Let’s face it.
We hebben allemaal wel eens een product of dienst gekocht waarvoor een goedkoper denkbaar was. Sterker nog: de meesten van ons maken zich daar dagelijks schuldig aan.
Misschien heb je onlangs een nieuwe iPhone aangeschaft of heb je die Patagonia trui die je al een tijdje wilde hebben gekocht.
Waarschijnlijk heb je die aankoopbeslissing genomen, op zijn minst gedeeltelijk, vanwege de reputatie en het imago van het merk.
Dat is dan ook precies de reden waarom merkimago zo belangrijk is. Het beïnvloedt koopgedrag van shoppers en merkloyaliteit op verschillende manieren.
Hoog tijd om daar eens in te duiken. In dit blog bespreken we de vijf belangrijkste benefits van het hebben van een sterk merkimago.
Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunch-webinar precies hierover. In dit webinar ontleden Tim en Tom de hoe je merkimago nou werkelijk kunt meten.
Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 😇
Benefit #1. Een sterk merkimago vergroot de mindshare van het merk
Laten we beginnen met eens te kijken wat een merk nou precies is in het brein van de (potentiële) klant. Een merk is namelijk niets meer dan een associatienetwerk in het brein. In een eerder blog schreven we uitgebreid over wat een merk precies is.
Het belangrijkste mechanisme achter marktsucces van merken blijkt ‘mental availability’ - ofwel mentale beschikbaarheid - te zijn. Dat omschrijft marketingwetenschapper Byron Sharp in zijn boek How Brands Grow. Sterke merken onderscheiden zich doordat ze een grote mate van ‘mindshare’ in de hersenen bezitten.
Je kunt als merk aan breinterrein winnen door een sterk portfolio aan brand assets, maar ook je imago vergroot deze mindshare. Hoe meer associaties de klant met je merk heeft, hoe sneller hij of zij geneigd is aan je te denken in koopsituaties en hoe meer je product spontaan opvalt. Op die manier stimuleert een sterk imago de verkoop en daarmee groei.
Benefit #2. Een sterk merkimago verhoogt de salesimpact van je uitingen
Als je weet hoe klanten over je denken en met welke eigenschappen ze jouw merk associëren, kan je dit gebruiken om advertenties (en andere zaken zoals verpakkingen) zo te ontwerpen dat ze bij je merk passen.
Op die manier zullen je uitingen meer voor je merk gaan werken doordat de positieve emoties die advertenties teweegbrengen makkelijker gekoppeld kunnen worden aan het merk in het brein van de shopper. Je maakt daarmee ook de kans kleiner dat je advertenties onbedoeld ook een duit in het zakje van de concurrentie doen.
Wanneer je namelijk een zwak merkimago hebt - en dus weinig onderscheidende associaties bezit ten opzichte van je concurrentie - is het waarschijnlijk dat je met jouw uitingen niet alleen reclame voor jezelf maakt, maar voor de hele productcategorie. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Benefit #3. Het helpt je te onderscheiden van de concurrentie
Afijn, we hadden het er hierboven al even kort over; een sterk merkimago zorgt ervoor dat je niet onbedoeld ook reclame maakt voor je concurrentie. Maar daar kleeft nog een tweede voordeel aan. Merken moeten namelijk grotendeels op dezelfde kanalen concurreren. Als jouw product of dienst veel lijkt op dat van je concurrenten, kan imago een doorslaggevende factor zijn om voor jou te kiezen in plaats van voor de concurrent.
Benefit #4. Het geeft verkoop een boost door identificatie
Shoppers zelf zijn graag in de veronderstelling dat ze de voorkeur geven aan een merk vanwege objectieve redenen, zoals de kwaliteit van een product of de prijs ervan. Toch weten we vanuit de psychologie en neurowetenschappen dat ons gevoel en onze identiteit een grotere invloed hebben op ons koopgedrag dan we zouden durven vermoeden. Neem onderstaand voorbeeld.
In de jaren ‘70 kwam er een nieuw product op de markt. Van die pakketten waarmee je cake kon bakken, en waar alles al in zat. Waar je voorheen alles los kocht, zat dat nu in een pak bij elkaar. Fantastisch, zou je denken. Maar na een groot marktonderzoek onder vrouwen die veel bakten, bleek dat het product toch niet helemaal in de smaak viel. Er zou volgens deze vrouwen een chemisch smaakje aan het product zitten. De makers baalden. Er was echter een slimme marketeer die net voordat ze alles om wilden gooien het idee kreeg om een smaaktest te doen. Het product bleek vaak zelfs lekkerder dan zonder zo’n pakje gemaakt. Wat was het probleem?
