Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Pathé

Neuro Usability: Met 7% meer conversie, dé nieuwe kaskraker van Pathé

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Zo realiseerde Pathé een sterk verbeterde online customer journey aan de hand van neuro onderzoek

Zitten er onbewuste hobbels op de emotionele customer journey bij het online kopen van een filmticket? En hoe kan je door middel van psychologie deze hobbels vervolgens gladstrijken?

Pathé nam een kijkje in het brein van hun bioscoopbezoekers door de digitale klantreis te onderzoeken met EEG en eye tracking.

Deze aanpak leidde tot een conversie-stijging van 7%. Maar dat niet alleen, door een inzicht uit het neuro usability onderzoek wist Pathé ook een stijging in Click-Through-Rate van maar liefst 72% te bewerkstelligen.

Hoe vind je de onbewuste hobbels in de klantreis?

Soms kunnen de meest kleine aanpassingen een enorm verschil maken. Echter is het vaak lastig om uit te zoeken wat er nu precies voor zorgt dat een bezoeker de website vroegtijdig verlaat. En - niet onbelangrijk - welke aanpassingen dit kunnen voorkomen.

Dit is waar neuro usability onderzoek om de hoek komt kijken.

Het gebruik van neuro onderzoek geeft inzicht in onbewuste hobbels in de customer journey. Neuromarketing maakt het mogelijk deze hobbels te identificeren waarna deze goed getackeld kunnen worden.

Door EEG toe te voegen aan eye tracking kunnen we exact zien waar iemand kijkt, én wat diegene vervolgens emotioneel ervaart. Zo wordt direct inzichtelijk waar iemand vastloopt, en waarom. Met deze breinmeting kunnen we zien wat iemand als lastig ervaart, niet fijn vindt of juist door aangetrokken wordt.

Het goed identificeren van deze pijnpunten is belangrijk omdat juist dit de punten zijn waarop verbetering mogelijk is. Door deze punten onder de loep te nemen en psychologische kennis erop los te laten hebben we Pathé geholpen de volgende resultaten te behalen!

Test #1 Pathé All Stars in het zonnetje

Uit onderzoek bleek dat op de Pathé All Stars-pagina de Unique Selling Points (USP’s) niet helemaal goed tot uiting kwamen. Uit de eyetracking data bleek dat mensen het blok met USP’s (onbewust) wel zagen, maar in de interviews achteraf bleek dat de informatie niet bewust opgenomen werd. Vele wisten niet dat je je kon aanmelden voor Pathé All Stars.

Een gemiste kans wanneer dit blok onbewust genegeerd wordt dus!

Bij de presentatie van het onderzoek adviseerden de psychologische consultants van Unravel om visueel meer nadruk te leggen op dit blok. In samenwerking met online bureau Bikkelhart heeft Pathé een nieuwe visuele versie getest. De nieuwe versie lag meer in lijn met de visuele identiteit van Pathé, waardoor bezoekers meer het gevoel moeten krijgen dat het blok bij de flow hoort, in plaats van een onderdeel wat niet belangrijk was.

Het resultaat? Op basis van meer dan 7500 (online) testpersonen is gebleken dat de aangepaste versie leidde tot een conversiestijging van maar liefst 7 procent!Test #2 Waar moet ik zitten?

Ons onderzoek wees uit dat het selecteren van stoelen als moeilijk werd ervaren. Specifiek de neuro-metric ‘workload’ was hier bovengemiddeld hoog.

Let in de volgende video op de bovenste lijn (verlangen) en de middelste lijn (workload). Het verlangen dipt vaak ver onder 0, en de workload is erg lang te hoog:

Op basis van dit inzicht is Pathé aan de slag gegaan om dit voor bezoekers eenvoudiger te maken. Inmiddels is er een nieuw stoelenplan beschikbaar en worden er verschillende A/B testen ingezet om deze stap in de customer journey te verbeteren.Test #3 Een extra keuze

Omdat Unravel zelf ook veel A/B-testen doet (onder de noemer Unravel Behavior) komt het regelmatig voor dat we tijdens de presentatie nog extra adviezen geven.

Uit de omvangrijke database van A/B-testen die ze hebben uitgevoerd, komen sommige ‘psychologische patronen’ steevast terug als winnaars. Zo ook het ‘Hobsons + 1’ inzicht.

Door een bezoeker niet één, maar twee opties te geven, zien we vaak dat het aantal mensen dat uberhaupt een optie kiest, omhoog gaan.

Om deze reden zie je bij veel webshops niet alleen de knop ‘Plaats in Winkelmandje’, maar daarnaast ook de knop ‘Plaats op Verlanglijstje’.

Pathé testte dit inzicht door op de homepagina van de verschillende bioscopen niet één maar twee call to actions te tonen.

Deze A/B-test was een enorm succes. De Click-Through-Rate steeg met 72%!

"Door middel van de Eye-tracking en EEG scanner krijgen wij een uniek kijkje in het gedrag van onze bezoeker. Het onderzoek van Unravel heeft verschillende optimalisaties opgeleverd waarmee we het voor onze bezoeker nog gemakkelijker maken om online tickets te kopen.."
Stef de Reeder - Online Performance Marketeer Pathé

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.


Onze klanten

We mean business with