Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

+31 (0)30 22 71 937

Bijles aan huis

Meer kinderen passend bijles (+35% meer conversie)

Tom van Bommel

Eindverantwoordelijke voor dit onderzoek

Ook neuromarketing inzetten? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe kan de klantreis van een bijles marketplace verbeterd worden?

De vraag naar bijles is groter dan ooit. Door het structurele lerarentekort worden de schoolklassen alsmaar groter en krijgen veel kinderen op school niet meer de aandacht die ze nodig hebben. De sluiting van de scholen en het thuisonderwijs tijdens de coronapandemie hebben het onderwijs nog meer onder druk gezet.

Bijles Aan Huis helpt om het probleem van groeiende leerachterstanden tegen te gaan. Ze bieden een platform - een marketplace - waarop vragers naar en aanbieders van bijles met elkaar in contact kunnen komen.

Middenin de coronapandemie zocht Bijles Aan Huis contact met Unravel om hun mobiele klantreis te onderzoeken. De vraag was duidelijk: hoe kunnen we de bijlesvrager zo eenvoudig mogelijk in contact laten komen met diens ideale bijlesdocent om een eerste (proef)les te boeken?

Vanuit het oogpunt van jouw potentiële klant

Om deze vraag te beantwoorden nodigden we zes ouders met kinderen die basisonderwijs of middelbaar onderwijs genieten uit in ons huiskamerlab. In deze vriendelijke setting werd de volledige mobiele flow van Bijles Aan Huis doorlopen: van landing op de homepage tot het boeken van een proefles bij een bijlesdocent naar keuze. Tijdens het websitebezoek was de ouder alleen, zonder aanwezigheid van de onderzoeker, om een zo realistisch mogelijke gebruiksomgeving te creëren.

Voorafgaand aan het onderzoek kreeg de ouder een eye tracking bril aangemeten, waardoor we op zeer nauwkeurige wijze konden zien hoe de ogen van de ouder over de website bewegen en waar er gekeken werd. Na het websitebezoek vond een interview plaats om de ervaringen van de website uit te vragen.

De vergaarde beelden vanuit de eye tracking bril werden grondig geanalyseerd door onze onderzoekers. Door de flow letterlijk vanuit het oogpunt van jouw potentiële klant te bekijken, kwamen er ‘conversiehobbels’ aan het licht, die normaal verscholen blijven. Wanneer je namelijk dagelijks met jouw website bezig bent, word je blind voor bepaalde usability problemen. Je weet hoe het menu werkt, waar de knoppen staan en hoe de check-out werkt; je kent de flow als je broekzak. Door ‘verse’ ogen naar de website te laten kijken, kom je erachter dat jouw website nog niet zo perfect is als je denkt. En dat is precies waar het onbenutte potentieel van jouw website schuilgaat.

De resultaten voor Bijles Aan Huis?

Het resultaat van dit eye tracking usability onderzoek: een uitgebreid rapport bestaande uit 31 inzichten en praktische adviezen om de klantreis van Bijles Aan Huis naar een hoger niveau te tillen. In dit rapport staan niet enkel verbeterpunten maar ook pagina’s of functies die wél goed werken.

Aan de hand van dit rapport heeft Bijles Aan Huis verschillende aanpassingen aan de flow gedaan; sommige zijn meteen doorgevoerd, sommige zijn eerst onderworpen en daarna geA/B test.

Zo is de zoekwidget op de homepage op de schop gegaan (zie afbeeldingen hieronder). In de oorspronkelijke widget stond het schooltype bovenaan, gevolgd door het vak, schoolniveau en jaar. Aangezien men in de regel een formulier netjes van boven naar beneden behandelt, was dit ook de volgorde waarin de velden ingevuld werden.Dit zorgde echter voor een probleem: de ouder is zich niet altijd bewust van de exacte namen van de vakken van zijn/haar kind: is het nou Wiskunde A, B, C of Wiskunde onderbouw? Een verkeerd ingevuld vak kan ervoor zorgen dat de gebruiker niet meer het gewenste schoolniveau of jaar kan invullen. Door de keuze voor het vak als laatste te stellen, kan dit probleem in veel gevallen voorkomen worden.

Daarnaast zijn de velden voor schooltype en schoolniveau samengevoegd en verschijnt het veld voor schooljaar pas wanneer er voor ‘middelbare school’ gekozen wordt. Hierdoor is de widget bij landing op home kleiner, waardoor er meer ruimte is voor USP’s boven de fold.

Ook aan het einde van de flow zijn verbeteringen doorgevoerd. Zo is het registratieformulier in logischere stappen opgebouwd. Ook de kleur en de toon van de foutmeldingen zijn aangepast. Een ogenschijnlijk marginale aanpassing, maar een zeer succesvolle. Met meer succesvolle registraties als gevolg. Klik hier om meer te lezen over het effect van de kleur van de foutmelding.

Naast deze twee grote aanpassingen zijn er verschillende kleine maar significante verbeteringen aan de website doorgevoerd, zoals het aanpassen van iconen, verwijderen van overbodige informatie en minimaliseren van frustrerende pop-ups. Het resultaat van alle aanpassingen? Een verbeterde customer experience, lagere bounce rate en een stijging van de conversieratio!

"By implementing recommendations from Unravel, we have managed to increase our relative conversion rate by more than 35%, and also have a markedly smoother user experience on our website, resulting in happier customers and less support requests."
Abbie Poots, Marketeer bij Bijles Aan Huis

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Research onderzoekt met Eye Tracking en EEG precies wat de klant u niet vertelt. Zo maken wij uw winkel, website en reclames effectiever.

Benieuwd hoe jouw merk kan profiteren van neuromarketing-onderzoek? Tim laat je graag zien hoe marktonderzoek nooit meer hetzelfde zal zijn.


Onze klanten

We mean business with