Om daarachter te komen voerden zij een neuromarketing onderzoek uit, waarbij ze met een projectieve interviewmethode (een andere manier om associaties te meten, de IAT bestond in die tijd nog niet) keken naar welke associaties er kleefden aan de verschillende producten. Wat bleek; het nieuwe product werd niet geassocieerd met een waarde die voor die vrouwen heel belangrijk was, namelijk zorgzaamheid. En daarmee droeg het product niet bij aan het uiten van die identiteit. Iets wat heel erg belangrijk is voor ons.
Als merk kun je dus het koopgedrag van de shopper beïnvloeden door manieren te vinden om aan te sluiten bij het zelfbeeld van de consument.
Uit een Harvard Business Review-onderzoek blijkt zelfs dat 64% van de consumenten zegt dat gedeelde waarden de belangrijkste reden is waarom ze een relatie met een merk hebben. Dat was over het algemeen de grootste drijfveer, en slechts 13% noemde frequente interacties als de belangrijkste reden voor een relatie.
Neem bijvoorbeeld Nike. De marketingstrategie van Nike gaat niet alleen over het verkopen van schoenen of sportkleding. Nee, Nike verkoopt een lifestyle. Ze positioneren hun merk zo dat shoppers het gevoel hebben dat wanneer ze een product van Nike kopen, ze investeren in een levensstijl en een idee dat iedereen, ongeacht waar ze vandaan komen of wat ze doen, een atleet kan zijn.
Zo begint onderstaande video met “What I want to be, what I want to become, being on the track, being free, being what I love”. Op die manier trekt Nike klanten naar zich toe die dezelfde behoeften hebben, doordat het kiezen voor Nike het zelfbeeld versterkt.
Een sterk merkimago dat in lijn ligt met de behoeften van shoppers is dus key.
Gratis Webinar: "Hoe Meet je je Werkelijke Merkimago? 🧠"
Iedereen die ook maar iets met branding doet voelt dat Merkimago een essentieel stukje DNA is van elk succesvol merk. Maar wat is merkimago nu eigenlijk precies voor ons brein? Hoe vindt imago precies haar uitwerking op koopgedrag? En hoe kun je zoiets onbewusts als merkimago eigenlijk meten?
Tijdens dit webinar leer je:
👉 Neuromarketing & Merkimago: Wat is merkimago in het brein?
👉 Hoe merkimago de shopper beïnvloedt
👉 Hoe meet je daadwerkelijk merkimago?
De 60 minuten durende webinar is nu terug te kijken!
Bekijk de webinar via deze link. <
Benefit #5. Een sterk imago verhoogt de merkwaarde
De vijfde reden waarom het hebben van een sterk merkimago belangrijk is, is omdat het de merkwaarde verhoogt. Dat doet het enerzijds door bij te dragen aan het zelfbeeld van shoppers (benefit #4), en anderzijds door een concreet beeld in het brein van de consument te ontwikkelen van de kwaliteit van het merk.
Zo wordt Apple vaak geassocieerd met gebruiksvriendelijkheid en snelheid, wat ook bijdraagt aan de mogelijkheid om een premium prijs te hanteren. Simpel gezegd geldt: hoe positiever de associaties met je merk, hoe sneller men geneigd is een product van je te kopen en hoe meer merkwaarde. Door dergelijke associaties te versterken door bijvoorbeeld advertenties en reclames, kan dit er zelfs voor zorgen dat je een hogere prijs kunt vragen voor jouw product.
Inzicht in jouw merkimago?
Om erachter te komen hoe jouw merk op dit moment wordt ervaren en in hoeverre jouw merkimago dus bijdraagt aan je merkgroei is gedegen marktonderzoek in de vorm van imago onderzoek belangrijk. Het geeft je namelijk niet alleen inzicht in de associaties die shoppers of klanten met je merk hebben, maar geeft je ook direct praktische handvatten om je merk te versterken. In dit blog lees je meer over het meten van merkimago.
Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Lees dan hier verder.
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.