Je kent ze wel... die momenten dat je plotseling goed nieuws krijgt. Een promotie, een gewonnen prijs of vervelende buren die eindelijk besluiten te verhuizen.
Wat gebeurt er in ons brein tijdens zo'n goed nieuws moment? En wat gebeurt er wanneer je juist slecht nieuws krijgt?
Om daarachter te komen deden we Tim een EEG headset op.
We lieten hem nietsvermoedend een aantal ongerelateerde experimenten doen. Tussen de opnames door kwam het moment waar het eigenlijk om ging: Tim kreeg erg goed nieuws van Tom! Na een minuut van blijdschap gaf Tom toch toe dat hij gelogen had, uiteraard in naam van de wetenschap. Balen. Wat Tim echter niet wist is dat de camera en hersenapparatuur al die tijd doorliepen. Zodat we de emotionele rollercoaster in zijn brein konden zien ontvouwen.
Wat blijkt?
Om te kijken wat er precies in het brein gebeurt tijdens het krijgen van goed en juist slecht nieuws, gebruiken we de metric verlangen. Deze kan positief zijn, wat betekent dat je positief bent over iets of iets wilt, en het kan negatief zijn, wat betekent dat je een aversieve reactie voelt. We kijken hoe het verlangen in Tim's brein veranderde gedurende het experiment waarbij Tom eerst positief nieuws gaf, waarna hij de waarheid vertelde en zei dat hij voor het experiment helaas moest liegen. We hebben de data opgedeelt in een aantal fases aan de hand van deze metric, en gekeken hoe hoog het verlangen was ten opzichte van een baseline meting.
Goed nieuws
Eerst wordt het goede nieuws verteld. We zien op dat moment het verlangen omhoog schieten. Vervolgens komt het besef van Tim dat hij zijn geurstick niet bij heeft (deze gebruiken Tim en Tom wanneer ze goed nieuws krijgen, om te kijken of ze zichzelfs Pavloviaans kunnen conditioneren). Hierdoor gaat het verlangen weer omlaag. Nadat het geurstick is gevonden kan Tim het goede nieuws vieren, met een positieve emotie als gevolg.
Slecht nieuws
En dan wordt het rampscenario werkelijkheid. Tom vertelt dat hij heeft gelogen en brengt daarmee juist slecht nieuws. Het gevolg: een negatieve emotie.
Berusting
Vervolgens komt er een moment van berusting en komt Tim weer terug op zijn baseline verlangen.
Goed nieuws is niet zo goed als dat slecht nieuws slecht is
Ook interessant om te zien is dat Tim's breindata het universele fenomeen bevestigt dat goed nieuws niet zo goed is als dat slecht nieuws slecht is. Oftewel: de klappen van slecht nieuws zijn harder dan de vreugde die je ervaart van goed nieuws.
Gratis Webinar: "De 5 Meest Gemaakte Branding-Fouten met Category Entry Points (CEPs)"
Succesvolle campagnes slagen erin om meer CEPs aan het merk te koppelen. Toch liggen er vele valkuilen op de loer in de implementatie van dit principe. In dit webinar zetten we de 5 meest gemaakte fouten op een rij die merken ervan belet hun potentiële merkgroei te realiseren. Geworteld in de wetenschap achter merkgroei, maar direct toepasbaar voor elke branding professional.
Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 11 december van 12.00 tot 12.45
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.