Dit gebeurt er in je brein als je... Goed of slecht nieuws krijgt

Wat gebeurt er in je brein als...

Dit gebeurt er in je brein als je... Goed of slecht nieuws krijgt

Je kent ze wel... die momenten dat je plotseling goed nieuws krijgt. Een promotie, een gewonnen prijs of vervelende buren die eindelijk besluiten te verhuizen.

Wat gebeurt er in ons brein tijdens zo'n goed nieuws moment? En wat gebeurt er wanneer je juist slecht nieuws krijgt?

Om daarachter te komen deden we Tim een EEG headset op.

We lieten hem nietsvermoedend een aantal ongerelateerde experimenten doen. Tussen de opnames door kwam het moment waar het eigenlijk om ging: Tim kreeg erg goed nieuws van Tom! Na een minuut van blijdschap gaf Tom toch toe dat hij gelogen had, uiteraard in naam van de wetenschap. Balen. Wat Tim echter niet wist is dat de camera en hersenapparatuur al die tijd doorliepen. Zodat we de emotionele rollercoaster in zijn brein konden zien ontvouwen.

 

Wat blijkt?

Om te kijken wat er precies in het brein gebeurt tijdens het krijgen van goed en juist slecht nieuws, gebruiken we de metric verlangen. Deze kan positief zijn, wat betekent dat je positief bent over iets of iets wilt, en het kan negatief zijn, wat betekent dat je een aversieve reactie voelt. We kijken hoe het verlangen in Tim's brein veranderde gedurende het experiment waarbij Tom eerst positief nieuws gaf, waarna hij de waarheid vertelde en zei dat hij voor het experiment helaas moest liegen. We hebben de data opgedeelt in een aantal fases aan de hand van deze metric, en gekeken hoe hoog het verlangen was ten opzichte van een baseline meting. 

Goed nieuws

Eerst wordt het goede nieuws verteld. We zien op dat moment het verlangen omhoog schieten. Vervolgens komt het besef van Tim dat hij zijn geurstick niet bij heeft (deze gebruiken Tim en Tom wanneer ze goed nieuws krijgen, om te kijken of ze zichzelfs Pavloviaans kunnen conditioneren). Hierdoor gaat het verlangen weer omlaag. Nadat het geurstick is gevonden kan Tim het goede nieuws vieren, met een positieve emotie als gevolg.

Slecht nieuws

En dan wordt het rampscenario werkelijkheid. Tom vertelt dat hij heeft gelogen en brengt daarmee juist slecht nieuws. Het gevolg: een negatieve emotie. 

Berusting

Vervolgens komt er een moment van berusting en komt Tim weer terug op zijn baseline verlangen. 

Goed nieuws is niet zo goed als dat slecht nieuws slecht is

Ook interessant om te zien is dat Tim's breindata het universele fenomeen bevestigt dat goed nieuws niet zo goed is als dat slecht nieuws slecht is. Oftewel: de klappen van slecht nieuws zijn harder dan de vreugde die je ervaart van goed nieuws. 

Gratis Webinar: "Nudging en Gedragsverandering voor Pensioen 🧠"

Op weinig gebieden zijn mensen zo lastig in beweging te krijgen dan in pensioenkeuzes en langetermijn financiën. Hoe kun je die inertia doorbreken? Hoe kun je de keuzecontext rondom pensioenbeslissingen subtiel veranderen om mensen betere keuzes te laten maken?

✔️ De psychologie achter financiële keuzes. Waarom halen we al snel onze schouders op bij het woord pensioen? Wat maakt voor velen sparen zo ingewikkeld?
✔️ Effectieve nudges. Je hoeft geen grote veranderingen aan te brengen om mensen betere (financiële) keuzes te laten maken. Vaak kun je met kleine wijzigingen in de keuzecontext een groot verschil maken.
✔️ Effectieve gedragsinterventies voor een financieel gezondere maatschappij. In het webinar bespreken we stap voor stap hoe je tot een effectieve gedragsinterventie komt, gericht op specifieke kwesties op het vlak van financiële besluitvorming.

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 7 juni van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 7763 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: