrijf in de praktijk is. Je kunt daarbij ook nog - zoals hierboven beschreven - verschil maken tussen het werkelijke en gewenste imago en de werkelijke en gewenste identiteit. 

  • Werkelijke imago: Hoe de klant werkelijk denkt over het merk
  • Gewenste imago: Hoe het bedrijf wil dat de klant over het merk denkt
  • Werkelijke identiteit: Hoe het bedrijf in de praktijk is
  • Gewenste identiteit: Hoe het bedrijf zou willen zijn

Het liefst heb je natuurlijk dat klanten over je denken hoe jij wilt dat ze over je denken. Met de juiste marketing en communicatie kun je de identiteit overbrengen in het imago. 

Het startpunt van een dergelijke campagne om je imago te versterken of verbeteren is imago marktonderzoek waarbij je je imago onderzoekt. Op die manier kun je het imago namelijk in kaart brengen en het langs het gewenste imago van het merk leggen. Door de gaten te identificeren kun je effectieve campagnes creëren. 

Wat is het verschil tussen imago en reputatie?

Hoewel de woorden imago en reputatie vaak door elkaar worden gebruikt, zit er weldegelijk een verschil tussen deze twee concepten.

Waar bedrijfsimago meer gaat over hoe een merk mensen zich laat voelen, omvat reputatie de percepties van mensen van de producten, het leiderschap, de financiën, de sociale verantwoordelijkheid en de interacties met klanten, werknemers en de gemeenschap van een bedrijf. Oftewel de daadwerkelijke acties van een bedrijf.  Zowel het bedrijfsimago als de reputatie kunnen de omzet en het succes van een bedrijf beïnvloeden. In de afbeelding hieronder zie je  hoe imago, identiteit en reputatie zich tot elkaar verhouden:

verschil imago identiteit


Gratis Webinar: "Hoe Meet je je Werkelijke Merkimago? 🧠"

Iedereen die ook maar iets met branding doet voelt dat Merkimago een essentieel stukje DNA is van elk succesvol merk. Maar wat is merkimago nu eigenlijk precies voor ons brein? Hoe vindt imago precies haar uitwerking op koopgedrag? En hoe kun je zoiets onbewusts als merkimago eigenlijk meten?

Tijdens dit webinar leer je:

👉 Neuromarketing & Merkimago: Wat is merkimago in het brein?
👉 Hoe merkimago de shopper beïnvloedt
👉 Hoe meet je daadwerkelijk merkimago?

De 60 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link. <


En nu?

Bij Unravel voeren we regelmatig merkimago onderzoek uit voor nationale en internationale klanten. We gebruiken daarvoor een beproefde methode op basis van reactietijd om te meten wat de (potentiële) klant daadwerkelijk bij een merk denkt en om sociaal wenselijke antwoorden tegen te gaan. Benieuwd naar hoe we jouw merk kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van het merkimago? Neem dan gerust contact op!

Benieuwd naar waarom een sterk merkimago nou zou belangrijk is? En naar wat de voordelen zijn van een sterk merkimago? Lees dan ons volgende blog over merkimago.

 

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: