Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Trendy & stijlvol, maar respect voor mensenrechten? De onbewuste merkassociaties van fast-fashion ketens H&M en Zara

Trendy & stijlvol, maar respect voor mensenrechten? De onbewuste merkassociaties van fast-fashion ketens H&M en Zara

Van de catwalk tot de kledingkast: mode is overal. Maar wat gaat er schuil achter de gevels van fast-fashion giganten zoals H&M en Zara? Het gaat lang niet alleen om de laatste trends of de pasvorm van een jas. Ook onbewuste associaties spelen een rol bij het kiezen van de plek waar we onze euro's spenderen voor een nieuwe outfit. Maar wat zijn die onbewuste associaties precies?

We gingen op zoek naar het verborgen verhaal achter twee van 's werelds grootste modehuizen: H&M en Zara. De resultaten geven inzicht in het imago dat deze merken onbewust met zich meedragen.

Van Merkassociatie naar Kassa

In de wereld van fast-fashion zijn merkassociaties de stille krachten die ons onbewust naar de kassa begeleiden. Ze zijn gebouwd op campagnes, klantenservice en het imago dat een bedrijf uitstraalt. Maar hoe staan H&M en Zara bekend in de hoofden van hun kopers?

The Battle of Fashion Brands

Uit onderzoek van Unravel waarbij gekeken is naar de onbewuste merkassociaties van de gemiddelde consument met H&M en Zara. De resultaten vind je hieronder.

merkassociaties blog

Respect voor Mensenrechten?

Niet heel verrassend wellicht, is dat het onderzoek onthult dat zowel H&M als Zara worstelen met hun imago als het gaat om respect voor mensenrechten. Hoewel H&M iets minder negatief scoort dan Zara, is het duidelijk dat beide merken het moeilijk hebben om een positief beeld te vormen rondom dit kritieke thema.

Dit toont aan dat consumenten zich bewust zijn van de uitdagingen in de fashion industrie. Zara, dat zelfs lager scoort dan H&M, wordt kritischer bekeken op dit vlak.


Gratis Webinar: "Hoe Meet je je Werkelijke Merkimago? 🧠"

Iedereen die ook maar iets met branding doet voelt dat Merkimago een essentieel stukje DNA is van elk succesvol merk. Maar wat is merkimago nu eigenlijk precies voor ons brein? Hoe vindt imago precies haar uitwerking op koopgedrag? En hoe kun je zoiets onbewusts als merkimago eigenlijk meten?

Tijdens dit webinar leer je:

👉 Neuromarketing & Merkimago: Wat is merkimago in het brein?
👉 Hoe merkimago de shopper beïnvloedt
👉 Hoe meet je daadwerkelijk merkimago?

De 60 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link. <


Trendy: De Tijdsgeest van H&M

H&M pronkt met de kroon voor de meest trendy modeketen van de twee. De kracht van H&M lijkt te liggen in het snel vertalen van catwalktrends naar draagbare mode die toegankelijk is voor een breed publiek. De jeugdige energie die het merk uitstraalt, spreekt aan voor een generatie die graag in de pas loopt met de laatste mode.

Kwaliteit & Stijl: Zara

Zara springt eruit met associaties van goede kwaliteit en stijlvolheid. Blijkbaar vinden we Zara’s kleding dus onbewust een stukje stijlvoller en van betere kwaliteit. De gemiddelde prijs van Zara ligt dan ook net iets hoger dan die van H&M.

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 9.165 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: